Dodaję do świątecznej sałatki jarzynowej. Nie kiśnie, a ma ciekawszy smak

Świeża cebula w sałatce jarzynowej potrafi mocno zdominować smak pozostałych składników, zwłaszcza gdy sałatka leży przez kilka dni w lodówce. Lepiej z niej zrezygnować – w zamian przygotuj prażoną, a rodzina będzie zachwycona.

Prażona cebulka to ciekawy dodatek do sałatki jarzynowej Prażona cebulka to ciekawy dodatek do sałatki jarzynowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Chociaż dla wielu osób cebula jest ważnym składnikiem tradycyjnej jarzynówki, warto ją pominąć – jej obecność przyspiesza fermentację i w rezultacie sałatka szybciej się psuje. A przecież chcemy, żeby towarzyszyła nam przez całe święta Bożego Narodzenia. Może niektóre osoby będą temu przeciwne, ale większość pewnie się ucieszy, gdy zamiast tradycyjnej surowej cebuli w sałatce zobaczy jest bardziej atrakcyjny i chrupiący odpowiednik.

Sylwestrowa sałatka z tortellini i roszponką. Stanie się hitem w każdym domu

Prażona cebulka do sałatki – jak ją zrobić?

Może w tym roku zaskoczysz wszystkich i podasz sałatkę jarzynową z prażoną cebulką? Aby zrobić ją w domu, zacznij od pokrojenia cebuli w krążki lub drobną kostkę, a następnie wymieszaj ją z niewielką ilością mąki pszennej. Usmaż na patelni z większą ilością mocno rozgrzanego tłuszczu, przy czym pamiętaj, aby wybrać olej, który zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze. Podczas smażenia kilka razy przemieszaj cebulkę, aby kawałki nie posklejały się ze sobą.

Jeśli chcesz przygotować prażoną cebulkę w piekarniku, obtocz ją w mące i oleju, po czym rozłóż na płasko na dużej blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na kilka minut – do uzyskania złotego koloru.

Przepis na sałatkę jarzynową z prażoną cebulką

Prażoną cebulkę możesz przygotować samodzielnie lub dodać gotową, przy czym uważaj na jej skład – często zawiera dużą ilość sztucznych dodatków, które nie są zdrowe i wcale nie wpływają korzystnie smak cebulki.

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 4 jajka (ugotuj na twardo),
  • 3-4 ogórki kiszone,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 50 g prażonej cebulki.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler ugotuj w mundurkach do miękkości, ale tak, by się nie rozpadały. Wystudź, obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do dużej miski.
  2. Dodaj jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę, a także drobno posiekane ogórki kiszone i odsączony z zalewy groszek.
  3. Sałatkę wymieszaj z majonezem i musztardą, dopraw solą i pieprzem do smaku. Schowaj na minimum godzinę do lodówki, aby się "przegryzła".
  4. Tuż przed podaniem połóż na wierzchu prażoną cebulkę.
Wybrane dla Ciebie
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
Babcia smażyła na wigilię. Dzieciaki szalały za tym przysmakiem
Babcia smażyła na wigilię. Dzieciaki szalały za tym przysmakiem
Ile gotować mrożone pierogi, aby się nie rozpadły ani nie posklejały? Inaczej będą do wywalenia
Ile gotować mrożone pierogi, aby się nie rozpadły ani nie posklejały? Inaczej będą do wywalenia
Robię co roku na Boże Narodzenie. Ta królewska sałatka znika ze stołu szybciej niż jarzynowa
Robię co roku na Boże Narodzenie. Ta królewska sałatka znika ze stołu szybciej niż jarzynowa
Dodaję do zalewy. Schab wychodzi kruchy i smaczniejszy niż z mięsnego
Dodaję do zalewy. Schab wychodzi kruchy i smaczniejszy niż z mięsnego
Jak zaskoczyć gości na Wigilii? Nowe podejście do tradycyjnych dań
Jak zaskoczyć gości na Wigilii? Nowe podejście do tradycyjnych dań
Dorzucam do śledzi. Słodkie akcenty najpierw dziwią, potem zbierają komplementy
Dorzucam do śledzi. Słodkie akcenty najpierw dziwią, potem zbierają komplementy
Ten tłuszcz deklasuje wszystkie inne. Jest najlepszy do smażenia pierogów
Ten tłuszcz deklasuje wszystkie inne. Jest najlepszy do smażenia pierogów
Moja babcia robiła je na Boże Narodzenie. Znikały szybciej niż sernik czy makowiec
Moja babcia robiła je na Boże Narodzenie. Znikały szybciej niż sernik czy makowiec
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯