Dodaj w czasie smażenia cebuli. Już zawsze będziesz to robić

Smażona cebula to popularny dodatek do wielu dań. Jest pyszna i aromatyczna, ale jak ją zrobić, aby była jeszcze lepsza?

Smażona cebulaSmażona cebula
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK
Marcin Michałowski

Smażenie cebuli wydaje się być zadaniem prostym, ale to drobiazgi decydują o tym, czy uda ci się osiągnąć doskonały efekt. Najpierw, oczywiście, obieramy i kroimy cebulę, a następnie wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię z olejem lub masłem klarowanym. W trakcie smażenia ważne jest, aby nie dopuścić do przywarcia cebuli do patelni i uniknąć przypalenia. Mamy dla Was kilka cennych wskazówek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masło orzechowe z kawą

Jak uniknąć łez podczas krojenia cebuli?

Krojenie cebuli często kończy się łzami, ale istnieją sposoby, aby to uniknąć. Wystarczy użyć bardzo ostrego noża i co jakiś czas zamoczyć go w zimnej wodzie. To pozwoli zneutralizować enzymy zawarte w cebuli, które wywołują łzawienie. Innym trikiem jest schłodzenie obranej cebuli przez około pół godziny w lodówce przed krojeniem.

Słodki dodatek do smażenia cebuli

Ostatni, ale nie mniej ważny trik podczas smażenia cebuli to dodanie niewielkiej ilości cukru około dwie minuty przed zakończeniem procesu smażenia. Dzięki temu cebula nabierze złocistego koloru i jeszcze intensywniejszego smaku.

Smażona cebula to doskonały dodatek do wielu dań, takich jak pierogi, kopytka czy zapiekanki. Można ją również dodawać do mięs, ryb czy ziemniaków.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀