Pyszna faszerowana papryka na 3 różne sposoby

Uwielbiam faszerowane warzywa i owoce! Świetnie sprawdzają się na każdą okazję - imprezy, spotkania rodzinne czy też spotkania z przyjaciółmi. Oprócz tego smakują świetnie!

Obrazek
Ala Krauzowicz

Dzisiaj chciałabym pokazać ci 3 świetne sposoby na faszerowaną paprykę. Dlaczego 3? Ponieważ 1 sposób, to zdecydowanie za mało! Chwytaj więc za składniki i do dzieła.

Przepis poniżej.

papryka-min

I sposób

papryka-1
  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150 g zmielonej wołowiny
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • sól
  • pieprz
  • 230 g sosu pomidorowego
  • 230 g ugotowanego ryżu
  • starty ser cheddar
  • świeża kolendra

1. Odetnij górę papryki i pozbądź się gniazda nasiennego. Ułóż ją na blaszce do pieczenia.

papryka-3

2. Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie wrzuć na nią cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj wołowinę. Przypraw solą, pieprzem i dobrze wymieszaj. Kiedy wołowina będzie miała brązowy kolor, dodaj sos pomidorowy i ryż. Dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.

papryka-4

3. Nałóż farsz do wydrążonej papryki. Wierzch posyp startym serem mozzarella. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.

papryka-5

II sposób

papryka-6
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 230 g pieczarek pokrojonych w kostkę
  • 115 cukini pokrojonej w kostkę
  • sól
  • pieprz
  • 115 g pomidora pokrojonego w kostkę
  • 230 g ugotowanego ryżu
  • 1 łyżeczka oregano
  • starty ser cheddar
  • posiekana pietruszka

2. Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie wrzuć na nią cebulę, pieczarki i cukinię. Przypraw solą i pieprzem. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pomidora, ryż i oregano. Dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.

papryka-7

3. Powstały farsz nałóż do wydrążonej papryki. Wierzch posyp startym serem cheddar. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.

papryka-8

III sposób

papryka-9
  • 1 żółta papryka
  • 1 ugotowana pierś z kurczaka, rozdrobniona na mniejsze kawałki
  • 230 g ugotowanego ryżu
  • 230 g sosu buffalo
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę

2. Do miski włóż rozdrobnionego kurczaka, ryż, sos buffalo i seler naciowy. Dokładnie wymieszaj.

papryka-10

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości