Dodaję do białej kiełbasy. Teściowa powiedziała, że to profanacja, ale zajadała ze smakiem

Żadna kapusta kiszona, buraczki czy sos chrzanowy. Tym dodatkiem do białej kiełbasy zaskoczysz nawet tych, którzy myślą, że jedli już wszystko.

Dodaj owoc do kiełbasyDodaj owoc do kiełbasy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Biała kiełbasa to jeden z wielkanocnych symboli. Kiedy pojawia się na uroczystym śniadaniu, chętnych do jedzenia zdecydowanie nie brakuje. Ostatnim moim odkryciem jest połączenie, które u wielu wywoła grymas niesmaku. W żaroodpornym naczyniu obok kiełbasy ląduje ananas.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe kajzerki podaj z masłem ziołowym. Wypieczone i chrupiące

Biała kiełbasa z ananasem

Już ananas na pizzy wywołuje żywą dyskusję, a biała kiełbasa pieczona wraz z tym owocem dolewa jeszcze oliwy do ognia. To połączenie co najmniej niecodzienne, a moja teściowa wprost nazwała to kulinarną herezją. Kiedy jednak dała się przekonać na spróbowanie, musiała przyznać, że to naprawdę działa.

Białą kiełbasę na święta robię w 10 minut
Białą kiełbasę na święta robię w 10 minut © Adobe Stock

To połączenie zdecydowanie zaskakuje. Z jednej strony mamy tradycyjną, polską kiełbasę, a z drugiej egzotycznego, słodko-kwaśnego ananasa. Ananas wnosi do dania wyraźny, owocowy akcent, który przełamuje słoność kiełbasy. Miód i sos sojowy dodatkowo wzmacniają ten efekt. Dla purystów kulinarnych to profanacja, ale wiele osób z pewnością rozkocha się w tym przepisie. W końcu połączenie słodkich i słonych smaków jest popularne w wielu kuchniach świata, a polski schab ze śliwką nikogo nie dziwi.

Składniki:

  • 4 surowe, białe kiełbasy,
  • puszka ananasa,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • sól, pieprz, tymianek do smaku,
  • słodka, ostra i wędzona papryka do smaku,
  • 1 łyżka oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę parz przez 10 minut.
  2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż ugotowaną kiełbasę, aż stanie się rumiana i chrupiąca.
  3. Ananasa pokrój w małą kostkę i przełóż do miseczki.
  4. Dodaj płynny miód, musztardę, sos sojowy oraz przyprawy do smaku i dokładnie wymieszaj.
  5. W żaroodpornym naczyniu ułóż ciasno koło siebie kiełbaski i polej przygotowanym sosem z ananasem.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 30 minut.

Gotową kiełbasę serwuj na ciepło. Sos z ananasem stworzy pyszną glazurę, która otuli mięso. Tak przygotowaną kiełbasę najczęściej serwuję w towarzystwie pieczywa. To przepis idealny nie tylko na Wielkanoc. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata