Dolewam do gotującej się kukurydzy. Wychodzi delikatna i bardzo smaczna

Gotowana kukurydza to smak letnich wakacji i lokalnych jarmarków oraz festynów. Aby smakowała jeszcze lepiej niż ta ze wspomnień z dzieciństwa, postaw na dwa proste dodatki.

Soczysta i słodka kukurydza gotowanaSoczysta i słodka kukurydza gotowana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Gotowana kukurydza to świetna przekąska, która przekona do siebie wszystkich miłośników słodkich smaków. Sezon zaczyna się w sierpniu i nabiera tempa wraz z końcem wakacji. Warto wykorzystać go w pełni i wyciągnąć z kolby jak najwięcej smaku. Sekret tkwi w odpowiednim gotowaniu. Mowa tutaj nie tylko o samym czasie, ale o składnikach, które trafiają do garnka. Sprzymierzeńcem smaku staje się tutaj cukier oraz mleko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowana kiełbasa z najlepszymi dodatkami. Już więcej nie podasz jej ze zwykłą kromką

Jak wybrać dobrą kukurydzę?

Zanim wrzucisz kolbę do koszyka, a później do garnka, dokładnie ją obejrzyj. Idealna kukurydza powinna być młoda i świeża, aby po ugotowaniu była soczysta i słodka. Zacznij od liści – powinny być zielone, jędrne i ciasno przylegające do kolby. Jeśli są zwiędnięte, pożółkłe lub suche, to znak, że kukurydza swoje już odleżała. Wąsy na czubku powinny być wilgotne i błyszczące. Wybieraj kolby o średniej wielkości, które są ciężkie w stosunku do swoich rozmiarów.

Jeśli widzisz ziarna spod liści, zwróć na nie uwagę. Powinny być lśniące, gładkie i gęsto ułożone na całej długości kolby. Wklęsłe lub ciemniejsze ziarna mogą świadczyć o przesuszeniu lub nieświeżości. Jeśli masz wątpliwości, delikatnie naciśnij ziarno paznokciem. W świeżej kukurydzy cukrowej powinno pęknąć i wypuścić biały, mleczny sok. To znak, że jest idealnie świeża i słodka. Kukurydza pastewna, przeznaczona na paszę dla zwierząt, nie wypuści soku, a jedynie się zgniecie.

Czy gotowana kukurydza jest zdrowa?
Czy gotowana kukurydza jest zdrowa? © fot. Pyszności

Jak ugotować kukurydzę?

Kukurydzę można grillować lub piec, ale to ta gotowana zjednała sobie najwięcej serc. Do garnka z wodą należy dodać mleko oraz cukier. Dzięki tym dwóm składnikom kukurydza zachowa swoją słodycz, będzie wyjątkowo delikatna i soczysta.

A co z solą? Dodanie jej na etapie gotowania spowoduje, że ziarna stwardnieją i stracą delikatność. Sól dodajemy dopiero po ugotowaniu, bezpośrednio na kolbę.

Składniki

  • 4 kolby świeżej kukurydzy,
  • 1 litr wody,
  • 1 płaska łyżka cukru,
  • pół szklanki mleka,
  • masło i sól do podania.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku zagotuj wodę.
  2. Gdy woda się zagotuje, dodaj do niej cukier i mleko.
  3. Zanurz kolby kukurydzy w gotującej się wodzie. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 15 minut, aż ziarna będą miękkie i słodkie. Pamiętaj, że młoda kukurydza gotuje się krócej niż starsza. Jeśli gotujesz bardzo świeże, młode kolby, wystarczy nawet 5-7 minut, aby były idealne.
  4. Wyjmij ugotowaną kukurydzę z garnka.

Podawaj na gorąco, posmarowaną masłem i posypaną solą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje