Dorzucam te owoce do pasztetu. Przepisu pozazdrościła nawet teściowa
Ten pasztet to po prostu poezja. Każdy kęs rozpływa się w ustach, a owocowy dodatek przełamuje smak mięsa. To pewniak na wielkanocny stół.
Na wielkanocnym stole dominują przede wszystkim małe przekąski i zimne przystawki. Wśród nich nie może zabraknąć pysznego, pieczonego pasztetu. Z tym przepisem szybko zapomnisz o sklepowej wersji. Nie dość, że zachwyca smakiem, to na dodatek jego przygotowanie to bułka z masłem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warstwowe ciasto Kubuś dla fanów marchewki. Zawsze zbiera pochwały
Pasztet z żurawiną
Soczyste połączenie szynki wieprzowej oraz kurczaka, przełamane słodko-kwaśną żurawiną to mój sprawdzony sposób na wywołanie zachwytu nawet wśród najwybredniejszych gości. Świetnie smakuje na kromce świeżego pieczywa, ale są i tacy, którzy nie potrzebują do jedzenia nawet małej kromeczki.
Bulion, jajka, liść laurowy i ziele angielskie wzbogacają smak i aromat pasztetu. Sekretem puszystości jest osobne ubicie białek na pianę. Wmieszanie jej do mięsnej masy dodaje lekkości i sprawia, że pasztet staje się miękki jak chmurka.
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej,
- 2 piersi z kurczaka,
- 300 g wątróbki z kurczaka,
- 250 g podgardla lub boczku,
- 100 g suszonej żurawiny,
- 2 litry bulionu lub rosołu,
- 4-5 jaj,
- 2-3 liście laurowe,
- 4-6 kulek ziela angielskiego,
- boczek surowy w plastrach,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Do dużego garnka dodaj pokrojoną w mniejsze kawałki szynkę wieprzową, filety z kurczaka oraz podgardle.
- Zalej bulionem, dorzuć ziele angielskie, liść laurowy i gotuj do miękkości.
- Odstaw mięso do przestudzenia, nie wylewaj bulionu. Ziele angielskie oraz liście wyjmij i wyrzuć.
- Wątróbkę drobiową sparz, zmiel i przełóż do miski.
- Dodaj zmielone ugotowane mięso i dopraw solą oraz pieprzem.
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z solą.
- Do mięsnej masy dodaj żółtka i wymieszaj.
- Następnie dodaj ubite białka oraz żurawinę i wymieszaj całość do połączenia składników.
- Małą keksówkę lub aluminiową foremkę wyłóż plastrami boczku i wypełnij mięsną masą.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut.
Gotowy pasztet wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Chociaż zapach już kusi, to gorący pasztet może się rozpadać. Następnie pokrój go w plastry i ułóż na półmisku. Smacznego!