Duszona karkówka z cebulą w sosie własnym. Przepis jak za dawnych lat
Delikatna i miękka duszona karkówka w doskonałym sosie własnym z dodatkiem cebuli to przepis na obiad jak za czasów PRL. Tanie, proste i smaczne danie.
07.03.2023 14:01
Prosty przepis na karkówkę
Przepisy z czasów PRL charakteryzowały się prostotą składników i łatwością przygotowania. Wyśmienita karkówka w sosie własnym to obiad, który praktycznie robi się sam. Delikatny sos z dodatkiem cebuli świetnie uzupełnia smak mięsa. To danie to prawdziwy klasyk polskiej kuchni, który wielu osobom kojarzy się z czasami PRL-u. Karczek podaj w towarzystwie ziemniaków i ogórka kiszonego- ten obiad przypadnie do gustu całej twojej rodzinie. Świetnie smakuje również po odgrzaniu, dzięki czemu możesz przygotować od razu obiad na dwa dni.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Duszona karkówka z cebulą
Składniki:
- 6 łyżek oleju roślinnego
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 6 cebul
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziela angielskie
- sól/pieprz
- 3/4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Karkówkę wieprzową pokrój w niezbyt cienkie plastry. Oprósz je z obu stron solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i wyłóż przygotowane plastry karczku. Smaż z obu stron, aż mięso się zarumieni.
Obsmażone mięso zdejmij i odłóż na bok. Na tej samej patelni z olejem podsmaż pokrojoną w średniej wielkości kostkę cebulę na rumiano. Karkówkę przełóż do garnka lub głębokiej patelni, dodaj podsmażoną cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Zalej wodą i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 3 godziny.
Ziemniaki ugotuj i utłucz. Gotową karkówkę przełóż na talerz razem z powstałym sosem i cebulką. Dodaj ziemniaki, kawałki ogórka kiszonego i gotowe. Domowy obiad jak za dawnych lat jest już gotowy. Na sam widok cieknie nam ślinka- delikatne, kruche mięso w aromatycznym sosie z cebulą to przepis na danie doskonałe.
Smacznego!