Dodaję do makaronu. W mig mam obiad, po którym nie ma nawet miejsca na dokładkę
To przepis daleki od włoskich klasyków, ale tak smaczny, że nawet makaronowy konserwatysta przymknie oko. Sycące, proste, jednogarnkowe danie świetnie sprawdzi się na jesienny i zimowy obiad.
Kiedy głód zagląda w oczy, a czasu na gotowanie nie ma za dużo, czas uruchomić kulinarną wyobraźnię. Do makaronu po węgiersku potrzeba zaledwie kilku składników, a przygotowanie dania zajmie w zasadzie tylko tyle, co ugotowanie makaronu. W mig, na talerzach pojawi się sycący i pożywny obiad, bez zbędnych udziwnień czy długich przygotowań.
Schabowy z kością i smażony na jedynym słusznym tłuszczu. Ekspert punktuje
Makaron po węgiersku
Sekretem tego dania jest jego intensywny smak i aromatyczny tłuszcz, czyli wszystko, co najlepsze w kuchni węgierskiej połączone z szybkością gotowania i odrobiną polskiej fantazji. Nie jest to danie dietetyczne, ale z pewnością dostarcza solidną porcję energii.
Bogaty smak to zasługa prostego połączenia dobrej jakości kiełbasy, cebuli oraz słodkiej i ostrej papryki. Te przyprawy to podstawa węgierskiej tradycji, nadają potrawie charakterystycznego koloru i głębi. Jeśli do tego dorzucimy jeszcze trochę koncentratu pomidorowego, bardzo bogatego w umami, a do tego ostrą musztardę sarepską, która podkręca wyrazistość, otrzymujemy obiad po prostu idealny.
Najważniejszym etapem jest łączenie składników na gorąco. Dodanie podsmażonej kiełbasy z cebulą i resztką tłuszczu do świeżo odcedzonego, gorącego makaronu z musztardą i koncentratem sprawia, że skrobia wiąże się z tłuszczem i przyprawami, tworząc prosty sos.
Składniki:
- 200-300 g makaronu świderki lub penne,
- 300 g dobrej kiełbasy,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka słodkiej papryki.
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinien być al dente.
- Kiełbasę pokrój w cienkie plastry, cebulę w pióra.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć kiełbasę.
- Gdy zacznie się rumienić, dodaj cebulę i podsmażaj całość.
- Makaron przełóż do garnka, dodaj musztardę oraz koncentrat i wymieszaj.
- Dodaj kiełbasę oraz cebulę wraz z tłuszczem z patelni.
- Dopraw solą, pieprzem, ostrą oraz słodką papryką i dobrze wymieszaj.
- Podgrzej chwilę. Pamiętaj o mieszaniu, aby nie przypalić makaronu.
Gotowy makaron po węgiersku wyłóż na talerz i serwuj na gorąco. Smacznego!