Do tych flaków przekona się każdy. Zamiast podrobów sięgnij po inny rodzaj mięsa
Kurczakowe flaczki to alternatywa dla zupy z wołowych żołądków. Dzięki zestawieniu ziół i przypraw przepełniają ją nuty typowe dla tradycyjnych flaków, ale brak w niej składnika, który wielu może odrzucać. Ta zupa jest pewnym kompromisem - spodoba się zarówno wielbicielom flaków, jak i ich zagorzałym antyfanom. Koniecznie sprawdź ten przepis.
14.12.2023 | aktual.: 14.12.2023 09:13
Odkryj przepis na pyszne i aromatyczne niby-flaczki. Niby, bo zupie tej nie znajdziemy fragmentów żołądków, a mięso z kurczaka, tak więc zagorzali antyfani flaków mogą odetchnąć z ulgą. Dobór ziół i przypraw, w tym obowiązkowego majeranku, oddaje ducha znanej potrawy, a zasmażka zagęszcza całość. W wielu domach na taką właśnie modłę szykowano flaki - aby były gęste i treściwe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować flaczki z mięsa kurczaka?
Czosnek, imbir gałka muszkatołowa, ostra papryka to dodatki, które przewijają się w wielu przepisach na flaki. Imbir w kuchni staropolskiej był przyprawą uwielbianą, stąd też jest dzisiaj obecny w tak nieoczywistych potrawach jak właśnie flaczki. Warto podkręcić nim smak zupy, ale stopniowo, ponieważ przypadku tak intensywnych smaków łatwo o przesadę. Więcej na ten temat przeczytasz w materiale poniżej:
Dzięki takiej mieszance przypraw uzyskasz smak imitujący nieco nuty typowe dla prawdziwych flaków. Nie zapomnij o kilku liściach laurowych, zielu angielskim i włoszczyźnie. Niektórzy dodają do flaków odrobinę koncentratu pomidorowego, jeszcze inni rezygnują z zasmażki. Potrawę tę można "uszlachetnić", dodając pulpety ze szpikiem. Specjał ten nazywany jest flakami po warszawsku.
Zupa à la flaczki z kurczaka. Przepis
Składniki:
- 2 l bulionu,
- 2 udka z kurczaka,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- kawałek selera,
- łyżka masła,
- 2 łyżki mąki,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1 gałka muszkatołowa,
- 1 łyżeczka suszonego imbiru,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- łyżka majeranku,
- sól i pieprz.
Składniki:
- Do bulionu dodaj udka z kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe, a także obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę i cebulę.
- Gotuj całość na wolnym ogniu, aż warzywa i mięso zmiękną.
- Gotowe warzywa i mięso wyłów z bulionu. Mięs oddziel od kości i poszarp (tak, by kawałki mięsa wyglądały jak flaczki).
- Warzywa pokrój w kostkę lub półplastry i razem z mięsem wrzuć do wywaru.
- Całość gotuj przez następne 10 minut. Na sam koniec dodaj zasmażkę (na patelni rozpuść masło i połącz je z mąką).
- Na sam koniec przypraw wszystko solą, pieprzem, majerankiem, imbirem, świeżo otartą gałką muszkatołową oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Zupę podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.