Dodaj do placków ziemniaczanych. Będą dużo zdrowsze i smaczniejsze
Placki ziemniaczane to idealny przepis na tani i smaczny obiad dla całej rodziny. Jeden prosty dodatek nie tylko podkręci ich smak, ale sprawi również, że będą bardziej sycące i pożywne.
29.11.2024 12:14
Mogłoby się wydawać, że do placków nie trzeba dodawać nic specjalnego, ot trochę ziemniaków, cebuli, mąki i można smażyć. Okazuje się jednak, że tradycyjny przepis można dodatkowo udoskonalić, dodając do masy czerwoną soczewicę. Nie od dziś wiadomo, że to produkt zdrowy i smaczny, ale mało osób łączyło go z plackami. Okazuje się jednak, że w tej roli soczewica sprawdzi się znakomicie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Właściwości czerwonej soczewicy
Czerwona soczewica jest doskonałym źródłem białka, co czyni ją świetną alternatywą dla mięsa, szczególnie dla wegetarian i wegan. Białko jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek, produkcji hormonów oraz utrzymania zdrowych kości i mięśni. Błonnik zawarty w soczewicy poprawia pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i uczuciu pełności. Dodatkowo pomaga regulować poziom cukru we krwi.
Czerwona soczewica jest bogata w witaminy z grupy B (zwłaszcza kwas foliowy), żelazo, magnez, fosfor i potas. Te składniki odżywcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, wspierają układ nerwowy, poprawiają odporność i pomagają w produkcji czerwonych krwinek.
Placki ziemniaczane z soczewicą
Chociaż soczewica świetnie sprawdzi się w pierwszoplanowej roli, to i w plackach ziemniaczanych zagra koncertowo. Staną się bardziej sycące i pożywne. To prosty sposób na to, by przemycić więcej białka do swojej diety.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 cebula,
- 100 g soczewicy,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mleka,
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Soczewicę dokładnie opłucz na sitko. W garnku zagotuj wodę, dodaj soczewicę.
- Gotuj przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie odcedź i odstaw, by dobrze wystygła.
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach wraz z cebulą. Odciśnij nadmiar wody.
- Dodaj ugotowaną soczewicę, wbij jajko, dosyp mąkę, wlej mleko i dopraw solą oraz pieprzem.
- Dokładnie wymieszaj całość.
- Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje masy.
- Smaż z obu stron, aż placki się zarumienią.
- Odłóż na kawałek ręcznika papierowego, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe placki podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!