Dorzucam te owoce do pasztetu. Przepisu pozazdrościła nawet teściowa

Ten pasztet to po prostu poezja. Każdy kęs rozpływa się w ustach, a owocowy dodatek przełamuje smak mięsa. To pewniak na wielkanocny stół.

Pasztet z żurawinąPasztet z żurawiną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na wielkanocnym stole dominują przede wszystkim małe przekąski i zimne przystawki. Wśród nich nie może zabraknąć pysznego, pieczonego pasztetu. Z tym przepisem szybko zapomnisz o sklepowej wersji. Nie dość, że zachwyca smakiem, to na dodatek jego przygotowanie to bułka z masłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe ciasto Kubuś dla fanów marchewki. Zawsze zbiera pochwały

Pasztet z żurawiną

Soczyste połączenie szynki wieprzowej oraz kurczaka, przełamane słodko-kwaśną żurawiną to mój sprawdzony sposób na wywołanie zachwytu nawet wśród najwybredniejszych gości. Świetnie smakuje na kromce świeżego pieczywa, ale są i tacy, którzy nie potrzebują do jedzenia nawet małej kromeczki.

Pasztet z żurawiną
Pasztet z żurawiną © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka

Bulion, jajka, liść laurowy i ziele angielskie wzbogacają smak i aromat pasztetu. Sekretem puszystości jest osobne ubicie białek na pianę. Wmieszanie jej do mięsnej masy dodaje lekkości i sprawia, że pasztet staje się miękki jak chmurka.

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 300 g wątróbki z kurczaka,
  • 250 g podgardla lub boczku,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • 2 litry bulionu lub rosołu,
  • 4-5 jaj,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 4-6 kulek ziela angielskiego,
  • boczek surowy w plastrach,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka dodaj pokrojoną w mniejsze kawałki szynkę wieprzową, filety z kurczaka oraz podgardle.
  2. Zalej bulionem, dorzuć ziele angielskie, liść laurowy i gotuj do miękkości.
  3. Odstaw mięso do przestudzenia, nie wylewaj bulionu. Ziele angielskie oraz liście wyjmij i wyrzuć.
  4. Wątróbkę drobiową sparz, zmiel i przełóż do miski.
  5. Dodaj zmielone ugotowane mięso i dopraw solą oraz pieprzem.
  6. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z solą.
  7. Do mięsnej masy dodaj żółtka i wymieszaj.
  8. Następnie dodaj ubite białka oraz żurawinę i wymieszaj całość do połączenia składników.
  9. Małą keksówkę lub aluminiową foremkę wyłóż plastrami boczku i wypełnij mięsną masą.
  10. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut.

Gotowy pasztet wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Chociaż zapach już kusi, to gorący pasztet może się rozpadać. Następnie pokrój go w plastry i ułóż na półmisku. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟