Dodaj kilka kropli do ubijania. Śmietana będzie sztywna i na pewno się nie rozpłynie

Źle ubita śmietana może zaprzepaścić cały trud włożony w przygotowanie ciasta czy innego deseru. Warto przyłożyć się do tej czynności, gdyż wystarczy jeden fałszywy ruch, by zamiast puchu otrzymać masło. Zobacz, co zrobić, żeby bita śmietana była sztywna i nie rozpływała się.

Zobacz, jak ułatwić sobie ubijanie śmietany Zobacz, jak ułatwić sobie ubijanie śmietany
Źródło zdjęć: © Canva | Srafael

Z jednej strony banał, z drugiej zaś bardzo łatwo o pomyłkę. Ubijanie śmietany może pójść jak z płatka lub napsuć krwi. Wszystko zależy od tego, czy znasz podstawowe zasady i przydatne triki. Zobacz, co zrobić, żeby dobrze ubić śmietanę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamroziłam pomidora i podałam z burratą. To viralowy hit lata

Co zrobić, żeby bita śmietana była sztywna?

Piana ze śmietany będzie sztywna, jeśli podczas ubijania dodasz kilka kropli soku z cytryny. Dzięki temu nabiał szybciej zgęstnieje, tym samym więc ubijanie zakończysz, zanim śmietana zdąży się zwarzyć. Stabilizacji pianie doda również użycie śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu. Najlepszym wyborem do ubijania jest śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu wynoszącej 36 proc. Można również użyć śmietanki o zawartości tłuszczu 30 proc., jednakże każda inna z niższym procentem tłuszczu może nie osiągnąć odpowiedniej sztywności po ubiciu.

Ponadto kluczowym aspektem jest odpowiednie schłodzenie śmietanki - powinna spędzić co najmniej 12 godzin w lodówce, gdyż zimna śmietanka ubija się szybciej i sztywniej. Zaleca się również, by do ubijania używać metalowej lub szklanej miski (która także powinna być schłodzona). Plastikowych pojemników lepiej unikać.

Jak ubić śmietanę na sztywno?
Jak ubić śmietanę na sztywno? © Canva | cokada

Jak ubić śmietanę, żeby nie zrobiło się masło?

"Przebicie" śmietany jest tożsame ze zwarzeniem się śmietany, to również pierwszy krok do stworzenia masła. Produkt traci wtedy gładką i jednolitą konsystencję, staje się rozwarstwiony i grudkowaty. To zwykle wina ubijania śmietany na zbyt wysokich obrotach lub zbyt długiego czasu ubijania.

Chcąc ubić śmietanę tak, by nie zrobiło się masło, należy zacząć od niskich obrotów miksera i stopniowo je zwiększać. Taka taktyka pozwala na równomierne wprowadzenie powietrza do śmietanki i zapobiega jej zwarzeniu. Proces ubijania bitej śmietany zazwyczaj trwa od 3 do 5 minut. Ważne jest, aby nie przesadzić z ubijaniem – najlepiej zakończyć, gdy zauważysz sztywne "szczyty" na powierzchni śmietany. Dla pewności można również przechylić miskę – jeśli śmietana nie spływa, oznacza to, że jest gotowa.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej