Dodaj do placków ziemniaczanych. Wyjdą pulchne, chrupiące i o wiele lżejsze niż klasyczne

Nie przepadasz za cienkimi plackami ziemniaczanym? Dodaj drożdże, a zrobią się przyjemnie pulchne i lekkie jak obłoczek. Ciasto zrób jak na racuchy i połącz ze startymi ziemniakami. Teraz chwila na ulubiony serial i już można smażyć je na złoty kolor.

Placki ziemniaczane na puszysto? To coś, czego warto spróbowaćPlacki ziemniaczane na puszysto? To coś, czego warto spróbować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Im cieńsze placki ziemniaczane, tym lepsze? Niekoniecznie. Przepis na placki z drożdżami jest równie popularny. Nic dziwnego, skoro tak ładnie wyrastają i świetnie smakują. Możesz je zrobić na kolację lub zabrać jako przekąskę na piknik. Maczane w sosie jogurtowo-ziołowym smakują rewelacyjnie. Na wierzch połóż wędzonego łososia i azjatycką mizerię, a otrzymasz danie jak z luksusowej restauracji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy

Placki ziemniaczane jak racuchy

Takie placki trochę przypominają babcine racuchy, które najczęściej przygotowywane są z jabłkami i podawane na słodko. Chociaż wiele osób rezygnuje z drożdży, zastępując je sodą lub proszkiem do pieczenia, kiedyś robiono je właśnie w taki sposób, zwłaszcza w południowo-wschodniej Polsce.

Drożdżowe placuszki, lub inaczej bliny, są również charakterystycznym daniem kuchni ukraińskiej i białoruskiej. Na Podlasiu robi się je z tartymi ziemniakami i mięsem mielonym.

Przepis na placki ziemniaczane z drożdżami

Ciasto na drożdżowe placki ziemniaczane musi wyrosnąć, więc zarezerwuj sobie więcej czasu. W przerwie poczytaj książkę lub włącz ulubiony serial.

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko,
  • 100 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody i skrop sokiem z cytryny.
  2. W osobnej misce wymieszaj drożdże z 1 łyżką cukru, letnim mlekiem i 1 łyżką mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
  3. Do startych ziemniaków wsyp pozostałą mąkę, dodaj jajko i rozczyn drożdżowy. Wyrób masę ręcznie, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Po ok. 30 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Formuj w dłoniach placuszki i kładź partiami na mocno rozgrzany olej. Smaż na złoty kolor z obydwu stron.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej