Dodaj w czasie smażenia cebuli. Już zawsze będziesz to robić

Smażona cebula to popularny dodatek do wielu dań. Jest pyszna i aromatyczna, ale jak ją zrobić, aby była jeszcze lepsza?

Smażona cebulaSmażona cebula
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Smażenie cebuli wydaje się być zadaniem prostym, ale to drobiazgi decydują o tym, czy uda ci się osiągnąć doskonały efekt. Najpierw, oczywiście, obieramy i kroimy cebulę, a następnie wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię z olejem lub masłem klarowanym. W trakcie smażenia ważne jest, aby nie dopuścić do przywarcia cebuli do patelni i uniknąć przypalenia. Mamy dla Was kilka cennych wskazówek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masło orzechowe z kawą

Jak uniknąć łez podczas krojenia cebuli?

Krojenie cebuli często kończy się łzami, ale istnieją sposoby, aby to uniknąć. Wystarczy użyć bardzo ostrego noża i co jakiś czas zamoczyć go w zimnej wodzie. To pozwoli zneutralizować enzymy zawarte w cebuli, które wywołują łzawienie. Innym trikiem jest schłodzenie obranej cebuli przez około pół godziny w lodówce przed krojeniem.

Słodki dodatek do smażenia cebuli

Ostatni, ale nie mniej ważny trik podczas smażenia cebuli to dodanie niewielkiej ilości cukru około dwie minuty przed zakończeniem procesu smażenia. Dzięki temu cebula nabierze złocistego koloru i jeszcze intensywniejszego smaku.

Smażona cebula to doskonały dodatek do wielu dań, takich jak pierogi, kopytka czy zapiekanki. Można ją również dodawać do mięs, ryb czy ziemniaków.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach