Do truskawek dodaję ostrą przyprawę. Dżem wyjadam łyżką ze słoiczka

Sezon na truskawki nabiera tempa, a ceny za kilogram zaczynają spadać. To dobry czas, by zaplanować przygotowanie domowych przetworów. Warto postawi na pyszny dżem z pikantnym dodatkiem.

Dżem truskawkowy wzbogacam ciekawą przyprawąDżem truskawkowy wzbogacam ciekawą przyprawą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pachnące, wygrzane w słońcu truskawki z polskiego pola to przysmak, na który czekam miesiącami. Zajadam się nimi bez ograniczeń, korzystając z dobrodziejstw lata. Zamykam ich smak również w słoiczkach, przygotowując pyszny dżem. Sekretem smaku są jednak nie tylko truskawki, ale również dodatek zielonego pieprzu i octu balsamicznego. To połączenie jest tak smaczne, że wyjadam dżem łyżeczką prosto ze słoika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smerfetka bez pieczenia – efektowne i banalnie proste

Dżem truskawkowy z pieprzem

Na początku możne się zdziwić, bo jak to pieprz i ocet do truskawek? To jednak trio, które powoduje prawdziwą eksplozję smaków na języku. Kwaśny smak octu balsamicznego w rzeczywistości uwydatnia naturalną słodycz truskawek, a jednocześnie ją równoważy, dzięki czemu nie jest za słodko i zbyt mdło. Działa jak wzmacniacz smaku, sprawiając, że truskawki stają się bardziej truskawkowe. Zielony pieprz jest mniej pikantny niż czarny. Do dżemu wnosi świeżą, ziołową nutę. Subtelnie iskrzy na języku, dodając głębi smaku, nie przytłaczając przy tym swoim aromatem.

Dżem truskawkowy.
Dżem truskawkowy. © Pixabay

Taki podkręcony dżem świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, tostów czy naleśników. Warto podać go również na desce serów i wędlin - wspaniale komponuje się również ze słonymi dodatkami.

Składniki:

  • 1 kg świeżych truskawek
  • 500-700 g cukru (w zależności od słodyczy truskawek i preferencji)
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu w ziarnach.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki dokładnie umyj i usuń szypułki. Większe przekrój na pół.
  2. Przełóż do garnka, zasyp cukrem i wymieszaj.
  3. Zagotuj i wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
  4. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.
  5. Dodaj rozgnieciony w moździerzu pieprz oraz ocet balsamiczny. Gotuj przez ok. 3 minuty i dopraw sokiem z cytryny. Możesz sprawdzić gęstość, kładąc małą łyżeczkę dżemu na zimnym talerzyku i czekając, aż ostygnie – jeśli zmarszczy się przy dotknięciu palcem, dżem jest gotowy.
  6. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych i suchych słoików, napełniając je do wysokości około 1 cm poniżej zakrętki.
  7. Szczelnie zakręć i odstaw do wystudzenia.

Gotowe słoiki przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Wlanie gorącego dżemu do czystych słoików i  odwrócenie ich powinno wytworzyć próżnię i zapewnić trwałość. Możesz je dodatkowo zapasteryzować w garnku z wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików) przez około 15-20 minut od momentu zagotowania wody. Po tym czasie należy ogień i pozostawić słoiki w gorącej wodzie do ostygnięcia.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej