Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Dżemy bardzo często pojawiają się w naszych lodówkach, jednak najczęściej sięgamy po te sklepowe. Ale naprawdę warto poświęcić trochę czasu, by przygotować domowy dżem – bez konserwantów i zbędnych dodatków.
Dżemy nie bez powodu cieszą się dużą popularnością – często są zdrowszą alternatywą dla kremów czekoladowych, a dzięki swojej naturalnej słodyczy doskonale sprawdzają się na śniadanie, zwłaszcza dla dzieci. Można je dodawać do porannej owsianki, naleśników czy deserów. Niestety, ale produkty dostępne w sklepach często zawierają zbędne tłuszcze lub dodatki chemiczne. Dlatego warto poświęcić chwilę, by przygotować domowy dżem – smaczny, naturalny i zdecydowanie zdrowszy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zanim trafisz na targu na polskie truskawki, wypróbuj przepis na Truskawkową Piankę
Jakie owoce do dżemu?
Na szczęście dżemy dają nam ogromną swobodę w wyborze owoców. Z powodzeniem można je przygotować z moreli, wiśni, malin, agrestu, a także z truskawek, na które właśnie trwa sezon. Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C, wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, dlatego jeśli zależy ci na wartościach zdrowotnych, to świetny wybór – i to nie tylko z tego względu. Ich naturalna równowaga między kwaskowatością a słodyczą sprawia, że doskonale sprawdzają się w dżemach.
Nasiona chia to superfood
Nasiona chia to doskonały dodatek do codziennej diety – dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, kwasy omega-3, przeciwutleniacze czy magnez, a przy tym są niezwykle łatwe do użycia. Dzięki swojemu niewielkiemu rozmiarowi można je dodawać do wielu potraw – są niemal niewyczuwalne w smaku, więc nie zmieniają charakteru dania.
Z łatwością wzbogacisz nimi ciasto na naleśniki, placuszki czy owsiankę, podnosząc wartość odżywczą śniadania. Co ważne, przed spożyciem warto odpowiednio przygotować nasiona – wystarczy je namoczyć, najlepiej na noc, np. w wodzie, mleku lub dodając do potrawy przygotowywanej dzień wcześniej i wstawiając ją do lodówki. Dzięki temu nasiona napęcznieją, tworząc żelową konsystencję i staną się łatwiej przyswajalne dla organizmu.
Dżem z nasionami chia
Składniki:
- 500 g truskawek,
- 50 g nasion chia,
- łyżka ulubionego miodu,
- sok z połówki cytryny.
Sposób przygotowania:
- Truskawki obierz z szypułek i dokładnie umyj. Aby mieć pewność, że są naprawdę czyste, namocz je w wodzie przez 10 minut, dodając kilka kropel octu.
- Następnie osusz owoce i wrzuć do kielicha blendera.
- Dodaj miód, nasiona chia oraz sok z połówki cytryny.
- Całość dokładnie zblenduj na gładką masę, a następnie przełóż do słoiczka.
- Szczelnie go zamknij, aby zapobiec zepsuciu.
- Aby mieć pewność, że nasiona chia, które nie zblendowały się dokładnie, napęczniały odpowiednio w dżemie, warto po przygotowaniu masy odczekać kilka godzin lub najlepiej przez noc.
- Dżem należy spożyć jak najszybciej.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.