PoradyDodaj ten produkt do buraków. Znacznie skróci czas ich gotowania

Dodaj ten produkt do buraków. Znacznie skróci czas ich gotowania

Buraki - Pyszności
Buraki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | mychadre77
14.12.2023 09:32, aktualizacja: 14.12.2023 11:31

Buraki to świetny dodatek do wielu potraw. Na dodatek są bardzo zdrowe, więc warto częściej dodać je do swojego jadłospisu. Chociaż może się wydawać, że ich gotowanie jest żmudną i trwającą długo czynnością, to z tym trikiem stanie się to proste i szybkie.

Buraki to smaczne i wartościowe warzywa, które można wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdzą się w zupach, sałatkach, deserach i wielu innych potrawach. Aby zachęcić jeszcze bardziej do ich jedzenia, warto przygotować je w odpowiedni sposób. Ten prosty trik pozwoli skrócić czas gotowania o połowę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ile gotować buraki?

Młode buraki gotuje się ekspresowo, ale jesienią i zimą sprawa nieco się przeciąga. Właśnie wtedy buraki są zazwyczaj większe i starsze, co oznacza, że potrzebują więcej czasu na ugotowanie. Ważne jest, aby gotować buraki w całości, nie obierając ich ze skórki. Dzięki temu zachowają one więcej wartości odżywczych, witamin i minerałów, a także swój naturalny kolor.

Buraki
Buraki

Gotowanie starszych i większych buraków tradycyjną metodą może zająć nawet godzinę. Dopiero po tak długim czasie buraki stają się miękkie i gotowe do wykorzystania w innych potrawach. Ciekawostką jest, że istnieje sposób na przyspieszenie procesu gotowania buraków i skrócenie go o połowę. Ta metoda pozwala również zaoszczędzić energię elektryczną lub gaz. Przy obecnych cenach to dodatkowy plus, o którym nie sposób nie wspomnieć.

Szybkie gotowanie buraków

Wystarczą dwa garnki i odrobina pomysłowości, aby ułatwić sobie życie. Ten trik naprawdę działa i sprawia, że buraki gotują się znacznie szybciej.

Obieranie buraków - Pyszności
Obieranie buraków - Pyszności© Canva | Jane Rubtsova

Przygotuj:

  • buraki średniej wielkości,
  • cukier,
  • skórkę z razowego chleba,
  • dwa garnki,
  • bardzo zimną wodę,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj buraki. Umyj je dokładnie pod bieżącą wodą. Najlepiej sprawdzą się buraki średniej wielkości.
  2. Przełóż buraki do garnka, dodaj skórkę od chleba i wsyp cukier. Proporcje cukru to 1 łyżka na 1 kilogram buraków.
  3. Do garnka wlej wrzątek. Woda powinna całkowicie przykryć buraki i sięgać około 2 cm powyżej ich powierzchni.
  4. Gotuj buraki na średnim ogniu przez pół godziny. Jeśli woda zacznie parować, uzupełnij ją.
  5. Po 30 minutach, odcedź buraki i przełóż je do drugiego garnka z zimną wodą i lodem. W drugim garnku buraki powinny spędzić 15 minut.
  6. Odcedź buraki i obierz je.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także