Dodaję do białej kiełbasy. Teściowa powiedziała, że to profanacja, ale zajadała ze smakiem
Żadna kapusta kiszona, buraczki czy sos chrzanowy. Tym dodatkiem do białej kiełbasy zaskoczysz nawet tych, którzy myślą, że jedli już wszystko.
Biała kiełbasa to jeden z wielkanocnych symboli. Kiedy pojawia się na uroczystym śniadaniu, chętnych do jedzenia zdecydowanie nie brakuje. Ostatnim moim odkryciem jest połączenie, które u wielu wywoła grymas niesmaku. W żaroodpornym naczyniu obok kiełbasy ląduje ananas.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe kajzerki podaj z masłem ziołowym. Wypieczone i chrupiące
Biała kiełbasa z ananasem
Już ananas na pizzy wywołuje żywą dyskusję, a biała kiełbasa pieczona wraz z tym owocem dolewa jeszcze oliwy do ognia. To połączenie co najmniej niecodzienne, a moja teściowa wprost nazwała to kulinarną herezją. Kiedy jednak dała się przekonać na spróbowanie, musiała przyznać, że to naprawdę działa.
To połączenie zdecydowanie zaskakuje. Z jednej strony mamy tradycyjną, polską kiełbasę, a z drugiej egzotycznego, słodko-kwaśnego ananasa. Ananas wnosi do dania wyraźny, owocowy akcent, który przełamuje słoność kiełbasy. Miód i sos sojowy dodatkowo wzmacniają ten efekt. Dla purystów kulinarnych to profanacja, ale wiele osób z pewnością rozkocha się w tym przepisie. W końcu połączenie słodkich i słonych smaków jest popularne w wielu kuchniach świata, a polski schab ze śliwką nikogo nie dziwi.
Składniki:
- 4 surowe, białe kiełbasy,
- puszka ananasa,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- sól, pieprz, tymianek do smaku,
- słodka, ostra i wędzona papryka do smaku,
- 1 łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
- Kiełbasę parz przez 10 minut.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż ugotowaną kiełbasę, aż stanie się rumiana i chrupiąca.
- Ananasa pokrój w małą kostkę i przełóż do miseczki.
- Dodaj płynny miód, musztardę, sos sojowy oraz przyprawy do smaku i dokładnie wymieszaj.
- W żaroodpornym naczyniu ułóż ciasno koło siebie kiełbaski i polej przygotowanym sosem z ananasem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 30 minut.
Gotową kiełbasę serwuj na ciepło. Sos z ananasem stworzy pyszną glazurę, która otuli mięso. Tak przygotowaną kiełbasę najczęściej serwuję w towarzystwie pieczywa. To przepis idealny nie tylko na Wielkanoc. Smacznego!