Dodaj do placków ziemniaczanych. Będą dużo zdrowsze i smaczniejsze

Placki ziemniaczane to idealny przepis na tani i smaczny obiad dla całej rodziny. Jeden prosty dodatek nie tylko podkręci ich smak, ale sprawi również, że będą bardziej sycące i pożywne.

Placki ziemniaczane wzbogaci dodatek soczewicyPlacki ziemniaczane wzbogaci dodatek soczewicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Mogłoby się wydawać, że do placków nie trzeba dodawać nic specjalnego, ot trochę ziemniaków, cebuli, mąki i można smażyć. Okazuje się jednak, że tradycyjny przepis można dodatkowo udoskonalić, dodając do masy czerwoną soczewicę. Nie od dziś wiadomo, że to produkt zdrowy i smaczny, ale mało osób łączyło go z plackami. Okazuje się jednak, że w tej roli soczewica sprawdzi się znakomicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy naleśniki bez mąki mogą się udać? My już wiemy

Właściwości czerwonej soczewicy

Czerwona soczewica jest doskonałym źródłem białka, co czyni ją świetną alternatywą dla mięsa, szczególnie dla wegetarian i wegan. Białko jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek, produkcji hormonów oraz utrzymania zdrowych kości i mięśni. Błonnik zawarty w soczewicy poprawia pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i uczuciu pełności. Dodatkowo pomaga regulować poziom cukru we krwi.

Czerwona soczewica to doskonała baza bezmięsnych kotlecików
Czerwona soczewica to doskonała baza bezmięsnych kotlecików © Pixabay

Czerwona soczewica jest bogata w witaminy z grupy B (zwłaszcza kwas foliowy), żelazo, magnez, fosfor i potas. Te składniki odżywcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, wspierają układ nerwowy, poprawiają odporność i pomagają w produkcji czerwonych krwinek.

Placki ziemniaczane z soczewicą

Chociaż soczewica świetnie sprawdzi się w pierwszoplanowej roli, to i w plackach ziemniaczanych zagra koncertowo. Staną się bardziej sycące i pożywne. To prosty sposób na to, by przemycić więcej białka do swojej diety.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 100 g soczewicy,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę dokładnie opłucz na sitko. W garnku zagotuj wodę, dodaj soczewicę.
  2. Gotuj przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie odcedź i odstaw, by dobrze wystygła.
  3. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach wraz z cebulą. Odciśnij nadmiar wody.
  4. Dodaj ugotowaną soczewicę, wbij jajko, dosyp mąkę, wlej mleko i dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Dokładnie wymieszaj całość.
  6. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje masy.
  7. Smaż z obu stron, aż placki się zarumienią.
  8. Odłóż na kawałek ręcznika papierowego, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe placki podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥