PrzepisZupyDo tych flaków przekona się każdy. Zamiast podrobów sięgnij po inny rodzaj mięsa

Do tych flaków przekona się każdy. Zamiast podrobów sięgnij po inny rodzaj mięsa

Drobiowe à la flaczki
Drobiowe à la flaczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
14.12.2023 09:01, aktualizacja: 14.12.2023 09:13

Kurczakowe flaczki to alternatywa dla zupy z wołowych żołądków. Dzięki zestawieniu ziół i przypraw przepełniają ją nuty typowe dla tradycyjnych flaków, ale brak w niej składnika, który wielu może odrzucać. Ta zupa jest pewnym kompromisem - spodoba się zarówno wielbicielom flaków, jak i ich zagorzałym antyfanom. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Odkryj przepis na pyszne i aromatyczne niby-flaczki. Niby, bo zupie tej nie znajdziemy fragmentów żołądków, a mięso z kurczaka, tak więc zagorzali antyfani flaków mogą odetchnąć z ulgą. Dobór ziół i przypraw, w tym obowiązkowego majeranku, oddaje ducha znanej potrawy, a zasmażka zagęszcza całość. W wielu domach na taką właśnie modłę szykowano flaki - aby były gęste i treściwe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować flaczki z mięsa kurczaka?

Czosnek, imbir gałka muszkatołowa, ostra papryka to dodatki, które przewijają się w wielu przepisach na flaki. Imbir w kuchni staropolskiej był przyprawą uwielbianą, stąd też jest dzisiaj obecny w tak nieoczywistych potrawach jak właśnie flaczki. Warto podkręcić nim smak zupy, ale stopniowo, ponieważ przypadku tak intensywnych smaków łatwo o przesadę. Więcej na ten temat przeczytasz w materiale poniżej:

Dzięki takiej mieszance przypraw uzyskasz smak imitujący nieco nuty typowe dla prawdziwych flaków. Nie zapomnij o kilku liściach laurowych, zielu angielskim i włoszczyźnie. Niektórzy dodają do flaków odrobinę koncentratu pomidorowego, jeszcze inni rezygnują z zasmażki. Potrawę tę można "uszlachetnić", dodając pulpety ze szpikiem. Specjał ten nazywany jest flakami po warszawsku.

Niby-flaczki z kurczaka imitują prawdziwą wersję z wołowych żołądków
Niby-flaczki z kurczaka imitują prawdziwą wersję z wołowych żołądków© Pixabay

Zupa à la flaczki z kurczaka. Przepis

Składniki:

  • 2 l bulionu,
  • 2 udka z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kawałek selera,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 gałka muszkatołowa,
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka majeranku,
  • sól i pieprz.

Składniki:

  1. Do bulionu dodaj udka z kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe, a także obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę i cebulę.
  2. Gotuj całość na wolnym ogniu, aż warzywa i mięso zmiękną.
  3. Gotowe warzywa i mięso wyłów z bulionu. Mięs oddziel od kości i poszarp (tak, by kawałki mięsa wyglądały jak flaczki).
  4. Warzywa pokrój w kostkę lub półplastry i razem z mięsem wrzuć do wywaru.
  5. Całość gotuj przez następne 10 minut. Na sam koniec dodaj zasmażkę (na patelni rozpuść masło i połącz je z mąką).
  6. Na sam koniec przypraw wszystko solą, pieprzem, majerankiem, imbirem, świeżo otartą gałką muszkatołową oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  7. Zupę podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także