Na Podlasiu zajadają się blinami. W środku skrywają pyszną niespodziankę
Chociaż nazywa się je blinami litewskimi, to największą popularnością cieszą się na Podlasiu. Na pierwszy rzut oka mogą wyglądać jak zwykłe placki ziemniaczane, ale lepiej nie posypywać ich cukrem. W środku skrywa się bowiem mięsna niespodzianka.
To danie jest pyszną naleciałością z kuchni litewskiej, którą pokochali mieszkańcy Podlasia. Podstawą są ziemniaki, których nie brakuje w kuchniach regionalnych w całej Polsce. Same bliny przypominają placki ziemniaczane i powstają w podobny sposób. To, co wyróżnia je na tle innych, to dodatek mięsnego farszu. Dzięki temu stają się sycące i pożywne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warzywne naleśniki idealne na obiad. Wyjątkowe ciasto skrywa niespodzianki
Bliny litewskie z mięsem
Historia tych blinów jest głęboko zakorzeniona w kulturze regionu Sejneńszczyzny, gdzie wpływy kuchni litewskiej były silne już w XIX wieku. Ziemniaki, które stały się popularne na tych terenach pod koniec XVIII wieku, zdominowały lokalną kuchnię, a bliny ziemniaczane stały się jednym z ulubionych dań na Podlasiu.
Starte ziemniaki, połączone z jajkami, mąką kukurydzianą i przyprawami, tworzą ciasto. Dodatek mięsnego farszu, przyprawionego solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem sprawia, że stają się czymś pomiędzy kotletem a plackiem.
Składniki:
- 1 kg startych ziemniaków,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 1 szklanka mąki kukurydzianej,
- sól i pieprz do smaku,
- 500 mięsa mielonego z łopatki,
- sól, pieprz, majeranek i czosnek do przyprawienia mięsa,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki zetrzyj z cebulą.
- Wbij jajka, wsyp mąkę kukurydzianą i dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Mięso przełóż do miski i przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub suszony czosnek. Dokładnie wyrób masę.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Wyłóż porcję ciasta, formując placek. Gdy trochę się przypiecze, dodaj warstwę mięsa, spłaszczając je w dłoni, by wygodnie nałożyć na mięso.
- Przykryj druga warstwą ciasta i smaż na małym ogniu, aż będą złociste z obu stron. Zajmie to ok. 10 minut. Jeśli obawiasz się, że mięso w środku będzie surowe, możesz bliny litewskie podpiec dodatkowo w piekarniku.
Gotowe bliny litewskie odsącz z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!