Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka

Te proste placuszki to świetny sposób na to, by umilić sobie poranek lub wyczarować słodki podwieczorek. Dodatek włoskiego serka sprawi, że będą przyjemnie miękkie i lekkie.

Proste placuszki śniadanioweProste placuszki śniadaniowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Słodkie placuszki to śniadanie, które uwielbiają nie tylko najmłodsi domownicy. Jeśli do masy dorzucisz dodatkowo serek mascarpone, zamienisz je w małe dzieła, po których na talerzu nie zostają nawet ślady. Wystarczy dodać jedną łyżkę, a dzięki dodatkowemu ubijaniu białek masa nabierze lekkości i puszystości i to bez grama drożdży.

Król deserów bez pieczenia - Makowy Królewicz z mascarpone

Placki z mascarpone

Nudne i suche placki szybko pójdą w odstawkę, jeśli sięgniesz po wsparcie serka mascarpone. Ten prosty dodatek sprawi, że staną się idealnie wilgotne i miękkie. Mascarpone to także źródło tłuszczu, który jest nośnikiem smaku i kluczem do zachowania wilgoci w wypieku, zapobiegając jego wysychaniu. Dzięki temu placki możesz z powodzeniem zapakować do szkoły czy pracy i zajadać na zimno.

Niesamowitą puszystość zapewni z kolei stary, prosty trik - ubijanie białek. Napowietrzona piana sprawi, że placki będą jak chmurka. Efektem połączenia ubitych jajek oraz serka mascarpone jest jedwabista masa, która, mimo swojej kremowości, staje się wyjątkowo lekka.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je wcześniej z lodówki. To ważne dla właściwego połączenia tłuszczów i wyrastania masy.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 1 czubata łyżka serka mascarpone,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną, lśniącą pianę.
  2. Do dużej miski przełóż solidną, dużą łyżkę serka mascarpone, dodaj żółtka, jogurt naturalny oraz cukier. Wymieszaj.
  3. Dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj tylko do połączenia składników. Masa nie powinna mieć w sobie grudek, ale nadmierne mieszanie spowoduje utratę puszystości. Wystarczy mieszać krótko, aż znikną suche składniki.
  4. Dodaj roztopione masło i wymieszaj.
  5. Następnie dodaj ubitą pianę. Bardzo delikatnie, używając szpatułki, wymieszaj pianę z ciastem. Wykonuj ruchy od dołu do góry, aby jak najbardziej napowietrzyć masę. Mieszaj krótko i ostrożnie, aby piana nie opadła
  6. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju lub masła. Jeśli ma nieprzywierającą powłokę, możesz ominąć dodatek tłuszczu.
  7. Wykładaj porcje masy, formując na powierzchni okrągłe placki.
  8. Smaż przez ok. 2-3 minuty z każdej strony na średniej mocy palnika. Przewracaj, gdy na powierzchni pojawiają się pęcherzyki powietrza.

Podawaj najlepiej na ciepło, posypane cukrem pudrem, z syropem klonowym, dżemem lub świeżymi owocami. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki