Dodaj do owsianki zamiast mleka. Będziesz syty, a kilogramy zaczną lecieć w dół
Sycąca i pełna smaku owsianka gwarantuje udany poranek i zapobiegnie napadom głodu w ciągu dnia. Zalane wodą płatki wystarczy, że podasz z mało kojarzonym z owsiankami serem. Efekt "wow" gwarantowany.
11.09.2024 | aktual.: 11.09.2024 08:16
Ricotta będzie doskonałym uzupełnieniem owsianki. Nie dość, że doskonale smakuje i dobrze komponuje się z owocami czy orzechami, to należy do produktów o wysokiej zawartości białka i stosunkowo niskiej kaloryczności. Dodaj więc ricottę do owsianki zamiast mleka i czekaj na efekty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić smaczną i zdrową owsiankę? Zamiast mleka dodaj ricottę
Dlaczego warto serwować owsiankę z ricottą? Ricotta to przede wszystkim bardzo smaczny ser, ale wiele dobrego można o nim powiedzieć również w kontekście zdrowego odżywiania. Okazuje się bowiem, że dietetycy plasują ricottę w czołówce wśród serów przeznaczonych dla osób na niskokalorycznej oraz wysokobiałkowej diecie. To bowiem źródło najlepiej przyswajalnego białka serwatkowego, które charakteryzuje się niską kalorycznością i wysoką zawartością wapnia. Ponadto, mimo że ricotta zawiera 20-30 proc. tłuszczu, to nadal należy do serów o najniższej kaloryczności. Jest też źródłem minerałów oraz witamin: A, D, E, K i prawie wszystkich z grupy B.
Owsianka z ricottą będzie więc doskonałym uzupełnieniem diety i świetnym rozwiązaniem na szybkie, smaczne i bardzo pożywne śniadanie. Owsiankę wystarczy przygotować na wodzie, a na końcu dodać porządną łyżkę sera oraz ulubione dodatki. Może to być m.in. banan, który doda słodyczy potrawie, a także kakao, czyli szalenie zdrowy dodatek.
Zobacz także
Owsianka z ricottą, bananem i kakao. Przepis
Składniki:
- 70 g płatków owsianych,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 50 g ricotty,
- 1 banan,
- 2 łyżeczki ciemnego kakao,
- syrop klonowy lub masło orzechowe do podania,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalej wodą i odstaw na ok. 15 minut (możesz też odstawić na noc, a rano dodać resztę składników).
- Następnie zagotuj całość na małym ogniu. Dodaj szczyptę soli i kakao w międzyczasie. Owsianka powinna mieć kleistą i gęstą konsystencję.
- Gotową owsiankę przełóż do miski. Dodaj pokrojonego w cienkie plasterki lub rozgniecionego widelcem banana. Na wierzchu wyłóż dużą łyżkę ricotty i nieco syropu klonowego lub masła orzechowego do smaku.
- Dokładnie wymieszaj całość przed zjedzeniem.