PrzepisProste przepisyFilet z kurczaka marynuję i zapiekam. Mięso nie jest suche, a soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach

Filet z kurczaka marynuję i zapiekam. Mięso nie jest suche, a soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach

Podczas przygotowywania filetów z kurczaka często pomijamy tę czynność, a potem narzekamy, że mięso jest przesuszone. Tak, chodzi o marynowanie. Naprawdę warto zaplanować na nie czas, bo daje doskonały efekt.

Zapiekany filet z kurczaka
Zapiekany filet z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pomysłów na filety z kurczaka jest dużo. Jednak najczęściej brakuje nam czasu i chcemy jak najszybciej przygotować obiad, dlatego grillujemy je na patelni lub smażymy w panierce. Coś za coś. Posiłek jest gotowy w ekspresowym tempie, za to mięso bywa przesuszone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane udka z kurczaka - rodzinna porcja na obiad

Jak marynować drób?

Marynowanie to najprostszy sposób, by mięso zachowało wilgoć. Pamiętamy o nim, gdy przygotowujemy wołowinę czy wieprzowinę, ale w przypadku drobiu często nie. Niestety, to delikatne mięso i łatwo się przesusza. Dlatego, zwłaszcza gdy chcemy upiec piersi kurczaka w całości, warto to tak zaplanować, by znaleźć czas na zamarynowanie mięsa.

Ważny jest czas marynowania

W porównaniu do wieprzowiny wcale nie potrzeba go tak dużo. Wystarczy godzina, ale jeśli nie śpieszy się nam z przygotowaniem, drób może być w marynacie do 3 godzin. Szybko mięknie i przejmuje aromaty. Dzięki temu po upieczeniu jest wyjątkowo soczyste.

Co powinno znaleźć się w marynacie do kurczaka? Przepis jest prosty. Ulubione przyprawy należy wymieszać z oliwą. Ważny jest też kwaśny dodatek, bo dzięki niemu mięso szybciej mięknie.

Pierś kurczaka w marynacie

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

Na marynatę:

  • papryka do smaku,
  • tymianek do smaku,
  • pieprz ziołowy do smaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ulubione przyprawy do kurczaka,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek.

Sposób przygotowywania:

  1. Umyj i oczyść pierś z kurczaka. Przetnij ją na połowę.
  2. Wymieszaj wszystkie przyprawy z olejem lub oliwą, dodaj sok z cytryny.
  3. Marynatą natrzyj obie połowy piersi i odstaw na godzinę do lodówki.
  4. Następnie przełóż je do rękawa lub do naczynia do zapiekania z pokrywką. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
  5. Piecz przez około 30 minut. Potem rozetnij rękaw lub zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze ok. 15 minut.

Wybrane dla Ciebie