Dodaję do świątecznej sałatki jarzynowej. Nie kiśnie, a ma ciekawszy smak
Świeża cebula w sałatce jarzynowej potrafi mocno zdominować smak pozostałych składników, zwłaszcza gdy sałatka leży przez kilka dni w lodówce. Lepiej z niej zrezygnować – w zamian przygotuj prażoną, a rodzina będzie zachwycona.
Chociaż dla wielu osób cebula jest ważnym składnikiem tradycyjnej jarzynówki, warto ją pominąć – jej obecność przyspiesza fermentację i w rezultacie sałatka szybciej się psuje. A przecież chcemy, żeby towarzyszyła nam przez całe święta Bożego Narodzenia. Może niektóre osoby będą temu przeciwne, ale większość pewnie się ucieszy, gdy zamiast tradycyjnej surowej cebuli w sałatce zobaczy jest bardziej atrakcyjny i chrupiący odpowiednik.
Sylwestrowa sałatka z tortellini i roszponką. Stanie się hitem w każdym domu
Prażona cebulka do sałatki – jak ją zrobić?
Może w tym roku zaskoczysz wszystkich i podasz sałatkę jarzynową z prażoną cebulką? Aby zrobić ją w domu, zacznij od pokrojenia cebuli w krążki lub drobną kostkę, a następnie wymieszaj ją z niewielką ilością mąki pszennej. Usmaż na patelni z większą ilością mocno rozgrzanego tłuszczu, przy czym pamiętaj, aby wybrać olej, który zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze. Podczas smażenia kilka razy przemieszaj cebulkę, aby kawałki nie posklejały się ze sobą.
Jeśli chcesz przygotować prażoną cebulkę w piekarniku, obtocz ją w mące i oleju, po czym rozłóż na płasko na dużej blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na kilka minut – do uzyskania złotego koloru.
Przepis na sałatkę jarzynową z prażoną cebulką
Prażoną cebulkę możesz przygotować samodzielnie lub dodać gotową, przy czym uważaj na jej skład – często zawiera dużą ilość sztucznych dodatków, które nie są zdrowe i wcale nie wpływają korzystnie smak cebulki.
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 4 jajka (ugotuj na twardo),
- 3-4 ogórki kiszone,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- sól i pieprz do smaku,
- 50 g prażonej cebulki.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler ugotuj w mundurkach do miękkości, ale tak, by się nie rozpadały. Wystudź, obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do dużej miski.
- Dodaj jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę, a także drobno posiekane ogórki kiszone i odsączony z zalewy groszek.
- Sałatkę wymieszaj z majonezem i musztardą, dopraw solą i pieprzem do smaku. Schowaj na minimum godzinę do lodówki, aby się "przegryzła".
- Tuż przed podaniem połóż na wierzchu prażoną cebulkę.