PrzepisZupyDo tych flaków przekona się każdy. Zamiast podrobów sięgnij po inny rodzaj mięsa

Do tych flaków przekona się każdy. Zamiast podrobów sięgnij po inny rodzaj mięsa

Kurczakowe flaczki to alternatywa dla zupy z wołowych żołądków. Dzięki zestawieniu ziół i przypraw przepełniają ją nuty typowe dla tradycyjnych flaków, ale brak w niej składnika, który wielu może odrzucać. Ta zupa jest pewnym kompromisem - spodoba się zarówno wielbicielom flaków, jak i ich zagorzałym antyfanom. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Drobiowe à la flaczki
Drobiowe à la flaczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

14.12.2023 | aktual.: 14.12.2023 09:13

Odkryj przepis na pyszne i aromatyczne niby-flaczki. Niby, bo zupie tej nie znajdziemy fragmentów żołądków, a mięso z kurczaka, tak więc zagorzali antyfani flaków mogą odetchnąć z ulgą. Dobór ziół i przypraw, w tym obowiązkowego majeranku, oddaje ducha znanej potrawy, a zasmażka zagęszcza całość. W wielu domach na taką właśnie modłę szykowano flaki - aby były gęste i treściwe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować flaczki z mięsa kurczaka?

Czosnek, imbir gałka muszkatołowa, ostra papryka to dodatki, które przewijają się w wielu przepisach na flaki. Imbir w kuchni staropolskiej był przyprawą uwielbianą, stąd też jest dzisiaj obecny w tak nieoczywistych potrawach jak właśnie flaczki. Warto podkręcić nim smak zupy, ale stopniowo, ponieważ przypadku tak intensywnych smaków łatwo o przesadę. Więcej na ten temat przeczytasz w materiale poniżej:

Dzięki takiej mieszance przypraw uzyskasz smak imitujący nieco nuty typowe dla prawdziwych flaków. Nie zapomnij o kilku liściach laurowych, zielu angielskim i włoszczyźnie. Niektórzy dodają do flaków odrobinę koncentratu pomidorowego, jeszcze inni rezygnują z zasmażki. Potrawę tę można "uszlachetnić", dodając pulpety ze szpikiem. Specjał ten nazywany jest flakami po warszawsku.

Niby-flaczki z kurczaka imitują prawdziwą wersję z wołowych żołądków
Niby-flaczki z kurczaka imitują prawdziwą wersję z wołowych żołądków© Pixabay

Zupa à la flaczki z kurczaka. Przepis

Składniki:

  • 2 l bulionu,
  • 2 udka z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kawałek selera,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 gałka muszkatołowa,
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka majeranku,
  • sól i pieprz.

Składniki:

  1. Do bulionu dodaj udka z kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe, a także obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę i cebulę.
  2. Gotuj całość na wolnym ogniu, aż warzywa i mięso zmiękną.
  3. Gotowe warzywa i mięso wyłów z bulionu. Mięs oddziel od kości i poszarp (tak, by kawałki mięsa wyglądały jak flaczki).
  4. Warzywa pokrój w kostkę lub półplastry i razem z mięsem wrzuć do wywaru.
  5. Całość gotuj przez następne 10 minut. Na sam koniec dodaj zasmażkę (na patelni rozpuść masło i połącz je z mąką).
  6. Na sam koniec przypraw wszystko solą, pieprzem, majerankiem, imbirem, świeżo otartą gałką muszkatołową oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  7. Zupę podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
flakijak doprawić flakiprzepis
Wybrane dla Ciebie