Eksperci tłumaczą, jaką wodę należy nalewać do czajnika. Prawie każdy popełnia błąd

Czy zastanawialiście się kiedyś, jaką wodę powinniście nalać do swojego czajnika? To może być błąd, który popełnia prawie każdy. Eksperci w końcu tłumaczą, dlaczego wybór odpowiedniej wody ma znaczenie.

Jaką wodę należy wlewać do czajnika?Jaką wodę należy wlewać do czajnika?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | koldunova

Wielu z nas codziennie sięga po czajnik, by przygotować gorącą kawę lub herbatę. To pozornie prosty proces, ale czy zastanawiałeś się kiedyś, jaką wodę powinieneś wlewać do czajnika? Okazuje się, że wiele osób popełnia błąd, który może wpływać na smak i higienę przygotowywanych napojów. Eksperci jednogłośnie przestrzegają: wybieraj zimną wodę. Dlaczego zimna woda jest lepszym wyborem i dlaczego warto unikać ciepłej?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona karkówka z owocowym dodatkiem. Rozpływa się w ustach

Jaką wodę nalewać do czajnika? Eksperci wyjaśniają

Wiele osób uważa, że ciepła woda szybciej się zagotuje, dlatego taką nalewają do czajnika. Jednak eksperci stanowczo odradzają ten zwyczaj. Dr Bożena Krogulska, kierowniczka zakładu higieny komunalnej z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, wyjaśnia, że ciepła woda jest bardziej odpowiednia do celów higieniczno-sanitarnych, natomiast zimna jest bardziej odpowiednia do celów spożywczych.

Dlaczego zimna woda jest lepszym wyborem?

Istnieje kilka ważnych powodów, dla których warto do czajnika nalewać zimną wodę. Po pierwsze, ciepła ciecz często zawiera więcej bakterii i osadów, co może wpływać na jakość i smak przygotowywanego napoju. Zimna woda jest czystsza i bardziej odpowiednia do picia.

Po drugie, gotowanie zimnej wody może pomóc w oszczędności energii. Choć różnica w czasie gotowania między zimną a ciepłą wodą jest minimalna, regularne używanie ciepłej wody może wpłynąć na wzrost rachunków za prąd.

Warto również zauważyć, że używanie zimnej wody do czajnika może przedłużyć żywotność urządzenia. Ciepła woda może powodować osadzanie się kamienia w czajniku, co wymaga częstszego czyszczenia.

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze