Dolałam do masy na sernik. Tak puszysty i delikatny nie był nigdy wcześniej

Ile głów, tyle sposobów na puszysty sernik. Są patenty, które sprawdzają się bezbłędnie, inne sprawiają jedynie, że ciasto mocno wyrasta, a później opada z jeszcze większą mocą, nie zostawiając po sobie ani grama puszystości. Z pomocą przychodzi mało znany trik.

Poznaj trik na uzyskanie puszystego sernikaPoznaj trik na uzyskanie puszystego sernika
Źródło zdjęć: © Canva | Swanya Charoonwatana

Puszysty i delikatny sernik to nie tylko zasługa techniki przygotowania ciasta, ale też składników. Niesłusznie ciasto to uważa się za łatwe do wykonania, gdyż każdy, kto przechodził gehennę z opadającymi sernikami, wie, jak dużo trzeba ćwiczyć, by powstał ideał. Warto więc znać sprawdzone triki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszna tarta z sezonowymi owocami. Sekretem jest jej krem

Jak zrobić puszysty sernik, który nie opada?

Największą tendencję do opadania mają serniki puszyste, czyli te, w których znajduje się dużo powietrza. Musisz więc liczyć się z tym, że sernik, który wyrasta dużo ponad blachę, z pewnością nieco opadnie, ale można przygotować go tak, by nadal pozostał puszysty i delikatny.

Do masy na sernik dodaję nieco ubitej na sztywno słodkiej śmietanki oraz pianę z białek. To sporo "obłoczków", ale zagwarantują one, że ciasto po upieczeniu będzie lekkie i delikatne. Uważaj jednak podczas łączenia składników - nie miksuj masy za długo, ponieważ sernik napowietrzy się zbytnio, co może spowodować, że nadmiernie urośnie, a później opadnie. A przy okazji jeszcze popęka.

Dodatkowo pamiętaj o kluczowej zasadzie: sernik studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Dlaczego? Deser ten bardzo źle znosi gwałtowne zmiany temperatur. Po ok. 30 minutach możesz wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do studzenia w temperaturze pokojowej, a dopiero później schować do lodówki. To również zagwarantuje, że ciasto będzie cieszyło doskonałą konsystencją.

Puszysty sernik. Jak go uzyskać?
Puszysty sernik. Jak go uzyskać? © Canva | Изображения пользователя Ahanov Michael

Sernik na bitej śmietanie. Przepis

Składniki:

  • 1 kg twarogu do sernika,
  • 5 jajek,
  • 400 gramów śmietany kremówki 30 proc.,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 1 małe op. cukru waniliowego,
  • 2 budynie śmietankowe.

Przygotowanie:

  1. Żółtka oddziel od białek.
  2. Twaróg zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodaj żółtka i budynie, cały czas miksując. Pamiętaj jednak, by nie robić tego za długo.
  3. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, podobnie białka. Do masy serowej dodaj bitą śmietanę, wymieszaj na wolnych obrotach miksera, później dodaj pianę białek i ponownie delikatnie zamieszaj całość.
  4. Wylej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piecz w 200 st. C przez ok. 1 godzinę (tryb góra-dół).
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej