Dodaj do owsianki zamiast mleka. Będziesz syty, a kilogramy zaczną lecieć w dół

Sycąca i pełna smaku owsianka gwarantuje udany poranek i zapobiegnie napadom głodu w ciągu dnia. Zalane wodą płatki wystarczy, że podasz z mało kojarzonym z owsiankami serem. Efekt "wow" gwarantowany.

Owsianka z ricottą Owsianka z ricottą
Źródło zdjęć: © Canva | rimmabondarenko

Ricotta będzie doskonałym uzupełnieniem owsianki. Nie dość, że doskonale smakuje i dobrze komponuje się z owocami czy orzechami, to należy do produktów o wysokiej zawartości białka i stosunkowo niskiej kaloryczności. Dodaj więc ricottę do owsianki zamiast mleka i czekaj na efekty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z cytrynową nutą. Soczysty z chrupiącą skórką

Jak zrobić smaczną i zdrową owsiankę? Zamiast mleka dodaj ricottę

Dlaczego warto serwować owsiankę z ricottą? Ricotta to przede wszystkim bardzo smaczny ser, ale wiele dobrego można o nim powiedzieć również w kontekście zdrowego odżywiania. Okazuje się bowiem, że dietetycy plasują ricottę w czołówce wśród serów przeznaczonych dla osób na niskokalorycznej oraz wysokobiałkowej diecie. To bowiem źródło najlepiej przyswajalnego białka serwatkowego, które charakteryzuje się niską kalorycznością i wysoką zawartością wapnia. Ponadto, mimo że ricotta zawiera 20-30 proc. tłuszczu, to nadal należy do serów o najniższej kaloryczności. Jest też źródłem minerałów oraz witamin: A, D, E, K i prawie wszystkich z grupy B.

Owsianka z ricottą będzie więc doskonałym uzupełnieniem diety i świetnym rozwiązaniem na szybkie, smaczne i bardzo pożywne śniadanie. Owsiankę wystarczy przygotować na wodzie, a na końcu dodać porządną łyżkę sera oraz ulubione dodatki. Może to być m.in. banan, który doda słodyczy potrawie, a także kakao, czyli szalenie zdrowy dodatek.

Owsianka z ricottą gwarantuje udany poranek
Owsianka z ricottą gwarantuje udany poranek © Canva | minadezhda

Owsianka z ricottą, bananem i kakao. Przepis

Składniki:

  • 70 g płatków owsianych,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 50 g ricotty,
  • 1 banan,
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao,
  • syrop klonowy lub masło orzechowe do podania,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalej wodą i odstaw na ok. 15 minut (możesz też odstawić na noc, a rano dodać resztę składników).
  2. Następnie zagotuj całość na małym ogniu. Dodaj szczyptę soli i kakao w międzyczasie. Owsianka powinna mieć kleistą i gęstą konsystencję.
  3. Gotową owsiankę przełóż do miski. Dodaj pokrojonego w cienkie plasterki lub rozgniecionego widelcem banana. Na wierzchu wyłóż dużą łyżkę ricotty i nieco syropu klonowego lub masła orzechowego do smaku.
  4. Dokładnie wymieszaj całość przed zjedzeniem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej