Dodaj do placków ziemniaczanych. Wyjdą pulchne, chrupiące i o wiele lżejsze niż klasyczne
Nie przepadasz za cienkimi plackami ziemniaczanym? Dodaj drożdże, a zrobią się przyjemnie pulchne i lekkie jak obłoczek. Ciasto zrób jak na racuchy i połącz ze startymi ziemniakami. Teraz chwila na ulubiony serial i już można smażyć je na złoty kolor.
Im cieńsze placki ziemniaczane, tym lepsze? Niekoniecznie. Przepis na placki z drożdżami jest równie popularny. Nic dziwnego, skoro tak ładnie wyrastają i świetnie smakują. Możesz je zrobić na kolację lub zabrać jako przekąskę na piknik. Maczane w sosie jogurtowo-ziołowym smakują rewelacyjnie. Na wierzch połóż wędzonego łososia i azjatycką mizerię, a otrzymasz danie jak z luksusowej restauracji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy
Placki ziemniaczane jak racuchy
Takie placki trochę przypominają babcine racuchy, które najczęściej przygotowywane są z jabłkami i podawane na słodko. Chociaż wiele osób rezygnuje z drożdży, zastępując je sodą lub proszkiem do pieczenia, kiedyś robiono je właśnie w taki sposób, zwłaszcza w południowo-wschodniej Polsce.
Drożdżowe placuszki, lub inaczej bliny, są również charakterystycznym daniem kuchni ukraińskiej i białoruskiej. Na Podlasiu robi się je z tartymi ziemniakami i mięsem mielonym.
Przepis na placki ziemniaczane z drożdżami
Ciasto na drożdżowe placki ziemniaczane musi wyrosnąć, więc zarezerwuj sobie więcej czasu. W przerwie poczytaj książkę lub włącz ulubiony serial.
Składniki:
- 800 g ziemniaków,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 100 ml ciepłego mleka,
- 1 średnia cebula
- 1 jajko,
- 100 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody i skrop sokiem z cytryny.
- W osobnej misce wymieszaj drożdże z 1 łyżką cukru, letnim mlekiem i 1 łyżką mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
- Do startych ziemniaków wsyp pozostałą mąkę, dodaj jajko i rozczyn drożdżowy. Wyrób masę ręcznie, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Po ok. 30 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Formuj w dłoniach placuszki i kładź partiami na mocno rozgrzany olej. Smaż na złoty kolor z obydwu stron.