Dodaj odrobinę do pieczarek. Będą jędrne i zachowają piękny kolor

Pieczarki są częstym komponentem potraw na całym świecie. Łatwo dostępne o każdej porze roku, szybkie w przygotowaniu i stosunkowo niedrogie sprawiają, że zarówno pizza, jak i gulasz nabierają smaku. W Wielkiej Brytanii pieczarki występują jako popularny dodatek do jajek sadzonych na śniadanie. Przygotowywane są w całości na patelni lub w piekarniku. Najlepiej smakują, gdy są rumiane i jędrne.

Takie pieczarki z patelni lub piekarnika można jeść bez dodatkówTakie pieczarki z patelni lub piekarnika można jeść bez dodatków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pieczarki, choć znane są z kulinarnej wszechstronności, często podczas obróbki termicznej tracą jędrność i smak. Wystarczy jednak skropić je odrobiną soku z cytryny, a utrzymają swój wigor, zachowają soczystość i świeżość. Ich nieco odmieniony smak doskonale wkomponuje się w dania, które lubisz przygotowywać na co dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawiają się faszerowane pieczarki, każdy jest nimi zachwycony

Pieczarki jako uniwersalny składnik w kuchni

Pieczarki są jednym z najczęściej wykorzystywanych składników kulinarnych. Ich uniwersalność sprawia, że goszczą w domach na całym świecie. Są lekkie, łatwe do przyrządzenia i świetnie wypadają zarówno w potrawach mięsnych, jak i daniach wegetariańskich.

Konsystencja pieczarek jest delikatna, a ich smak łagodny, co czyni je znakomitą bazą do wielu różnych potraw. W połączeniu z odpowiednimi przyprawami stają się nie tylko dodatkiem, ale i gwiazdą kulinarną. Warto też pamiętać, że pieczarki są źródłem ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B i minerały.

Wartości odżywcze pieczarek

Pieczarki są niskokaloryczne, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających o linię. Zawierają witaminy z grupy B, takie jak tiamina, ryboflawina czy niacyna, które wspomagają metabolizm energetyczny organizmu. Ponadto są źródłem fosforu, potasu i miedzi, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz mięśniowego. Nie zawierają tłuszczu, a ich struktura bogata jest w błonnik pokarmowy, wspomagając trawienie i sprzyjając utrzymaniu zdrowej diety.

Jak przygotować pieczarki w piekarniku?

Pieczarki mogą być nie tylko jednym z wielu komponentów potraw. Chociaż świetnie wypadają w sosach i daniach jednogarnkowych, bardzo dobrze sprawdzają się również jako niezależny dodatek do śniadania lub obiadu. Spróbuj przygotować je w piekarniku z marynatą z oliwy i soku z cytryny.

Jak to zrobić?

  1. Małe pieczarki umyj i osusz przy pomocy ręcznika kuchennego. Większe – pokrój w ćwiartki.
  2. W misce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
  3. Wymieszaj pieczarki z marynatą. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  4. Przełóż pieczarki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 20-25 minut do uzyskania złotego koloru.

Jędrne pieczarki do obiadu? Pomoże nie tylko sok z cytryny

Sok z cytryny czy ocet balsamiczny pomagają zachować jędrność pieczarek i podkreślą ich smak. Kwaśny dodatek hamuje enzymy odpowiedzialne za brązowienie skórki. Jednak to wszystko na nic, gdy posolisz je już na samym początku smażenia. Sól bowiem wyciąga wodę z pieczarek, sprawiając, że robią się miękkie i wodniste.

O ich ładny i rumiany kolor zadbają oliwa z oliwek lub olej rzepakowy. Może być także dodatek masła klarowanego, które jest odporne na działanie wysokich temperatur. Pieczarki świetnie się komponują z czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem i papryką.

Planujesz przygotować pieczarki w piekarniku? Zanim przełożysz je na blachę, podsmaż je na patelni. Dzięki temu zyskają chrupiącą skórkę. Pieczone pieczarki możesz podać z pieczonym mięsem lub dodać do sałatki jarzynowej.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje