Dodaj ten produkt do buraków. Znacznie skróci czas ich gotowania
Buraki to świetny dodatek do wielu potraw. Na dodatek są bardzo zdrowe, więc warto częściej dodać je do swojego jadłospisu. Chociaż może się wydawać, że ich gotowanie jest żmudną i trwającą długo czynnością, to z tym trikiem stanie się to proste i szybkie.
14.12.2023 | aktual.: 14.12.2023 11:31
Buraki to smaczne i wartościowe warzywa, które można wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdzą się w zupach, sałatkach, deserach i wielu innych potrawach. Aby zachęcić jeszcze bardziej do ich jedzenia, warto przygotować je w odpowiedni sposób. Ten prosty trik pozwoli skrócić czas gotowania o połowę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ile gotować buraki?
Młode buraki gotuje się ekspresowo, ale jesienią i zimą sprawa nieco się przeciąga. Właśnie wtedy buraki są zazwyczaj większe i starsze, co oznacza, że potrzebują więcej czasu na ugotowanie. Ważne jest, aby gotować buraki w całości, nie obierając ich ze skórki. Dzięki temu zachowają one więcej wartości odżywczych, witamin i minerałów, a także swój naturalny kolor.
Gotowanie starszych i większych buraków tradycyjną metodą może zająć nawet godzinę. Dopiero po tak długim czasie buraki stają się miękkie i gotowe do wykorzystania w innych potrawach. Ciekawostką jest, że istnieje sposób na przyspieszenie procesu gotowania buraków i skrócenie go o połowę. Ta metoda pozwala również zaoszczędzić energię elektryczną lub gaz. Przy obecnych cenach to dodatkowy plus, o którym nie sposób nie wspomnieć.
Zobacz także
Szybkie gotowanie buraków
Wystarczą dwa garnki i odrobina pomysłowości, aby ułatwić sobie życie. Ten trik naprawdę działa i sprawia, że buraki gotują się znacznie szybciej.
Przygotuj:
- buraki średniej wielkości,
- cukier,
- skórkę z razowego chleba,
- dwa garnki,
- bardzo zimną wodę,
- kostki lodu.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj buraki. Umyj je dokładnie pod bieżącą wodą. Najlepiej sprawdzą się buraki średniej wielkości.
- Przełóż buraki do garnka, dodaj skórkę od chleba i wsyp cukier. Proporcje cukru to 1 łyżka na 1 kilogram buraków.
- Do garnka wlej wrzątek. Woda powinna całkowicie przykryć buraki i sięgać około 2 cm powyżej ich powierzchni.
- Gotuj buraki na średnim ogniu przez pół godziny. Jeśli woda zacznie parować, uzupełnij ją.
- Po 30 minutach, odcedź buraki i przełóż je do drugiego garnka z zimną wodą i lodem. W drugim garnku buraki powinny spędzić 15 minut.
- Odcedź buraki i obierz je.