Domowy, słodki chlebek. Wystarczy wymieszać składniki i wstawić do piekarnika

Jest pyszny, zdrowy i dostarcza mnóstwa satysfakcji każdemu fanowi domowego wypiekania pieczywa. Chlebek jabłkowy to jesienny hit, który z całą pewnością ci się spodoba. Oto pomysł na prawdziwą śniadaniową rewolucję!

Chlebek jabłkowyChlebek jabłkowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | manyakotic

Każdy ma jakieś hobby. Ci z nas, którzy swój wolny czas przeznaczają na kulinarne eksperymenty, często łączą tę pasję z domowym piekarstwem. Samodzielne wypiekanie pieczywa stało się w ostatnich latach niezwykle popularne, a tej umiejętności trudno odmówić praktycznego zastosowania. Chlebek jabłkowy jest zaś kolejnym krokiem w poszerzaniu swoich kwalifikacji. A przy okazji jest to pyszna przekąska, która zachwyca smakiem i bogactwem elementów odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z owocami i masą śmietankową. Przepis na pyszny, letni deser

Chlebek z jabłek

Przygotowanie domowego chlebka jabłkowego jest bardzo proste, a takie pieczywo może odgrywać w domu różne role – od deseru po główny składnik kanapek. Szczególnie dobrze smakuje teraz, jesienią, gdy za oknem szaruga, a nam przydałby się jakiś dobry kompan do wypicia popołudniowej kawy czy herbaty. Do tego tylko dobra książka czy film i… dzień można uznać za udany. A przepis? Poradzi sobie z nim każdy. Poniżej prezentuję recepturę, która jest jedną z najlepszych. Pochodzi z portalu skutecznydietetyk.com, i – jak sama nazwa wskazuje – charakteryzuje się nie tylko świetnym smakiem, ale i doskonałym wpływem na zdrowie.

Domowy chlebek jabłkowy

Składniki:

  • 100 g mąki orkiszowej,
  • 100 g mąki owsianej,
  • 300 g startych jabłek,
  • 2 jajka,
  • 30 g oleju,
  • 4 łyżki erytrolu,
  • 50 g żurawiny,
  • 70 g orzechów włoskich,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Starte jabłka umieść w misce. Wbij jajka, wlej olej.
  2. Oddzielnie wymieszaj słodzik, mąkę orkiszową, mąkę owsianą, proszek do pieczenia i cynamon.
  3. Teraz połącz zawartość obu naczyń, dodaj też żurawinę i posiekane orzechy.
  4. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 45 minut. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości