Dostałam od sąsiadki przepis na nutellę. Lepsza od sklepowej i pasuje do wszystkiego

Czy wiesz, że w zaciszu własnego domu możesz przygotować domową nutellę? I do tego z dodatkiem konkretnego owocu? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Tego przysmaku nie może zabraknąć w twojej kuchniTego przysmaku nie może zabraknąć w twojej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Janna
Marzena Pęcak

Uwielbiam spędzać czas w swojej kuchni. I nie chodzi tu tylko o przygotowanie pysznych posiłków oraz wypieków. Jednocześnie staram się rozwijać swoje pasje, ucząc się nowych rzeczy i testując ciekawe smaki. 

Robię to już od jakiegoś czasu i byłam pewna, że nic mnie już nie zdziwi w tematyce kulinariów. Jak się jednak okazało, były to tylko pozory. Wystarczyła jedna rozmowa z sąsiadka na klatce schodowej, aby przeżyć prawdziwy szok.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smak lata zamknięty w pysznym deserze. Bez mąki, z łatwo dostępnych składników

Domowa nutella z dodatkiem konkretnego owocu

Moja sąsiadka doskonale wie, że jestem ogromną fanką przede wszystkim słodkich smakołyków. Dlatego kiedy spotkałyśmy się ostatnio na klatce schodowej, zaprosiła mnie na kawę, aby podzielić się kolejną perełką kulinarną. I muszę przyznać, że to naprawdę coś wyjątkowego.

Okazało się, że pani Marysia robi domową nutellę z dodatkiem śliwek. W pierwszej chwili myślałam, że się przesłyszałam, ale kiedy dała mi skosztować domowego smakołyku, dosłownie przepadłam. Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłam. Śliwka idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami, tworząc coś naprawdę wyjątkowego. 

Do tej pory kilka razy robiłam domową nutellę. Nigdy jednak nie wpadłam na to, żeby dodać do niej śliwki. Na szczęście mam panią Marysię, która ochoczo podzieliła się swoją recepturą. Dlatego jeśli też chcesz ją przetestować, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca.

Śliwki
Śliwki © Adobe Stock | the_mist

Jak zrobić domowy krem ze śliwkami?

Z dzisiejszym przepisem poradzi sobie nawet największy laik kulinarny. Nie ma więc się czego bać!

Składniki:

  • 3 kg śliwek,
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 600 g cukru,
  • 180 g ciemnego kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem należy rozpocząć od przygotowania śliwek. W tym celu dokładnie umyj i osusz owoce. 
  2. Następnie podziel je na mniejsze kawałki i pozbądź się pestek
  3. Kawałki owoców przesyp następnie do garnka i dodaj do środka cukier. 
  4. Śliwki przygotowane w ten sposób gotuj na małym ogniu ok. 4 godzin. Należy pamiętać, aby od czasu do czasu przemieszać zawartość garnka. 
  5. Po tym czasie zblenduj śliwki. Następnie dodaj do powstałej mieszanki czekoladę oraz kakao
  6. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i gotuj całość jeszcze ok. 15-20 minut. I to wszystko!

Tak przygotowany krem domowej roboty możesz wykorzystać w kuchni na wiele ciekawych sposobów czy to przy śniadaniu, wypiekach, a nawet jako słodką przekąskę. Pomysłów i okazji na pewno ci nie zabraknie!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni