PrzepisPrzekąskiDomowy, słodki chlebek. Wystarczy wymieszać składniki i wstawić do piekarnika

Domowy, słodki chlebek. Wystarczy wymieszać składniki i wstawić do piekarnika

Jest pyszny, zdrowy i dostarcza mnóstwa satysfakcji każdemu fanowi domowego wypiekania pieczywa. Chlebek jabłkowy to jesienny hit, który z całą pewnością ci się spodoba. Oto pomysł na prawdziwą śniadaniową rewolucję!

Chlebek jabłkowy
Chlebek jabłkowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | manyakotic

30.10.2024 19:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Każdy ma jakieś hobby. Ci z nas, którzy swój wolny czas przeznaczają na kulinarne eksperymenty, często łączą tę pasję z domowym piekarstwem. Samodzielne wypiekanie pieczywa stało się w ostatnich latach niezwykle popularne, a tej umiejętności trudno odmówić praktycznego zastosowania. Chlebek jabłkowy jest zaś kolejnym krokiem w poszerzaniu swoich kwalifikacji. A przy okazji jest to pyszna przekąska, która zachwyca smakiem i bogactwem elementów odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chlebek z jabłek

Przygotowanie domowego chlebka jabłkowego jest bardzo proste, a takie pieczywo może odgrywać w domu różne role – od deseru po główny składnik kanapek. Szczególnie dobrze smakuje teraz, jesienią, gdy za oknem szaruga, a nam przydałby się jakiś dobry kompan do wypicia popołudniowej kawy czy herbaty. Do tego tylko dobra książka czy film i… dzień można uznać za udany. A przepis? Poradzi sobie z nim każdy. Poniżej prezentuję recepturę, która jest jedną z najlepszych. Pochodzi z portalu skutecznydietetyk.com, i – jak sama nazwa wskazuje – charakteryzuje się nie tylko świetnym smakiem, ale i doskonałym wpływem na zdrowie.

Domowy chlebek jabłkowy

Składniki:

  • 100 g mąki orkiszowej,
  • 100 g mąki owsianej,
  • 300 g startych jabłek,
  • 2 jajka,
  • 30 g oleju,
  • 4 łyżki erytrolu,
  • 50 g żurawiny,
  • 70 g orzechów włoskich,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Starte jabłka umieść w misce. Wbij jajka, wlej olej.
  2. Oddzielnie wymieszaj słodzik, mąkę orkiszową, mąkę owsianą, proszek do pieczenia i cynamon.
  3. Teraz połącz zawartość obu naczyń, dodaj też żurawinę i posiekane orzechy.
  4. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 45 minut. Smacznego!
chlebekprzepisjabłka