Przestań kupować czosnek! Ten prosty sposób, zapewni Ci jego nieograniczone dostawy we własnym domu!

Czosnek jest bez wątpienia jednym z najbardziej wszechstronnych i najzdrowszych pokarmów.

Obrazek
Mika

Choć zazwyczaj czosnek dodaje się do potrawy, by nadać jej wyjątkowy smak, ma on również nieskończenie długą listę korzyści dla naszego zdrowia. Dlatego od teraz, zamiast kupować czosnek w sklepie, możesz go wyhodować we własnym ogródku!

Naturalne źródło witamin

Obrazek

Jak już wspominaliśmy, czosnek ma właściwości lecznicze, mnóstwo witamin i bardzo mało kalorii. Czosnek jest bogaty w mangan, witaminę B6, witaminę C oraz zawiera potas, selen i wapń. Również działa bakteriobójczo!

Wzmacnia układ odpornościowy

Obrazek
Kiełkujący czosnek - Pyszności; Foto Canva.com

Czosnek również doskonale wspomaga układ odpornościowy i pomaga zwalczać przeziębienia. Badania wykazały, że włączenie czosnku do codziennej diety obniża ryzyko zachorowań o 63%. Szczególnie przydatny na nadchodzącą jesień i sezon przeziębień!

Zadbaj o swoje serce

Obrazek

Regularne spożywanie czosnku może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca i skutecznie pomóc w obniżaniu cholesterolu. Ponadto czosnek bardzo korzystnie wpływa na osoby, które mają problem w wysokim ciśnieniem.

Wyhoduj własny czosnek!

Czosnek jest super łatwy w uprawie. Oto co należy zrobić:

  • Kilka ząbków czosnku włóż do luźnej i wilgotnej gleby. Pamiętaj, by włożyć ząbek czubkiem do góry
  • Gdy pojawią się pierwsze pędy, upewnij się, że gleba jest wystarczająco wilgotna. Jednak uważaj, by nie przesadzić, czosnek nie lubi zbyt dużo wody.
  • Odetnij wszelkie kwiaty, by zachować smak czosnku.
  • Gdy pojawi się 5 lub 6 liści czosnek jest gotowy do zebrania!

Powodzenia!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej