Do truskawek dodaję ostrą przyprawę. Dżem wyjadam łyżką ze słoiczka
Sezon na truskawki nabiera tempa, a ceny za kilogram zaczynają spadać. To dobry czas, by zaplanować przygotowanie domowych przetworów. Warto postawi na pyszny dżem z pikantnym dodatkiem.
Pachnące, wygrzane w słońcu truskawki z polskiego pola to przysmak, na który czekam miesiącami. Zajadam się nimi bez ograniczeń, korzystając z dobrodziejstw lata. Zamykam ich smak również w słoiczkach, przygotowując pyszny dżem. Sekretem smaku są jednak nie tylko truskawki, ale również dodatek zielonego pieprzu i octu balsamicznego. To połączenie jest tak smaczne, że wyjadam dżem łyżeczką prosto ze słoika.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smerfetka bez pieczenia – efektowne i banalnie proste
Dżem truskawkowy z pieprzem
Na początku możne się zdziwić, bo jak to pieprz i ocet do truskawek? To jednak trio, które powoduje prawdziwą eksplozję smaków na języku. Kwaśny smak octu balsamicznego w rzeczywistości uwydatnia naturalną słodycz truskawek, a jednocześnie ją równoważy, dzięki czemu nie jest za słodko i zbyt mdło. Działa jak wzmacniacz smaku, sprawiając, że truskawki stają się bardziej truskawkowe. Zielony pieprz jest mniej pikantny niż czarny. Do dżemu wnosi świeżą, ziołową nutę. Subtelnie iskrzy na języku, dodając głębi smaku, nie przytłaczając przy tym swoim aromatem.
Taki podkręcony dżem świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, tostów czy naleśników. Warto podać go również na desce serów i wędlin - wspaniale komponuje się również ze słonymi dodatkami.
Składniki:
- 1 kg świeżych truskawek
- 500-700 g cukru (w zależności od słodyczy truskawek i preferencji)
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu w ziarnach.
Sposób przygotowania:
- Truskawki dokładnie umyj i usuń szypułki. Większe przekrój na pół.
- Przełóż do garnka, zasyp cukrem i wymieszaj.
- Zagotuj i wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
- Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dodaj rozgnieciony w moździerzu pieprz oraz ocet balsamiczny. Gotuj przez ok. 3 minuty i dopraw sokiem z cytryny. Możesz sprawdzić gęstość, kładąc małą łyżeczkę dżemu na zimnym talerzyku i czekając, aż ostygnie – jeśli zmarszczy się przy dotknięciu palcem, dżem jest gotowy.
- Gorący dżem przełożyć do wyparzonych i suchych słoików, napełniając je do wysokości około 1 cm poniżej zakrętki.
- Szczelnie zakręć i odstaw do wystudzenia.
Gotowe słoiki przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Wlanie gorącego dżemu do czystych słoików i odwrócenie ich powinno wytworzyć próżnię i zapewnić trwałość. Możesz je dodatkowo zapasteryzować w garnku z wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików) przez około 15-20 minut od momentu zagotowania wody. Po tym czasie należy ogień i pozostawić słoiki w gorącej wodzie do ostygnięcia.