PrzepisCiasto bez pieczeniaEkstremalnie kremowe i pyszne ciasto bez pieczenia. Spróbowałam u sąsiadki i robię co tydzień

Ekstremalnie kremowe i pyszne ciasto bez pieczenia. Spróbowałam u sąsiadki i robię co tydzień

Ciasto bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

26.07.2024 10:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kremowe ciasto bez pieczenia z herbatnikowymi warstwami to coś, co lubimy najbardziej. Ten dwukolorowy, bo dwusmakowy, deser staje się hitem wszędzie tam, gdzie się pojawia. Nie może go zabraknąć również na twoim stole.

To receptura na to, jak łatwo i szybko zrobić coś efektownego. Za taki deser bez pieczenia podziękują ci zwłaszcza ci starsi, którzy pamiętają nowatorskie przepisy mam i babć sprzed kilkunastu lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach. Idealne na letni deser

To ciasto bez pieczenia jest kremowe jak żadne inne. A wystarczy niewiele. Nie musisz ani włączać piekarnika, ani odpalać kuchenki. Przedstawienie odbędzie w dwóch niewielkich miskach i z występem gościnnym miksera. Trudno uwierzyć, że tak szybko można wyczarować takie cudo.

Co prawda, przepis ten uwzględnia drogę na skróty, bo obie masy powstają przy użyciu masy śmietanowej w proszku. Z pewnością wiele osób pamięta tego typu specyfiki, które jeszcze na początku tego tysiąclecia były całkiem popularne. To właśnie one, w połączeniu z dobrze schłodzoną śmietanką, tworzą superkremowe warstwy tego deseru na zimno.

Ciasto bez pieczenia budyniowe na herbatnikach. Przepis

Składniki:

  • 300 g herbatników,
  • 600 ml mleka,
  • 500 ml śmietanki 30 proc. dobrze schłodzonej,
  • 180 g cukru pudru,
  • 80 g masy śmietanowej w proszku o smaku waniliowym,
  • 80 g masy śmietanowej w proszku o smaku czekoladowym,
  • 20 g cukru waniliowego.

Przygotowanie:

  1. Formę wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż herbatniki.
  2. Do dwóch naczyń rozlej po tyle samo mleka, śmietany, cukru waniliowego i cukru pudru.
  3. Do jednej mieszanki dodaj masę czekoladową, do drugiej waniliową. Każdą z mieszanek ubij mikserem.
  4. Na ciasteczkach rozprowadź najpierw masę ciemną, a następnie jasną. Całość przykryj herbatnikami i wstaw do lodówki na 60 minut.
  5. Gotowy deser oprósz niewielką ilością kakao.

Źródło: YouTube: Cookrate - Cakes

ciasto bez pieczeniadeser bez pieczeniaprzepis