PrzepisSzybka kolacjaFigowe carpaccio we włoskim stylu. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda

Figowe carpaccio we włoskim stylu. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda

Figi to jesienne owocowe odkrycie, które opanowało internet. Zamiast jednak kolejny raz zapiekać je razem z serem feta, przyrządź pyszne carpaccio z dodatkiem szynki parmeńskiej. Zaskakująca przystawka świetnie sprawdzi się jako lekka przekąska czy smaczna kolacja.

Figowe carpaccio
Figowe carpaccio
Źródło zdjęć: © Pyszności

25.09.2024 13:34

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chociaż z jesienią kojarzą się przede wszystkim jabłka i gruszki, to coraz śmielej przebijają się również figi. To właśnie teraz smakują najlepiej i przy tym kosztują najmniej, więc aż żal nie skorzystać z takiej okazji i nie zaprosić ich do kuchni. Wiele osób staje przed wyzwaniem, jak właściwie można je zaserwować. Przepisów jest cała masa, ale w naszej kuchni to carpaccio zrobiło największą furorę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Carpaccio z figami

Pod nazwą carpaccio skrywają się głównie cieniutkie plasterki surowej wołowiny. Nie brakuje jednak wariacji, gdy zastępowana jest ona łososiem, burakiem czy właśnie figami. W rezultacie na stole ląduje pyszna sałatka, która skutecznie udowadnia, że zielenina nie musi być nudna.

Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka prostych składników i kilka minut czasu. Słodkie figi, słona szynka parmeńska, wyraziste salami, delikatna coppa oraz chrupiące orzechy włoskie tworzą niepowtarzalną kompozycję we włoskim stylu.

Składniki:

  • 30 g rukoli,
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej,
  • 2 plasterki salami,
  • 2 plasterki szynki coppa,
  • 20 g parmezanu,
  • ⅓ szklanki posiekanych i podprażonych orzechów włoskich,
  • 1 łyżka kremu balsamicznego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Figi obierz cienko ze skórki. Przetnij je na pół i ułóż na talerzu. Dociśnij szklanką, tworząc płaskie i cienkie placki.

Figowe carpaccio
Figowe carpaccio© Pyszności

Krok 2. Na figach połóż umytą i osuszoną rukolę lub roszponkę oraz plasterki wędlin. Dorzuć cienkie wiórki sera.

Carpaccio bez mięsa
Carpaccio bez mięsa© Pyszności

Krok 3. Polej całość octem balsamicznym oraz oliwą z oliwek. Posyp posiekanymi, prażonymi orzechami włoskimi i udekoruj figą. Ekspresowa i zdrowa sałatka jest już gotowa. Smacznego!

Figowe carpaccio
Figowe carpaccio© Pyszności
przepiswideokuchnia włoska