Dodaję do jajek i robię jajecznicę po chłopsku. Syci 100x bardziej niż klasyczna

Jeśli potrzebujesz konkretnego śniadania, które zapewni ci energię na długi czas, jajecznica z tymi dodatkami stanie na wysokości zadania. Stawia na nogi po nieprzespanej nocy, ładuje baterie przed długą podróżą lub intensywną pracą. Wiesz, że przez dłuższy czas nie zjesz nic pożywnego? Zadbaj o siebie, serwując na śniadanie chłopską jajecznicę.

Taką jajecznicę możesz zrobić nawet na obiadTaką jajecznicę możesz zrobić nawet na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do przygotowania jajecznicy po chłopsku możesz wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu, co jest praktyczne i zgodne z duchem zero waste. Jednak na obiad często wybieramy ziemniaki z większą ilością skrobi, czyli typu B lub C. Takie ziemniaki są bardziej kremowe w smaku i łatwiej zrobić z nich purée, ale na patelni mogą się rozpadać. Jeśli chcesz, aby w jajecznicy znajdowały się ładne plasterki, wybierz odmianę sałatkową, czyli typ A.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek

Sycąca jajecznica z mięsną wkładką

Boczek to tylko jedna z wielu opcji na mięsny dodatek do jajecznicy chłopskiej. Możesz zainspirować się kuchnią hiszpańską i zamiast wędzonych plasterków, sięgnąć po ostrą kiełbasę chorizo. Gustujesz w kuchni węgierskiej? Wybierz kolbasz, który jest równie pikantny jak chorizo, ale ma nieco bardziej zwartą strukturę.

Możesz także zrobić taką jajecznicę w stylu staropolskim , czyli z dodatkiem pokrojonego na kawałki podgardla. Na Kurpiach w ten sposób przygotowywano jajecznicę szlachecką – smażono świeżonkę, czyli mięso od razu po świniobiciu, którą mieszano z jajkami i mąką.

Przepis na jajecznicę po chłopsku

Jajecznicę chłopską możesz posypać szczypiorkiem lub parmezanem. Jeśli chcesz dodać jej lekkości, wrzuć na patelnię kilka pomidorków koktajlowych.

Składniki na porcję dla 2-3 osób:

  • 6 jajek,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule
  • 3 ugotowane ziemniaki,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Cebulę obierz z łupin i pokrój w pióra, a boczek w kostkę (jeśli jest w plastrach, to na mniejsze kawałki).
  2. Na patelni roztop masło klarowane i podsmaż na boczek oraz cebulę.
  3. Gdy cebula i boczek będą rumiane, dodaj pokrojone w plastry ziemniaki. Smaż przez 2-3 minuty.
  4. Na koniec wbij jajka. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Smaż do uzyskania takiej konsystencji, jaką najbardziej lubisz.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇