Pyszna faszerowana papryka na 3 różne sposoby
Uwielbiam faszerowane warzywa i owoce! Świetnie sprawdzają się na każdą okazję - imprezy, spotkania rodzinne czy też spotkania z przyjaciółmi. Oprócz tego smakują świetnie!
Ala Krauzowicz
03.09.2016 18:49
Dzisiaj chciałabym pokazać ci 3 świetne sposoby na faszerowaną paprykę. Dlaczego 3? Ponieważ 1 sposób, to zdecydowanie za mało! Chwytaj więc za składniki i do dzieła.
Przepis poniżej.
I sposób
- 1 zielona papryka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 150 g zmielonej wołowiny
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- sól
- pieprz
- 230 g sosu pomidorowego
- 230 g ugotowanego ryżu
- starty ser cheddar
- świeża kolendra
1. Odetnij górę papryki i pozbądź się gniazda nasiennego. Ułóż ją na blaszce do pieczenia.
2. Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie wrzuć na nią cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj wołowinę. Przypraw solą, pieprzem i dobrze wymieszaj. Kiedy wołowina będzie miała brązowy kolor, dodaj sos pomidorowy i ryż. Dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
3. Nałóż farsz do wydrążonej papryki. Wierzch posyp startym serem mozzarella. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
II sposób
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 230 g pieczarek pokrojonych w kostkę
- 115 cukini pokrojonej w kostkę
- sól
- pieprz
- 115 g pomidora pokrojonego w kostkę
- 230 g ugotowanego ryżu
- 1 łyżeczka oregano
- starty ser cheddar
- posiekana pietruszka
2. Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie wrzuć na nią cebulę, pieczarki i cukinię. Przypraw solą i pieprzem. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pomidora, ryż i oregano. Dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
3. Powstały farsz nałóż do wydrążonej papryki. Wierzch posyp startym serem cheddar. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
III sposób
- 1 żółta papryka
- 1 ugotowana pierś z kurczaka, rozdrobniona na mniejsze kawałki
- 230 g ugotowanego ryżu
- 230 g sosu buffalo
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę