Dodaj odrobinę do ciasta na gofry. Wyjdą lepsze niż z budki nad morzem
Zimą dobrze jest powspominać lato. To zawsze podnosi na duchu i pozwala przetrwać szaro-bure dni z przygnębiającym deficytem słońca. Wtedy dobrze jest zacząć dzień od pełnych kolorowych dodatków chrupiących gofrów. Połóż na nich wszystko, co lubisz – krem czekoladowy, frużelinę, świeże owoce i bitą śmietanę. W końcu nic tak dobrze nie przywołuje wspomnień jak dania, które cieszyły latem.
Często w teorii wszystko wygląda tak pięknie i kolorowo. Wymarzone i wyobrażone gofry są mięciutkie w środku, złote i chrupiące na zewnątrz. Tymczasem w rzeczywistości wychodzą blade i gumowate. Dlaczego tak się dzieje? Najczęstszą przyczyną jest pośpiech i mylne przeświadczenie, że gofry można przygotować z ciasta na naleśniki. Wystarczy zrobić gęstą masę i upiec w gofrownicy – nie ma lepszego przepisu na porażkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie przepłacam na mieście i pyszne gofry robię w domu. Smakują jak znad morza
Gofry nie wyjdą chrupiące bez tego dodatku
Kluczowym dodatkiem do ciasta na gofry, bez którego nie wyjdą złote i chrupiące, jest prawdziwe, roztopione masło. W wielu przepisach jest ono zastępowane olejem roślinnym, który pozwala uzyskać podobny efekt. Jednak gofry z masłem smakują o wiele lepiej. Są delikatnie naturalnie słodkie i mają doskonałą kremową teksturę.
Masło w cieście na gofry odpowiada także za elastyczność i puszystość masy. Sprawia, że staje się ona bardziej lepka i zatrzymuje wewnątrz pęcherzyki powietrza. Zobaczysz je w upieczonych gofrach w postaci charakterystycznych dziurek. Co więcej, masło podczas pieczenia ulega karmelizacji, w rezultacie tworząc na powierzchni gofrów złotą i chrupiącą powierzchnię.
Gofry nie tylko na słodko
Nawet lekko słodkie gofry świetnie komponują się z wytrawnymi dodatkami. Moją ulubioną kompozycją jest świeża sałata, zmieszana z ogórkiem i pomidorem, na którą nakładam odsączonego tuńczyka z puszki. Na wierzch kładę kilka czarnych oliwek i całość polewam klasyczny winegretem.
Tworzący diety dla dzieci z chorobą otyłościową Leszek Klimasz proponuje z kolei gofry z kurczakiem, które idealnie sprawdzają się jako przekąska na drugie śniadanie.
Przepis na chrupiące gofry z masłem
Gofry należy piec w gofrownicy o minimalnej mocy 1200 W.
Składniki:
- 2 jajka,
- pół szklanki cukru,
- 2 szklanki mleka,
- 2 szklanki mąki,
- 100 g roztopionego masła,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- odrobina soli morskiej.
Przygotowanie:
- Wyjmij jajka z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
- Podgrzej mleko z masłem, ale nie doprowadź do wrzenia. Odstaw do wystygnięcia.
- Oddziel białka od żółtek.
- Żółtka zmiksuj z cukrem na puszysty krem. Dodaj mleko z masłem, a następnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ze szczyptą soli.
- W osobnej misce ubij pianę z białek. Ostrożnie wmieszaj ją do masy na gofry.
- Porcje ciasta nakładaj przy pomocy nabierki na rozgrzaną gofrownicę. Nie otwieraj podczas pieczenia.
- Gotowe gofry wyjmij na kratkę, aby podczas stygnięcia nie zrobiły się gumowate.