WAŻNE
TERAZ

Sprawa Ziobry odroczona. Żurek: pokazuje, jaki mamy kryzys w wymiarze sprawiedliwości

Dodaję te dwa składniki. Naleśniki nie pękają i są kremowe

Naleśniki to jedno z tych dań, które każdy potrafi zrobić, ale niewielu potrafi doprowadzić do perfekcji. W szczególności, gdy później mają ulec metamorfozie i zamienić się w krokiety. Wystarczy jednak sięgnąć po dwa proste dodatki.

Tak zrobisz najlepsze naleśnikiTak zrobisz najlepsze naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Najczęstszym problemem przy kulinarnym starciu z naleśnikami jest pękanie przy zawijaniu oraz sucha, gumowata konsystencja, która psuje cały efekt końcowy dania. Ten przepis pozwoli jednak uniknąć tych błędów. Zawijanie krokietów będzie szło jak z płatka, bez zbędnych nerwów, których nie brak w przedświątecznej gorączce. Do klasycznej listy składników z jajkami, mlekiem i mąką na czele, dorzucam jeszcze majonez i skrobię ziemniaczaną. Niecodzienny duet świetnie sprawdzi się przy przygotowaniu krokietów.

Świąteczne ciasteczka choinki. Kruche wypieki z makiem i czekoladą staną się hitem

Najlepsze naleśniki na krokiety

Mąka ziemniaczana i majonez mogą brzmieć nietypowo, ale świetnie odnajdują się w naleśnikach. Mąka ziemniaczana działa jak naturalny stabilizator. Sprawia, że ciasto staje się bardziej zwarte i elastyczne, ale jednocześnie lżejsze. Dzięki niej naleśniki są bardzo cienkie, a mimo to wytrzymałe. Dzięki niej naleśniki są bardzo cienkie, a mimo to wytrzymałe. Koniec z dziurami przy zawijaniu nawet ciężkiego farszu z kapusty i grzybów.

Majonez to w rzeczywistości stabilna emulsja oleju i żółtek. Dodany do ciasta sprawia, że staje się ono niezwykle kremowe i delikatne w smaku. Co więcej, zawartość tłuszczu w majonezie powoduje, że naleśniki nie wysychają na brzegach i zachowują świeżość znacznie dłużej. Dzięki temu możesz usmażyć je dzień wcześniej, a rano wciąż będą tak samo plastyczne i gotowe do pracy.

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 jajka.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp obie mąki. Dodaj jajka, mleko oraz wodę gazowaną.
  2. Do masy dodaj dwie łyżki majonezu. Całość miksuj na gładką masę, aż znikną wszystkie grudki. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietanki.
  3. Odstaw ciasto na około 15-20 minut.
  4. Rozgrzej patelnię z minimalną ilością tłuszczu. Dzięki majonezowi nie potrzebujesz go dużo.
  5. Smaż cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron.

Naleśniki przygotowane tą metodą są tak elastyczne, że możesz je zwijać w dowolny sposób bez obaw o pęknięcia. Ich kremowy posmak idealnie komponuje się zarówno z farszem mięsnym, jak i kapustą z grzybami. To sprawdzony patent na świąteczne krokiety. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy sposób na brzydki zapach smażonej ryby. W mig pozbędziesz się go w wigilijny wieczór
To najlepszy sposób na brzydki zapach smażonej ryby. W mig pozbędziesz się go w wigilijny wieczór
Zapomnij o pasztecie wysuszonym na wiór. Zawsze trzymam się tych zasad, wychodzi wilgotny i kremowy
Zapomnij o pasztecie wysuszonym na wiór. Zawsze trzymam się tych zasad, wychodzi wilgotny i kremowy
Strzelczyk robi zamiast uszek. Nawet teściowa pochwali ten pomysł
Strzelczyk robi zamiast uszek. Nawet teściowa pochwali ten pomysł
Bez kłótni przed świętami? Jagna Niedzielska zbiera rodzinę przy wspólnym zadaniu w kuchni
Bez kłótni przed świętami? Jagna Niedzielska zbiera rodzinę przy wspólnym zadaniu w kuchni
Zrobię na świąteczne śniadanie. Bratowa nie je mięsa, to się ucieszy
Zrobię na świąteczne śniadanie. Bratowa nie je mięsa, to się ucieszy
Sałatka na Boże Narodzenie za milion punktów. Jarzynowa popadnie w kompleksy
Sałatka na Boże Narodzenie za milion punktów. Jarzynowa popadnie w kompleksy
Czy w drugi dzień świąt trzeba pościć? Odpowiedź nie jest jednoznaczna
Czy w drugi dzień świąt trzeba pościć? Odpowiedź nie jest jednoznaczna
Używam zamiast mąki. Panierka trzyma się jak rzep
Używam zamiast mąki. Panierka trzyma się jak rzep
Co roku smażę na sylwestra. Z tym serkiem wychodzą kremowe i delikatne
Co roku smażę na sylwestra. Z tym serkiem wychodzą kremowe i delikatne
Alternatywa dla śledzi w śmietanie. Lekka sałatka na wigilię i sylwestra
Alternatywa dla śledzi w śmietanie. Lekka sałatka na wigilię i sylwestra
Brytyjczycy się zajadają. Prosto z patelni smakują najlepiej
Brytyjczycy się zajadają. Prosto z patelni smakują najlepiej
Turyści z ciekawością zaglądali do kociołka. Zamiast grzańca inny napój
Turyści z ciekawością zaglądali do kociołka. Zamiast grzańca inny napój
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟