WAŻNE
TERAZ

Dwulecie Koalicji 15 października. Prof. Antoni Dudek: To Tusk jest problemem

Figowe carpaccio we włoskim stylu. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda

Figi to jesienne owocowe odkrycie, które opanowało internet. Zamiast jednak kolejny raz zapiekać je razem z serem feta, przyrządź pyszne carpaccio z dodatkiem szynki parmeńskiej. Zaskakująca przystawka świetnie sprawdzi się jako lekka przekąska czy smaczna kolacja.

Figowe carpaccioFigowe carpaccio
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Chociaż z jesienią kojarzą się przede wszystkim jabłka i gruszki, to coraz śmielej przebijają się również figi. To właśnie teraz smakują najlepiej i przy tym kosztują najmniej, więc aż żal nie skorzystać z takiej okazji i nie zaprosić ich do kuchni. Wiele osób staje przed wyzwaniem, jak właściwie można je zaserwować. Przepisów jest cała masa, ale w naszej kuchni to carpaccio zrobiło największą furorę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Figowe carpaccio. Przepis na przystawkę, której smak podbije twoje podniebienie

Carpaccio z figami

Pod nazwą carpaccio skrywają się głównie cieniutkie plasterki surowej wołowiny. Nie brakuje jednak wariacji, gdy zastępowana jest ona łososiem, burakiem czy właśnie figami. W rezultacie na stole ląduje pyszna sałatka, która skutecznie udowadnia, że zielenina nie musi być nudna.

Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka prostych składników i kilka minut czasu. Słodkie figi, słona szynka parmeńska, wyraziste salami, delikatna coppa oraz chrupiące orzechy włoskie tworzą niepowtarzalną kompozycję we włoskim stylu.

Składniki:

  • 30 g rukoli,
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej,
  • 2 plasterki salami,
  • 2 plasterki szynki coppa,
  • 20 g parmezanu,
  • ⅓ szklanki posiekanych i podprażonych orzechów włoskich,
  • 1 łyżka kremu balsamicznego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Figi obierz cienko ze skórki. Przetnij je na pół i ułóż na talerzu. Dociśnij szklanką, tworząc płaskie i cienkie placki.

Figowe carpaccio
Figowe carpaccio © Pyszności

Krok 2. Na figach połóż umytą i osuszoną rukolę lub roszponkę oraz plasterki wędlin. Dorzuć cienkie wiórki sera.

Carpaccio bez mięsa
Carpaccio bez mięsa © Pyszności

Krok 3. Polej całość octem balsamicznym oraz oliwą z oliwek. Posyp posiekanymi, prażonymi orzechami włoskimi i udekoruj figą. Ekspresowa i zdrowa sałatka jest już gotowa. Smacznego!

Figowe carpaccio
Figowe carpaccio © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę