Dostałam od znajomej z Albanii przepis na Tave Kosi. To najlepsze danie z jagnięciną, jakie znam

Albania to piękny kraj o bogatej historii i wyjątkowej kuchni. Jednym z najpopularniejszych, albańskich dań jest Tave Kosi, czyli potrawka z jagnięciny. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.

Jak przygotować Tave Kosi?Jak przygotować Tave Kosi?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Albania to państwo położone na Półwyspie Bałkańskim. Graniczy z Grecją, Czarnogórą i Macedonią. To kraj o wyjątkowo bogatej historii, kulturze, ale i kuchni. Tradycyjne potrawy są bardzo zróżnicowane pod względem smakowym. Czuć w nich wpływ kuchni greckiej, włoskiej czy nawet ormiańskiej.

Jednym z najpopularniejszych dań jest Tave Kosi. To prosta, ale bardzo aromatyczna potrawka z jagnięciny, którą zwykle podaje się w towarzystwie pieczonych warzyw korzeniowych. Z łatwością przygotujesz ją w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak smakuje Albania?

Albania jest bardzo zróżnicowana kulturowo ze względu na bogatą historię. W czasach starożytnych kraj był pod panowaniem Rzymian, zaś IV wszedł w skład Cesarstwa Bizantyjskiego. W kolejnych latach rządzili nim Bułgarzy, Serbowie i Turcy. Zamieszkiwali ją Grecy, Włosi, Słowianie czy Ormianie, co ma odzwierciedlenie w kulturze, sztuce czy kuchni. Czuć w niej wyraźne wpływy Greków i Włochów. Dominują w niej świeże warzywa, owoce, ser oraz ryby i mięso, najczęściej jagnięcina.

Tave Kosi to jedno z albańskich dań narodowych. Jagnięcinę bądź baraninę marynuje się w mieszance z jogurtu i jajek, a następnie piecze się ją w wysokiej temperaturze. Tak przygotowana jagnięcina wręcz rozpływa się w ustach. Tradycyjnie podaje się ją z pieczonym ryżem bądź ziemniakami. W potrawie nie może zabraknąć papryki, która jest nieodłącznym elementem bałkańskiej kuchni.

Tave Kosi — przepis

Składniki:

  • 500 g łopatki jagnięcej,
  • szklanka bulionu (np. drobiowego lub warzywnego),
  • 100 g ryżu,
  • 5 łyżek masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 500 ml tłustego jogurtu greckiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 1 papryka,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Podsmaż je na patelni z dodatkiem 3 łyżek masła aż stanie się lekko rumiane. W międzyczasie ugotuj ryż na sypko.
  2. Podsmażone mięso przełóż do garnka. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną paprykę, cebulę, szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Całość zalej bulionem i gotuj przez 40-50 minut aż mięso zmięknie.
  3. Wyciągnij patelnię. Rozpuść na niej masło i dodaj mąkę. Dokładnie wymieszaj całość. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do gotującego się bulionu i gotuj go jeszcze przez 5 minut.
  4. Zdejmij garnek z ognia i poczekaj, aż nieco ostygnie. Rozkłóć jajko i zmieszaj je z jogurtem. Dopraw go solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie przelej do gotowego bulionu.
  5. Wyciągnij naczynie żaroodporne. Wsyp do niego ryż, a następnie zalej go bulionem z dodatkiem mięsa i jogurtu. Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. i piecz je przez 30 minut.
  6. Podawaj z ulubioną sałatką.
Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Przez lata był symbolem biedy, uznano go też za niezdrowy. Dziś wiemy, że to duży błąd
Przez lata był symbolem biedy, uznano go też za niezdrowy. Dziś wiemy, że to duży błąd