Dodaj w czasie smażenia cebuli. Już zawsze będziesz to robić

Smażona cebula to popularny dodatek do wielu dań. Jest pyszna i aromatyczna, ale jak ją zrobić, aby była jeszcze lepsza?

Smażona cebulaSmażona cebula
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK
Marcin Michałowski

Smażenie cebuli wydaje się być zadaniem prostym, ale to drobiazgi decydują o tym, czy uda ci się osiągnąć doskonały efekt. Najpierw, oczywiście, obieramy i kroimy cebulę, a następnie wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię z olejem lub masłem klarowanym. W trakcie smażenia ważne jest, aby nie dopuścić do przywarcia cebuli do patelni i uniknąć przypalenia. Mamy dla Was kilka cennych wskazówek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masło orzechowe z kawą

Jak uniknąć łez podczas krojenia cebuli?

Krojenie cebuli często kończy się łzami, ale istnieją sposoby, aby to uniknąć. Wystarczy użyć bardzo ostrego noża i co jakiś czas zamoczyć go w zimnej wodzie. To pozwoli zneutralizować enzymy zawarte w cebuli, które wywołują łzawienie. Innym trikiem jest schłodzenie obranej cebuli przez około pół godziny w lodówce przed krojeniem.

Słodki dodatek do smażenia cebuli

Ostatni, ale nie mniej ważny trik podczas smażenia cebuli to dodanie niewielkiej ilości cukru około dwie minuty przed zakończeniem procesu smażenia. Dzięki temu cebula nabierze złocistego koloru i jeszcze intensywniejszego smaku.

Smażona cebula to doskonały dodatek do wielu dań, takich jak pierogi, kopytka czy zapiekanki. Można ją również dodawać do mięs, ryb czy ziemniaków.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę