Domowy, słodki chlebek. Wystarczy wymieszać składniki i wstawić do piekarnika
Jest pyszny, zdrowy i dostarcza mnóstwa satysfakcji każdemu fanowi domowego wypiekania pieczywa. Chlebek jabłkowy to jesienny hit, który z całą pewnością ci się spodoba. Oto pomysł na prawdziwą śniadaniową rewolucję!
30.10.2024 19:57
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Każdy ma jakieś hobby. Ci z nas, którzy swój wolny czas przeznaczają na kulinarne eksperymenty, często łączą tę pasję z domowym piekarstwem. Samodzielne wypiekanie pieczywa stało się w ostatnich latach niezwykle popularne, a tej umiejętności trudno odmówić praktycznego zastosowania. Chlebek jabłkowy jest zaś kolejnym krokiem w poszerzaniu swoich kwalifikacji. A przy okazji jest to pyszna przekąska, która zachwyca smakiem i bogactwem elementów odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chlebek z jabłek
Przygotowanie domowego chlebka jabłkowego jest bardzo proste, a takie pieczywo może odgrywać w domu różne role – od deseru po główny składnik kanapek. Szczególnie dobrze smakuje teraz, jesienią, gdy za oknem szaruga, a nam przydałby się jakiś dobry kompan do wypicia popołudniowej kawy czy herbaty. Do tego tylko dobra książka czy film i… dzień można uznać za udany. A przepis? Poradzi sobie z nim każdy. Poniżej prezentuję recepturę, która jest jedną z najlepszych. Pochodzi z portalu skutecznydietetyk.com, i – jak sama nazwa wskazuje – charakteryzuje się nie tylko świetnym smakiem, ale i doskonałym wpływem na zdrowie.
Domowy chlebek jabłkowy
Składniki:
- 100 g mąki orkiszowej,
- 100 g mąki owsianej,
- 300 g startych jabłek,
- 2 jajka,
- 30 g oleju,
- 4 łyżki erytrolu,
- 50 g żurawiny,
- 70 g orzechów włoskich,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Starte jabłka umieść w misce. Wbij jajka, wlej olej.
- Oddzielnie wymieszaj słodzik, mąkę orkiszową, mąkę owsianą, proszek do pieczenia i cynamon.
- Teraz połącz zawartość obu naczyń, dodaj też żurawinę i posiekane orzechy.
- Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 45 minut. Smacznego!