Domowy, słodki chlebek. Wystarczy wymieszać składniki i wstawić do piekarnika

Jest pyszny, zdrowy i dostarcza mnóstwa satysfakcji każdemu fanowi domowego wypiekania pieczywa. Chlebek jabłkowy to jesienny hit, który z całą pewnością ci się spodoba. Oto pomysł na prawdziwą śniadaniową rewolucję!

Chlebek jabłkowyChlebek jabłkowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | manyakotic

Każdy ma jakieś hobby. Ci z nas, którzy swój wolny czas przeznaczają na kulinarne eksperymenty, często łączą tę pasję z domowym piekarstwem. Samodzielne wypiekanie pieczywa stało się w ostatnich latach niezwykle popularne, a tej umiejętności trudno odmówić praktycznego zastosowania. Chlebek jabłkowy jest zaś kolejnym krokiem w poszerzaniu swoich kwalifikacji. A przy okazji jest to pyszna przekąska, która zachwyca smakiem i bogactwem elementów odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z owocami i masą śmietankową. Przepis na pyszny, letni deser

Chlebek z jabłek

Przygotowanie domowego chlebka jabłkowego jest bardzo proste, a takie pieczywo może odgrywać w domu różne role – od deseru po główny składnik kanapek. Szczególnie dobrze smakuje teraz, jesienią, gdy za oknem szaruga, a nam przydałby się jakiś dobry kompan do wypicia popołudniowej kawy czy herbaty. Do tego tylko dobra książka czy film i… dzień można uznać za udany. A przepis? Poradzi sobie z nim każdy. Poniżej prezentuję recepturę, która jest jedną z najlepszych. Pochodzi z portalu skutecznydietetyk.com, i – jak sama nazwa wskazuje – charakteryzuje się nie tylko świetnym smakiem, ale i doskonałym wpływem na zdrowie.

Domowy chlebek jabłkowy

Składniki:

  • 100 g mąki orkiszowej,
  • 100 g mąki owsianej,
  • 300 g startych jabłek,
  • 2 jajka,
  • 30 g oleju,
  • 4 łyżki erytrolu,
  • 50 g żurawiny,
  • 70 g orzechów włoskich,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Starte jabłka umieść w misce. Wbij jajka, wlej olej.
  2. Oddzielnie wymieszaj słodzik, mąkę orkiszową, mąkę owsianą, proszek do pieczenia i cynamon.
  3. Teraz połącz zawartość obu naczyń, dodaj też żurawinę i posiekane orzechy.
  4. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 45 minut. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają