WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Frytki będą lepsze niż z McDonald's. Tylko dosyp jeden składnik przed smażeniem

Jednym z największych atutów ziemniaka jest to, że dał początek frytkom. Te jakże popularne i uwielbiane na całym świecie przekąski zasługują na szczególne uznanie. Zobacz sprawdzone metody na przygotowanie chrupiących i smacznych frytek w domowych warunkach.

Chrupiące frytki - jak zrobić je w domu? Chrupiące frytki - jak zrobić je w domu?
Źródło zdjęć: © Canva | margouillatphotos

Choć frytki wydają się być prostym daniem – to jedynie pokrojone i usmażone ziemniaki – ich smak, zwłaszcza w popularnych fast foodach, skrywa pewne tajemnice. Również w domu można osiągnąć podobny efekt, a to dzięki jednemu prostemu trikowi. Dzięki niemu będziesz cieszyć się chrupiącymi frytkami, które smakiem nie ustępują tym z restauracji, a ich przygotowanie jest zarówno łatwe, jak i ekonomiczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Co zrobić, żeby domowe frytki był chrupiące?

Frytki belgijskie są powszechnie uważane za najlepsze, ale również te znane z fast foodów mają wielu fanów. Wśród różnych teorii pojawiała się ta, że frytki te są produkowane z masy ziemniaczanej, a nie z prawdziwych ziemniaków. Tak naprawdę jednak ich chrupkość wynika z odpowiedniej techniki przygotowania. Co więcej, bez zaawansowanego sprzętu i technologii podobny efekt można osiągnąć w domu. Wystarczy użyć mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej.

Ważny jest także wybór odpowiedniego rodzaju ziemniaków – najlepsze będą te typu C, które są mączyste. Po pokrojeniu ziemniaków w cienkie słupki warto je zamoczyć w wodzie, aby usunąć nadmiar skrobi, co sprawi, że po usmażeniu będą bardziej chrupiące. Warto też wiedzieć, że dodanie octu do wody pomoże utrzymać jędrność ziemniaków. Frytki należy też dokładnie osuszyć przed smażeniem.

Jak zrobić chrupiące frytki w domu?
Jak zrobić chrupiące frytki w domu? © Canva | ildipapp

Jak przygotować frytki jak z McDonald's?

Chcąc przygotować frytki jak z McDonald's, należy skupić się na cienkich słupkach i odpowiedniej panierce. Po pokrojeniu ziemniaków moczymy je w zimnej wodzie z dodatkiem octu spirytusowego (1:10) przez około 30 minut. Następnie dokładnie osuszamy ziemniaki za pomocą papierowego ręcznika.

Kolejnym krokiem jest obtoczenie frytek w cienkiej warstwie skrobi kukurydzianej (około 1 łyżka na kilogram ziemniaków). Tak przygotowane frytki są gotowe do smażenia. Ważne jest, aby olej był dobrze rozgrzany i aby nie wrzucać zbyt dużej ilości frytek naraz, bo może to obniżyć temperaturę tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie