PrzepisDodaj odrobinę do ciasta na gofry. Wyjdą lepsze niż z budki nad morzem

Dodaj odrobinę do ciasta na gofry. Wyjdą lepsze niż z budki nad morzem

Zimą dobrze jest powspominać lato. To zawsze podnosi na duchu i pozwala przetrwać szaro-bure dni z przygnębiającym deficytem słońca. Wtedy dobrze jest zacząć dzień od pełnych kolorowych dodatków chrupiących gofrów. Połóż na nich wszystko, co lubisz – krem czekoladowy, frużelinę, świeże owoce i bitą śmietanę. W końcu nic tak dobrze nie przywołuje wspomnień jak dania, które cieszyły latem.

W domu również robisz chrupiące gofry jak z budki nad morzem
W domu również robisz chrupiące gofry jak z budki nad morzem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Często w teorii wszystko wygląda tak pięknie i kolorowo. Wymarzone i wyobrażone gofry są mięciutkie w środku, złote i chrupiące na zewnątrz. Tymczasem w rzeczywistości wychodzą blade i gumowate. Dlaczego tak się dzieje? Najczęstszą przyczyną jest pośpiech i mylne przeświadczenie, że gofry można przygotować z ciasta na naleśniki. Wystarczy zrobić gęstą masę i upiec w gofrownicy – nie ma lepszego przepisu na porażkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie przepłacam na mieście i pyszne gofry robię w domu. Smakują jak znad morza

Gofry nie wyjdą chrupiące bez tego dodatku

Kluczowym dodatkiem do ciasta na gofry, bez którego nie wyjdą złote i chrupiące, jest prawdziwe, roztopione masło. W wielu przepisach jest ono zastępowane olejem roślinnym, który pozwala uzyskać podobny efekt. Jednak gofry z masłem smakują o wiele lepiej. Są delikatnie naturalnie słodkie i mają doskonałą kremową teksturę.

Masło w cieście na gofry odpowiada także za elastyczność i puszystość masy. Sprawia, że staje się ona bardziej lepka i zatrzymuje wewnątrz pęcherzyki powietrza. Zobaczysz je w upieczonych gofrach w postaci charakterystycznych dziurek. Co więcej, masło podczas pieczenia ulega karmelizacji, w rezultacie tworząc na powierzchni gofrów złotą i chrupiącą powierzchnię.

Gofry nie tylko na słodko

Nawet lekko słodkie gofry świetnie komponują się z wytrawnymi dodatkami. Moją ulubioną kompozycją jest świeża sałata, zmieszana z ogórkiem i pomidorem, na którą nakładam odsączonego tuńczyka z puszki. Na wierzch kładę kilka czarnych oliwek i całość polewam klasyczny winegretem.

Tworzący diety dla dzieci z chorobą otyłościową Leszek Klimasz proponuje z kolei gofry z kurczakiem, które idealnie sprawdzają się jako przekąska na drugie śniadanie.

Przepis na chrupiące gofry z masłem

Gofry należy piec w gofrownicy o minimalnej mocy 1200 W.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • odrobina soli morskiej.

Przygotowanie:

  1. Wyjmij jajka z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
  2. Podgrzej mleko z masłem, ale nie doprowadź do wrzenia. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Oddziel białka od żółtek.
  4. Żółtka zmiksuj z cukrem na puszysty krem. Dodaj mleko z masłem, a następnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ze szczyptą soli.
  5. W osobnej misce ubij pianę z białek. Ostrożnie wmieszaj ją do masy na gofry.
  6. Porcje ciasta nakładaj przy pomocy nabierki na rozgrzaną gofrownicę. Nie otwieraj podczas pieczenia.
  7. Gotowe gofry wyjmij na kratkę, aby podczas stygnięcia nie zrobiły się gumowate.

Wybrane dla Ciebie