WAŻNE
TERAZ

Sławosz wyszedł z kapsuły. Załoga Ax‑4 na Ziemi [RELACJA]

Na Podlasiu zajadają się blinami. W środku skrywają pyszną niespodziankę

Chociaż nazywa się je blinami litewskimi, to największą popularnością cieszą się na Podlasiu. Na pierwszy rzut oka mogą wyglądać jak zwykłe placki ziemniaczane, ale lepiej nie posypywać ich cukrem. W środku skrywa się bowiem mięsna niespodzianka.

Bliny litewskieBliny litewskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To danie jest pyszną naleciałością z kuchni litewskiej, którą pokochali mieszkańcy Podlasia. Podstawą są ziemniaki, których nie brakuje w kuchniach regionalnych w całej Polsce. Same bliny przypominają placki ziemniaczane i powstają w podobny sposób. To, co wyróżnia je na tle innych, to dodatek mięsnego farszu. Dzięki temu stają się sycące i pożywne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne naleśniki idealne na obiad. Wyjątkowe ciasto skrywa niespodzianki

Bliny litewskie z mięsem

Historia tych blinów jest głęboko zakorzeniona w kulturze regionu Sejneńszczyzny, gdzie wpływy kuchni litewskiej były silne już w XIX wieku. Ziemniaki, które stały się popularne na tych terenach pod koniec XVIII wieku, zdominowały lokalną kuchnię, a bliny ziemniaczane stały się jednym z ulubionych dań na Podlasiu.

Chrupiące placki ziemniaczane można zrobić w piekarniku
Chrupiące placki ziemniaczane można zrobić w piekarniku © Adobe Stock

Starte ziemniaki, połączone z jajkami, mąką kukurydzianą i przyprawami, tworzą ciasto. Dodatek mięsnego farszu, przyprawionego solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem sprawia, że stają się czymś pomiędzy kotletem a plackiem.

Składniki:

  • 1 kg startych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 500 mięsa mielonego z łopatki,
  • sól, pieprz, majeranek i czosnek do przyprawienia mięsa,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki zetrzyj z cebulą.
  2. Wbij jajka, wsyp mąkę kukurydzianą i dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  3. Mięso przełóż do miski i przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub suszony czosnek. Dokładnie wyrób masę.
  4. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Wyłóż porcję ciasta, formując placek. Gdy trochę się przypiecze, dodaj warstwę mięsa, spłaszczając je w dłoni, by wygodnie nałożyć na mięso.
  6. Przykryj druga warstwą ciasta i smaż na małym ogniu, aż będą złociste z obu stron. Zajmie to ok. 10 minut. Jeśli obawiasz się, że mięso w środku będzie surowe, możesz bliny litewskie podpiec dodatkowo w piekarniku.

Gotowe bliny litewskie odsącz z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?