PrzepisNapojeDodaj do kawy i zblenduj. Nasyci lepiej niż kawa

Dodaj do kawy i zblenduj. Nasyci lepiej niż kawa

Kawa z bananem -  Pyszności
Kawa z bananem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

22.05.2024 12:55, aktual.: 22.05.2024 14:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Koktajle nie zawsze kojarzą się z sycącym posiłkiem, a jedynie przekąską między właściwymi daniami. Jeden dodatek mocno podbije wartość napoju i sprawi, że brzuch przestanie burczeć na dłuższy czas.

Kawowy napój pobudzi do działania, a dzięki kaszy jaglanej sprawdzi się świetnie również w roli ekspresowego drugiego śniadania. To idealny wybór dla osób, które szukają zdrowego i pożywnego posiłku, który jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Kaszę jaglaną można ugotować wieczorem, a rano wystarczy dodać ją do blendera z ulubionymi owocami, jogurtem i mlekiem. Ja stawiam na obłędnie pyszne połączenie kawy, masła orzechowego oraz banana.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koktajl kakaowo-kawowy z kaszą jaglaną

Smakuje jak najlepszy deser, jest zdrowy i orzeźwiający. Ten koktajl to wakacyjne must have, po które sięgam każdego tygodnia. Dodanie ugotowanej kaszy jaglanej do smoothie to świetny sposób na stworzenie pysznego i sycącego posiłku śniadaniowego, który dostarczy nam mnóstwa energii na cały poranek. Kasza jaglana jest bogata w białko, błonnik i minerały, dzięki czemu wartość odżywcza koktajlu jest naprawdę wysoka.

Koktajl
Koktajl© via Getty Images

Smak koktajlu podkręca odrobina cynamonu, kakao oraz masła orzechowego. Dzięki bananowi jest też słodko. W zależności od tego, jak dojrzały banan wybierzemy, tak słodki będzie napój. Opcjonalnie możesz dodać również nieco cukru. W tym przepisie sprawdzi się zarówno mleko krowie, jak i roślinny zamiennik.

Składniki:

  • 1/2 szklanki przestudzonej kawy,
  • 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 banan,
  • 1 i 1/2 łyżeczki kakao,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz kawę i odstaw do przestudzenia.
  2. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź.
  3. Kaszą jaglaną, kawę oraz pozostałe składniki przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na jednolitą masę.
  4. Przelej smoothie do szklanki i od razu podawaj.

Prosty deser i zdrowa przekąska w jednym jest już gotowy. Możesz też schłodzić koktajl w lodówce i podać na zimno - idealnie sprawdzi się na upały. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także