Dolałam do masy na sernik. Tak puszysty i delikatny nie był nigdy wcześniej
Ile głów, tyle sposobów na puszysty sernik. Są patenty, które sprawdzają się bezbłędnie, inne sprawiają jedynie, że ciasto mocno wyrasta, a później opada z jeszcze większą mocą, nie zostawiając po sobie ani grama puszystości. Z pomocą przychodzi mało znany trik.
Puszysty i delikatny sernik to nie tylko zasługa techniki przygotowania ciasta, ale też składników. Niesłusznie ciasto to uważa się za łatwe do wykonania, gdyż każdy, kto przechodził gehennę z opadającymi sernikami, wie, jak dużo trzeba ćwiczyć, by powstał ideał. Warto więc znać sprawdzone triki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepyszna tarta z sezonowymi owocami. Sekretem jest jej krem
Jak zrobić puszysty sernik, który nie opada?
Największą tendencję do opadania mają serniki puszyste, czyli te, w których znajduje się dużo powietrza. Musisz więc liczyć się z tym, że sernik, który wyrasta dużo ponad blachę, z pewnością nieco opadnie, ale można przygotować go tak, by nadal pozostał puszysty i delikatny.
Do masy na sernik dodaję nieco ubitej na sztywno słodkiej śmietanki oraz pianę z białek. To sporo "obłoczków", ale zagwarantują one, że ciasto po upieczeniu będzie lekkie i delikatne. Uważaj jednak podczas łączenia składników - nie miksuj masy za długo, ponieważ sernik napowietrzy się zbytnio, co może spowodować, że nadmiernie urośnie, a później opadnie. A przy okazji jeszcze popęka.
Dodatkowo pamiętaj o kluczowej zasadzie: sernik studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Dlaczego? Deser ten bardzo źle znosi gwałtowne zmiany temperatur. Po ok. 30 minutach możesz wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do studzenia w temperaturze pokojowej, a dopiero później schować do lodówki. To również zagwarantuje, że ciasto będzie cieszyło doskonałą konsystencją.
Sernik na bitej śmietanie. Przepis
Składniki:
- 1 kg twarogu do sernika,
- 5 jajek,
- 400 gramów śmietany kremówki 30 proc.,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- 1 małe op. cukru waniliowego,
- 2 budynie śmietankowe.
Przygotowanie:
- Żółtka oddziel od białek.
- Twaróg zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodaj żółtka i budynie, cały czas miksując. Pamiętaj jednak, by nie robić tego za długo.
- Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, podobnie białka. Do masy serowej dodaj bitą śmietanę, wymieszaj na wolnych obrotach miksera, później dodaj pianę białek i ponownie delikatnie zamieszaj całość.
- Wylej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w 200 st. C przez ok. 1 godzinę (tryb góra-dół).