Figowe carpaccio we włoskim stylu. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda
Figi to jesienne owocowe odkrycie, które opanowało internet. Zamiast jednak kolejny raz zapiekać je razem z serem feta, przyrządź pyszne carpaccio z dodatkiem szynki parmeńskiej. Zaskakująca przystawka świetnie sprawdzi się jako lekka przekąska czy smaczna kolacja.
25.09.2024 13:34
Chociaż z jesienią kojarzą się przede wszystkim jabłka i gruszki, to coraz śmielej przebijają się również figi. To właśnie teraz smakują najlepiej i przy tym kosztują najmniej, więc aż żal nie skorzystać z takiej okazji i nie zaprosić ich do kuchni. Wiele osób staje przed wyzwaniem, jak właściwie można je zaserwować. Przepisów jest cała masa, ale w naszej kuchni to carpaccio zrobiło największą furorę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Carpaccio z figami
Pod nazwą carpaccio skrywają się głównie cieniutkie plasterki surowej wołowiny. Nie brakuje jednak wariacji, gdy zastępowana jest ona łososiem, burakiem czy właśnie figami. W rezultacie na stole ląduje pyszna sałatka, która skutecznie udowadnia, że zielenina nie musi być nudna.
Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka prostych składników i kilka minut czasu. Słodkie figi, słona szynka parmeńska, wyraziste salami, delikatna coppa oraz chrupiące orzechy włoskie tworzą niepowtarzalną kompozycję we włoskim stylu.
Składniki:
- 30 g rukoli,
- 2 plasterki szynki parmeńskiej,
- 2 plasterki salami,
- 2 plasterki szynki coppa,
- 20 g parmezanu,
- ⅓ szklanki posiekanych i podprażonych orzechów włoskich,
- 1 łyżka kremu balsamicznego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Figi obierz cienko ze skórki. Przetnij je na pół i ułóż na talerzu. Dociśnij szklanką, tworząc płaskie i cienkie placki.
Krok 2. Na figach połóż umytą i osuszoną rukolę lub roszponkę oraz plasterki wędlin. Dorzuć cienkie wiórki sera.
Krok 3. Polej całość octem balsamicznym oraz oliwą z oliwek. Posyp posiekanymi, prażonymi orzechami włoskimi i udekoruj figą. Ekspresowa i zdrowa sałatka jest już gotowa. Smacznego!