Dodaję do białej kiełbasy. Teściowa powiedziała, że to profanacja, ale zajadała ze smakiem

Żadna kapusta kiszona, buraczki czy sos chrzanowy. Tym dodatkiem do białej kiełbasy zaskoczysz nawet tych, którzy myślą, że jedli już wszystko.

Dodaj owoc do kiełbasyDodaj owoc do kiełbasy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Biała kiełbasa to jeden z wielkanocnych symboli. Kiedy pojawia się na uroczystym śniadaniu, chętnych do jedzenia zdecydowanie nie brakuje. Ostatnim moim odkryciem jest połączenie, które u wielu wywoła grymas niesmaku. W żaroodpornym naczyniu obok kiełbasy ląduje ananas.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe kajzerki podaj z masłem ziołowym. Wypieczone i chrupiące

Biała kiełbasa z ananasem

Już ananas na pizzy wywołuje żywą dyskusję, a biała kiełbasa pieczona wraz z tym owocem dolewa jeszcze oliwy do ognia. To połączenie co najmniej niecodzienne, a moja teściowa wprost nazwała to kulinarną herezją. Kiedy jednak dała się przekonać na spróbowanie, musiała przyznać, że to naprawdę działa.

Białą kiełbasę na święta robię w 10 minut
Białą kiełbasę na święta robię w 10 minut © Adobe Stock

To połączenie zdecydowanie zaskakuje. Z jednej strony mamy tradycyjną, polską kiełbasę, a z drugiej egzotycznego, słodko-kwaśnego ananasa. Ananas wnosi do dania wyraźny, owocowy akcent, który przełamuje słoność kiełbasy. Miód i sos sojowy dodatkowo wzmacniają ten efekt. Dla purystów kulinarnych to profanacja, ale wiele osób z pewnością rozkocha się w tym przepisie. W końcu połączenie słodkich i słonych smaków jest popularne w wielu kuchniach świata, a polski schab ze śliwką nikogo nie dziwi.

Składniki:

  • 4 surowe, białe kiełbasy,
  • puszka ananasa,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • sól, pieprz, tymianek do smaku,
  • słodka, ostra i wędzona papryka do smaku,
  • 1 łyżka oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę parz przez 10 minut.
  2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż ugotowaną kiełbasę, aż stanie się rumiana i chrupiąca.
  3. Ananasa pokrój w małą kostkę i przełóż do miseczki.
  4. Dodaj płynny miód, musztardę, sos sojowy oraz przyprawy do smaku i dokładnie wymieszaj.
  5. W żaroodpornym naczyniu ułóż ciasno koło siebie kiełbaski i polej przygotowanym sosem z ananasem.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 30 minut.

Gotową kiełbasę serwuj na ciepło. Sos z ananasem stworzy pyszną glazurę, która otuli mięso. Tak przygotowaną kiełbasę najczęściej serwuję w towarzystwie pieczywa. To przepis idealny nie tylko na Wielkanoc. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀