Dorzucam te owoce do pasztetu. Przepisu pozazdrościła nawet teściowa

Ten pasztet to po prostu poezja. Każdy kęs rozpływa się w ustach, a owocowy dodatek przełamuje smak mięsa. To pewniak na wielkanocny stół.

Pasztet z żurawinąPasztet z żurawiną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na wielkanocnym stole dominują przede wszystkim małe przekąski i zimne przystawki. Wśród nich nie może zabraknąć pysznego, pieczonego pasztetu. Z tym przepisem szybko zapomnisz o sklepowej wersji. Nie dość, że zachwyca smakiem, to na dodatek jego przygotowanie to bułka z masłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe ciasto Kubuś dla fanów marchewki. Zawsze zbiera pochwały

Pasztet z żurawiną

Soczyste połączenie szynki wieprzowej oraz kurczaka, przełamane słodko-kwaśną żurawiną to mój sprawdzony sposób na wywołanie zachwytu nawet wśród najwybredniejszych gości. Świetnie smakuje na kromce świeżego pieczywa, ale są i tacy, którzy nie potrzebują do jedzenia nawet małej kromeczki.

Pasztet z żurawiną
Pasztet z żurawiną © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka

Bulion, jajka, liść laurowy i ziele angielskie wzbogacają smak i aromat pasztetu. Sekretem puszystości jest osobne ubicie białek na pianę. Wmieszanie jej do mięsnej masy dodaje lekkości i sprawia, że pasztet staje się miękki jak chmurka.

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 300 g wątróbki z kurczaka,
  • 250 g podgardla lub boczku,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • 2 litry bulionu lub rosołu,
  • 4-5 jaj,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 4-6 kulek ziela angielskiego,
  • boczek surowy w plastrach,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka dodaj pokrojoną w mniejsze kawałki szynkę wieprzową, filety z kurczaka oraz podgardle.
  2. Zalej bulionem, dorzuć ziele angielskie, liść laurowy i gotuj do miękkości.
  3. Odstaw mięso do przestudzenia, nie wylewaj bulionu. Ziele angielskie oraz liście wyjmij i wyrzuć.
  4. Wątróbkę drobiową sparz, zmiel i przełóż do miski.
  5. Dodaj zmielone ugotowane mięso i dopraw solą oraz pieprzem.
  6. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z solą.
  7. Do mięsnej masy dodaj żółtka i wymieszaj.
  8. Następnie dodaj ubite białka oraz żurawinę i wymieszaj całość do połączenia składników.
  9. Małą keksówkę lub aluminiową foremkę wyłóż plastrami boczku i wypełnij mięsną masą.
  10. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut.

Gotowy pasztet wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Chociaż zapach już kusi, to gorący pasztet może się rozpadać. Następnie pokrój go w plastry i ułóż na półmisku. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej