Fasolka szparagowa w tym wydaniu to poezja smaku. Najlepsze są dodatki

Fasolka szparagowa to znacznie więcej niż tylko klasyczne połączenie bułki tartej i masła. Szkoda byłoby nie wykorzystać krótkiego sezonu i nie spojrzeć na to popularne warzywo w nowy sposób – warto dać jej szansę w mniej oczywistej odsłonie.

Fasolka szparagowa po francuskuFasolka szparagowa po francusku
Źródło zdjęć: © Adobe

Z kuchnią francuską częściej kojarzymy wyraziste sery, chrupiące pieczywo czy słodkie dodatki do śniadań –a fasolka szparagowa raczej nie przychodzi nam do głowy jako pierwsza. A szkoda, bo w takiej formie zyskuje zupełnie nowy charakter, który powinien na stałe znaleźć swoje miejsce w letnim jadłospisie. Przygotowanie jej jest szybkie i można śmiało dodawać ją do ulubionego obiadu, jako porcja warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z łososia z gremolatą cytrynową. Pyszne i lekkie danie z grilla

Fasolka szparagowa po francusku

Mimo że w Polsce króluje fasolka z bułką tartą, warto spróbować czegoś nowego. W wersji po francusku to warzywo zyskuje zupełnie inny wymiar – delikatny, ale wyrazisty. Gotowana na półtwardo zachowuje świeżość i lekką chrupkość, a podsmażona z szalotką i doprawiona cytryną nabiera ciekawego, lekko słodko-kwaśnego smaku. Gałka muszkatołowa wprowadza delikatną nutę korzenną, która dobrze równoważy cytrynową kwasowość. Natka pietruszki dopełnia całości, dodając świeżości i koloru. To danie lekkie, aromatyczne i przyjemne w odbiorze – świetne jako dodatek do obiadu, ale sprawdzi się też jako samodzielna propozycja na lekki letni posiłek.

Choć zielona fasolka szparagowa cieszy się większą popularnością, to żółta odmiana bywa bardziej wdzięczna w kuchni. Ma łagodniejszy smak, delikatniejszą strukturę i nieco mniej goryczki, dzięki czemu lepiej chłonie przyprawy i dodatki. Świetnie współgra z oliwą, ziołami, a także z lekko kwaskowymi nutami cytrusów. W daniach, gdzie smak ma być subtelny, ale wielowymiarowy, żółta fasolka sprawdza się znakomicie – nie dominuje, ale pięknie podkreśla resztę składników.

Przepis na fasolkę szparagową po francusku

Składniki:

  • 500 g żółtej fasolki szparagowej,
  • 1–2 szalotki, oliwa z oliwek (do smażenia),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść fasolkę z końcówek i ewentualnych włókien, a następnie ugotuj ją w lekko osolonej wodzie — powinna być miękka, lecz wciąż jędrna.
  2. Pokrój drobno szalotkę.
  3. W tym czasie na rozgrzanej oliwie zeszklij drobno posiekaną szalotkę.
  4. Dodaj odsączoną fasolkę, dopraw solą, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
  5. Smaż przez kilka minut, aż fasolka lekko się zarumieni.
  6. W tym czasie posiekaj natkę pietruszki.
  7. Na koniec wrzuć posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat