Filet z kurczaka marynuję i zapiekam. Mięso nie jest suche, a soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach

Podczas przygotowywania filetów z kurczaka często pomijamy tę czynność, a potem narzekamy, że mięso jest przesuszone. Tak, chodzi o marynowanie. Naprawdę warto zaplanować na nie czas, bo daje doskonały efekt.

Zapiekany filet z kurczakaZapiekany filet z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Pomysłów na filety z kurczaka jest dużo. Jednak najczęściej brakuje nam czasu i chcemy jak najszybciej przygotować obiad, dlatego grillujemy je na patelni lub smażymy w panierce. Coś za coś. Posiłek jest gotowy w ekspresowym tempie, za to mięso bywa przesuszone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane udka z kurczaka - rodzinna porcja na obiad

Jak marynować drób?

Marynowanie to najprostszy sposób, by mięso zachowało wilgoć. Pamiętamy o nim, gdy przygotowujemy wołowinę czy wieprzowinę, ale w przypadku drobiu często nie. Niestety, to delikatne mięso i łatwo się przesusza. Dlatego, zwłaszcza gdy chcemy upiec piersi kurczaka w całości, warto to tak zaplanować, by znaleźć czas na zamarynowanie mięsa.

Ważny jest czas marynowania

W porównaniu do wieprzowiny wcale nie potrzeba go tak dużo. Wystarczy godzina, ale jeśli nie śpieszy się nam z przygotowaniem, drób może być w marynacie do 3 godzin. Szybko mięknie i przejmuje aromaty. Dzięki temu po upieczeniu jest wyjątkowo soczyste.

Co powinno znaleźć się w marynacie do kurczaka? Przepis jest prosty. Ulubione przyprawy należy wymieszać z oliwą. Ważny jest też kwaśny dodatek, bo dzięki niemu mięso szybciej mięknie.

Pierś kurczaka w marynacie

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

Na marynatę:

  • papryka do smaku,
  • tymianek do smaku,
  • pieprz ziołowy do smaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ulubione przyprawy do kurczaka,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek.

Sposób przygotowywania:

  1. Umyj i oczyść pierś z kurczaka. Przetnij ją na połowę.
  2. Wymieszaj wszystkie przyprawy z olejem lub oliwą, dodaj sok z cytryny.
  3. Marynatą natrzyj obie połowy piersi i odstaw na godzinę do lodówki.
  4. Następnie przełóż je do rękawa lub do naczynia do zapiekania z pokrywką. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
  5. Piecz przez około 30 minut. Potem rozetnij rękaw lub zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze ok. 15 minut.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯