PrzepisDania główneFilety z kurczaka z ziemniaczanym makaronem. Taką formą zaskoczysz wszystkich!

Filety z kurczaka z ziemniaczanym makaronem. Taką formą zaskoczysz wszystkich!

Filety z kurczaka z ziemniaczanym makaronem. Taką formą zaskoczysz wszystkich!
Pyszności
20.09.2021 15:26, aktualizacja: 31.01.2022 14:52

Filety z kurczaka nafaszerowaliśmy po brzegi kolorowymi warzywami. Do tego przygotowaliśmy nietypowy ziemniaczany makaron w Zoodlerze marki Philips

Pomysł na obiad we dwoje

Obiad przygotowany w ten sposób jest idealny dla dwóch osób. Doskonale sprawdzi się zatem jako pomysł na romantyczną kolację. Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt końcowy wygląda zachwycająco.

Marynata do mięsa

Wyjątkowy smak naszego mięsa zawdzięczamy marynacie. Potrafi odmienić smak każdego dania, przenika w struktury mięsa i nadaje aromat każdemu kęsowi. Dzięki niej filet z kurczaka nie jest wysuszony. Delikatne zioła podkręcane są przez sok z cytryny i nutę czosnku. Oliwa łączy w całość i jest nośnikiem smaku.

Proces marynowania powinien trwać minimum godzinę, aby uzyskać zadowalające efekty. Dlatego zanim zaczniesz pracę nad przepisem, weź pod uwagę czas, który będziesz musiała poświęcić na sam proces marynowania. My zazwyczaj robimy marynatę i mięso na samym początku, a w międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Tym samym nie marnujemy ani minuty!

Składniki

Podstawowe składniki

  1. 2 filety z kurczaka
  2. 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 1/2 szklanki posiekanej pietruszki
  5. 1 cytryna (sok)
  6. 1 pomidor
  7. 1 czerwona cebula
  8. 1 cytryna (podzielona na plastry)
  9. 1 cukinia
  10. 1 szczypta soli

Ziemniaczany makaron

  1. 2 ziemniaki
  2. 4 łyżki oliwy z oliwek
  3. 1 łyżka suszonego rozmarynu
  4. 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie marynaty i mięsa

Pracę nad przepisem rozpocznij do przygotowania marynaty, która w tym przypadku odgrywa kluczową rolę. To właśnie dzięki niej filety z kurczaka będą smakować wyśmienicie.

W tym celu umieść w misce średniej wielkości: oliwę z oliwek, drobno posiekaną natkę pietruszki, 2 ząbki czosnku (możesz je posiekać lub przecisnąć przez praskę), sok z cytryny oraz sól.

Obraz

Dokładnie wymieszaj zawartość miski, po czym odstaw ją na bok. Następnie zajmij się przygotowaniem filetów z kurczaka. Najpierw je dokładnie umyj, po czym wytrzyj papierowym ręcznikiem.

Na każdym filecie zrób kilka pionowych nacięć, tak aby finalnie otrzymać efekt kieszonek. Dzięki temu marynata nie tylko dotrze do najgłębszych części mięsa, ale też powstałe otwory wypełnimy po brzegi pysznymi warzywami.

Obraz

Kiedy natniesz już wszystkie piersi z kurczaka, umieść je w marynacie. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki minimum na godzinę.

Obraz

Oczywiście proces marynowania możesz wydłużyć. Nic się nie stanie jeśli kurczak spędzi w lodówce nawet kilka godzin lub całą noc. Dzięki temu zabiegowi, marynata będzie pracować znacznie dłużej, a tym samym jej smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

Ziemniaczany makaron

W międzyczasie zajmij się przygotowaniem ziemniaczanego makaronu. Zacznij od umycia i obrania ziemniaków.

Z racji, że lubimy eksperymentować w kuchni, od czasu do czasu nadajemy naszym warzywom ciekawych kształtów. I tak stało się też i w tym przypadku. Tym razem postanowiliśmy przygotować ziemniaczany makaron. W tym celu użyliśmy Zoodlera, który w mgnieniu oka pociął nasze warzywa we wstążki.

Obraz

Oczywiście na tym etapie możesz przygotować ziemniaki w inny sposób. Postawić na tradycyjne puree, pokroić je w talarki lub upiec w całości. Możliwości jest naprawdę wiele!

Wracamy jednak do naszego ziemniaczanego makaronu. Dodaj do niego oliwę z oliwek, suszony rozmaryn oraz sól. Po czym dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Rozmaryn to zioło, które warto dodawać nawet do pieczonych w całości lub w kawałkach ziemniaków z piekarnika. Nadaje naprawdę niesamowity aromat!

Obraz

Proces pieczenia i podanie

Teraz przygotuj kolorowe warzywa, które użyjemy do tego przepisu.

Podziel w cienkie plastry pomidora, cukinię, czerwoną cebulę oraz cytrynę.

Kiedy minie już godzina, nafaszeruj każdą kieszonkę z kurczaka po plastrze wcześniej przygotowanymi produktami. Dzięki temu zabiegowi kurczak nie tylko nabierze kolorów, ale też nowych smaków.

Obraz

Następnie przygotuj formę do pieczenia. Umieść na jej wierzchu papier do pieczenia. Bezpośrednio na nim zrób dwa gniazda z ziemniaczanego makaronu. Po czym umieść na nich nafaszerowane piersi z kurczaka.

Obraz

Przed wizytą w piekarniku nie zapomnij rozprowadzić na filetach dodatkowej porcji marynaty. Dopiero wtedy wstaw je do piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. I to wszystko!

Danie najlepiej podać tuż po upieczeniu. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także