PoradyDodaj kilka kropli do ubijania. Śmietana będzie sztywna i na pewno się nie rozpłynie

Dodaj kilka kropli do ubijania. Śmietana będzie sztywna i na pewno się nie rozpłynie

Zobacz, jak ułatwić sobie ubijanie śmietany
Zobacz, jak ułatwić sobie ubijanie śmietany
Źródło zdjęć: © Canva | Srafael

01.09.2024 10:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Źle ubita śmietana może zaprzepaścić cały trud włożony w przygotowanie ciasta czy innego deseru. Warto przyłożyć się do tej czynności, gdyż wystarczy jeden fałszywy ruch, by zamiast puchu otrzymać masło. Zobacz, co zrobić, żeby bita śmietana była sztywna i nie rozpływała się.

Z jednej strony banał, z drugiej zaś bardzo łatwo o pomyłkę. Ubijanie śmietany może pójść jak z płatka lub napsuć krwi. Wszystko zależy od tego, czy znasz podstawowe zasady i przydatne triki. Zobacz, co zrobić, żeby dobrze ubić śmietanę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić, żeby bita śmietana była sztywna?

Piana ze śmietany będzie sztywna, jeśli podczas ubijania dodasz kilka kropli soku z cytryny. Dzięki temu nabiał szybciej zgęstnieje, tym samym więc ubijanie zakończysz, zanim śmietana zdąży się zwarzyć. Stabilizacji pianie doda również użycie śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu. Najlepszym wyborem do ubijania jest śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu wynoszącej 36 proc. Można również użyć śmietanki o zawartości tłuszczu 30 proc., jednakże każda inna z niższym procentem tłuszczu może nie osiągnąć odpowiedniej sztywności po ubiciu.

Ponadto kluczowym aspektem jest odpowiednie schłodzenie śmietanki - powinna spędzić co najmniej 12 godzin w lodówce, gdyż zimna śmietanka ubija się szybciej i sztywniej. Zaleca się również, by do ubijania używać metalowej lub szklanej miski (która także powinna być schłodzona). Plastikowych pojemników lepiej unikać.

Jak ubić śmietanę na sztywno?
Jak ubić śmietanę na sztywno? © Canva | cokada

Jak ubić śmietanę, żeby nie zrobiło się masło?

"Przebicie" śmietany jest tożsame ze zwarzeniem się śmietany, to również pierwszy krok do stworzenia masła. Produkt traci wtedy gładką i jednolitą konsystencję, staje się rozwarstwiony i grudkowaty. To zwykle wina ubijania śmietany na zbyt wysokich obrotach lub zbyt długiego czasu ubijania.

Chcąc ubić śmietanę tak, by nie zrobiło się masło, należy zacząć od niskich obrotów miksera i stopniowo je zwiększać. Taka taktyka pozwala na równomierne wprowadzenie powietrza do śmietanki i zapobiega jej zwarzeniu. Proces ubijania bitej śmietany zazwyczaj trwa od 3 do 5 minut. Ważne jest, aby nie przesadzić z ubijaniem – najlepiej zakończyć, gdy zauważysz sztywne "szczyty" na powierzchni śmietany. Dla pewności można również przechylić miskę – jeśli śmietana nie spływa, oznacza to, że jest gotowa.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także