Pyszna faszerowana papryka na 3 różne sposoby

Uwielbiam faszerowane warzywa i owoce! Świetnie sprawdzają się na każdą okazję - imprezy, spotkania rodzinne czy też spotkania z przyjaciółmi. Oprócz tego smakują świetnie!

Obrazek
Ala Krauzowicz

Dzisiaj chciałabym pokazać ci 3 świetne sposoby na faszerowaną paprykę. Dlaczego 3? Ponieważ 1 sposób, to zdecydowanie za mało! Chwytaj więc za składniki i do dzieła.

Przepis poniżej.

papryka-min

I sposób

papryka-1
  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150 g zmielonej wołowiny
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • sól
  • pieprz
  • 230 g sosu pomidorowego
  • 230 g ugotowanego ryżu
  • starty ser cheddar
  • świeża kolendra

1. Odetnij górę papryki i pozbądź się gniazda nasiennego. Ułóż ją na blaszce do pieczenia.

papryka-3

2. Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie wrzuć na nią cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj wołowinę. Przypraw solą, pieprzem i dobrze wymieszaj. Kiedy wołowina będzie miała brązowy kolor, dodaj sos pomidorowy i ryż. Dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.

papryka-4

3. Nałóż farsz do wydrążonej papryki. Wierzch posyp startym serem mozzarella. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.

papryka-5

II sposób

papryka-6
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 230 g pieczarek pokrojonych w kostkę
  • 115 cukini pokrojonej w kostkę
  • sól
  • pieprz
  • 115 g pomidora pokrojonego w kostkę
  • 230 g ugotowanego ryżu
  • 1 łyżeczka oregano
  • starty ser cheddar
  • posiekana pietruszka

2. Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie wrzuć na nią cebulę, pieczarki i cukinię. Przypraw solą i pieprzem. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pomidora, ryż i oregano. Dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.

papryka-7

3. Powstały farsz nałóż do wydrążonej papryki. Wierzch posyp startym serem cheddar. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.

papryka-8

III sposób

papryka-9
  • 1 żółta papryka
  • 1 ugotowana pierś z kurczaka, rozdrobniona na mniejsze kawałki
  • 230 g ugotowanego ryżu
  • 230 g sosu buffalo
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę

2. Do miski włóż rozdrobnionego kurczaka, ryż, sos buffalo i seler naciowy. Dokładnie wymieszaj.

papryka-10
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo