Doktor dietetyki wskazał 3 produkty, które niszczą jelita. Każdy z nich jest w Polsce nadużywany
Michał Wrzosek, popularny w mediach społecznościowych doktor dietetyki i trener sportowy, wytypował trzy produkty spożywcze, które czynią w jelitach prawdziwe spustoszenie. Dane nie napawają optymizmem. Ostro przesadzamy z każdym z nich.
24.02.2024 09:01
W środowisku lekarskim mówi się, że jelita to drugi mózg człowieka. To określenie ma w sobie sporo sensu. Ponad 100 milionów komórek nerwowych znajdujących się w przewodzie pokarmowych robi swoje, sprawiając, że jelita są po pierwsze organem bardzo ważnym dla zdrowia człowieka, a po drugim — bardzo podatnym na szkodliwe działanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z tego też powodu dietetyka bardzo mocno skupia się na tym, by naszym jelitom nie działa się krzywda. Dbanie o ten narząd zakłada m.in. wykluczenie z codziennego jadłospisu niektórych produktów spożywczych. Trzy z nich — takie, które wyjątkowo mocno szkodzą jelitom — wskazał ostatnio doktor Michał Wrzosek. To nie są dla nas dobre wieści!
Te produkty szkodzą jelitom
Jako pierwszy, wyjątkowo szkodliwy dla jelit produkt doktor Wrzosek wskazał wysoko przetworzone jedzenie — na przykład chipsy. Popularne wśród młodych (i nie tylko) przekąski zawierają duże ilości cukru i nasyconych kwasów tłuszczowych, a mało błonnika. Skutkiem jedzenia tych artykułów jest zmniejszenie ilości korzystnych bakterii w jelitach, a zwiększenie ilości niekorzystnych.
Drugi produkt wytypowany przez specjalistę od odżywiania stanowią leki. To poważny problem wśród wielu narodów, również Polaków. Lekomania przekłada się na konkretne liczby (2 miliony Polaków CODZIENNIE kupuje leki) i skutki dla jelit. Jak wskazał Wrzosek, nadużywanie leków prowadzi do owrzodzenia układu pokarmowego i uszkodzeń jego błony śluzowej.
Kolejny artykuł spożywczy siejący spustoszenie w jelitach to alkohol. Wbrew powszechnej opinii nie uszkadza on jedynie wątroby, ale wpływa również niekorzystnie na układ pokarmowy. Po pierwsze, co jasno wypunktował Wrzosek, zmniejsza ilość zdrowych bakterii w jelitach, a po drugie zwiększa ryzyko powstania nowotworu w tym obszarze.