Dodaj do kawy i zblenduj. Nasyci lepiej niż kawa
Koktajle nie zawsze kojarzą się z sycącym posiłkiem, a jedynie przekąską między właściwymi daniami. Jeden dodatek mocno podbije wartość napoju i sprawi, że brzuch przestanie burczeć na dłuższy czas.
22.05.2024 | aktual.: 22.05.2024 14:39
Kawowy napój pobudzi do działania, a dzięki kaszy jaglanej sprawdzi się świetnie również w roli ekspresowego drugiego śniadania. To idealny wybór dla osób, które szukają zdrowego i pożywnego posiłku, który jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Kaszę jaglaną można ugotować wieczorem, a rano wystarczy dodać ją do blendera z ulubionymi owocami, jogurtem i mlekiem. Ja stawiam na obłędnie pyszne połączenie kawy, masła orzechowego oraz banana.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Koktajl kakaowo-kawowy z kaszą jaglaną
Smakuje jak najlepszy deser, jest zdrowy i orzeźwiający. Ten koktajl to wakacyjne must have, po które sięgam każdego tygodnia. Dodanie ugotowanej kaszy jaglanej do smoothie to świetny sposób na stworzenie pysznego i sycącego posiłku śniadaniowego, który dostarczy nam mnóstwa energii na cały poranek. Kasza jaglana jest bogata w białko, błonnik i minerały, dzięki czemu wartość odżywcza koktajlu jest naprawdę wysoka.
Smak koktajlu podkręca odrobina cynamonu, kakao oraz masła orzechowego. Dzięki bananowi jest też słodko. W zależności od tego, jak dojrzały banan wybierzemy, tak słodki będzie napój. Opcjonalnie możesz dodać również nieco cukru. W tym przepisie sprawdzi się zarówno mleko krowie, jak i roślinny zamiennik.
Składniki:
- 1/2 szklanki przestudzonej kawy,
- 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 banan,
- 1 i 1/2 łyżeczki kakao,
- szczypta cynamonu,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 2 łyżeczki brązowego cukru (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Zaparz kawę i odstaw do przestudzenia.
- Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź.
- Kaszą jaglaną, kawę oraz pozostałe składniki przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na jednolitą masę.
- Przelej smoothie do szklanki i od razu podawaj.
Prosty deser i zdrowa przekąska w jednym jest już gotowy. Możesz też schłodzić koktajl w lodówce i podać na zimno - idealnie sprawdzi się na upały. Smacznego!