Dodaję do jajek i robię jajecznicę po chłopsku. Syci 100x bardziej niż klasyczna
Jeśli potrzebujesz konkretnego śniadania, które zapewni ci energię na długi czas, jajecznica z tymi dodatkami stanie na wysokości zadania. Stawia na nogi po nieprzespanej nocy, ładuje baterie przed długą podróżą lub intensywną pracą. Wiesz, że przez dłuższy czas nie zjesz nic pożywnego? Zadbaj o siebie, serwując na śniadanie chłopską jajecznicę.
Do przygotowania jajecznicy po chłopsku możesz wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu, co jest praktyczne i zgodne z duchem zero waste. Jednak na obiad często wybieramy ziemniaki z większą ilością skrobi, czyli typu B lub C. Takie ziemniaki są bardziej kremowe w smaku i łatwiej zrobić z nich purée, ale na patelni mogą się rozpadać. Jeśli chcesz, aby w jajecznicy znajdowały się ładne plasterki, wybierz odmianę sałatkową, czyli typ A.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek
Sycąca jajecznica z mięsną wkładką
Boczek to tylko jedna z wielu opcji na mięsny dodatek do jajecznicy chłopskiej. Możesz zainspirować się kuchnią hiszpańską i zamiast wędzonych plasterków, sięgnąć po ostrą kiełbasę chorizo. Gustujesz w kuchni węgierskiej? Wybierz kolbasz, który jest równie pikantny jak chorizo, ale ma nieco bardziej zwartą strukturę.
Możesz także zrobić taką jajecznicę w stylu staropolskim , czyli z dodatkiem pokrojonego na kawałki podgardla. Na Kurpiach w ten sposób przygotowywano jajecznicę szlachecką – smażono świeżonkę, czyli mięso od razu po świniobiciu, którą mieszano z jajkami i mąką.
Przepis na jajecznicę po chłopsku
Jajecznicę chłopską możesz posypać szczypiorkiem lub parmezanem. Jeśli chcesz dodać jej lekkości, wrzuć na patelnię kilka pomidorków koktajlowych.
Składniki na porcję dla 2-3 osób:
- 6 jajek,
- 100 g wędzonego boczku,
- 2 cebule
- 3 ugotowane ziemniaki,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Cebulę obierz z łupin i pokrój w pióra, a boczek w kostkę (jeśli jest w plastrach, to na mniejsze kawałki).
- Na patelni roztop masło klarowane i podsmaż na boczek oraz cebulę.
- Gdy cebula i boczek będą rumiane, dodaj pokrojone w plastry ziemniaki. Smaż przez 2-3 minuty.
- Na koniec wbij jajka. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Smaż do uzyskania takiej konsystencji, jaką najbardziej lubisz.