Spróbowałam gofrowych frytek i lodowych burgerów. Smak smakiem, ale ta cena!

Nad polskim morzem zapach gofrów miesza się z aromatem smażonej ryby, tworząc mieszankę, która od lat pachnie tak samo. Zmieniają się pokolenia i turnusy, ewoluują również przysmaki. Właściciele cukierni i budek z przekąskami prześcigają się w pomysłach, aby skusić kolejnych klientów. Jednym z takich rozwiązań mają być frytki i burgery w nietypowym wydaniu.

Gofrofrytki i burgery lodowe - PysznościGofrofrytki i burgery lodowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © archiwum prywatne
Ewa Malinowska

Burger i frytki to duet nieodzownie związany z kuchnią amerykańską. Przeszedł jednak pewną metamorfozę, którą zachwycona byłaby dziesięcioletnia ja. Zamiast klasycznych frytek znalazłam gofry, a burger to tak naprawdę pączek wypełniony lodami, bitą śmietaną oraz posypką Kit Kat. Brzmi jak kolejny filmik na Tik Toku, ale taki zestaw znaleźć można w Polsce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Test kebaba w tureckiej restauracji Yaprak w Rzeszowie

Gofrofrytki lepsze niż churrosy

O Wejherowie krąży wiele żartów i dowcipów, ale to całkiem przyjemna miejscowość w okolicy Trójmiasta. Niekoniecznie staje się miejscem wycieczek turystów, bo chociaż leży w pasie nadmorskim, to dostępu do morza nie ma. Ma za to cukiernię, w której znaleźć można przekąski rodem z trendujących filmów w social mediach.

Frytki z gofrów brzmią nieprawdopodobnie, ale to naprawdę działa. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Przypominają nieco hiszpańskie churros, ale dzięki temu, że nie smaży się ich w głębokim oleju, są znacznie lżejsze. I kosztują o wiele mniej niż gofry, bo całkiem spora porcja, którą mogą podzielić się dwie osoby, to tylko 8 zł. Do tego można wybrać sos, a właściwie polewę, którą zazwyczaj dodaje się do lodów. Jest karmel, krówka, czekolada i owocowe smaki, jak zielone jabłuszko.

Gofrowe frytki
Gofrowe frytki © archiwum prywatne

Są naprawdę smaczne, robione na świeżo i zaskakująco lekkie.

Śmiało mogłyby jeździć na zloty foodtrucków, a gdyby budka stała przy zejściu na plażę, ustawiałyby się kolejki.

Słodki grzech nad Bałtykiem

W menu widnieją również inne desery. Wśród gofrów, zakręconych lodów i bubble tea, mój wzrok przyciąga burger lodowy. Jako że wakacje rządzą się swoimi prawami, przymrużam oko na ilość cukru, jaką sobie dzisiaj zafundujemy. Z ceną nie jest źle, bo burger kosztuje 15 zł.

Burger lodowy
Burger lodowy © archiwum prywatne

Po kilku minutach jest i on - pączek z polewą czekoladową, nadziany śmietankowymi lodami z automatu i posypką Kit Kat. Do tego bita śmietana, jakby cukru jeszcze było mało. Jest tak słodko, że jedna osoba mogłaby nie poradzić sobie z tym potworkiem. Wygląda jak spełnienie marzeń wielu dzieci, ale ja już chyba jestem trochę za stara na zachwyty - wszystkiego jest nieco za dużo.

Ceny nie straszą

W menu wejherowskiej cukierni "Vanilla" znaleźć można również mniej szalone propozycje. Ceny są atrakcyjniejsze niż w sieciówkach czy nadmorskich budkach. Gofr z bitą śmietaną i owocami kosztuje tu 12 zł, podczas gdy w Trójmieście nieraz przekracza 20 zł. Są popularne z festynów granity (9,90 zł a dużą porcję), rurki z bitą śmietaną (5,90 zł) i popularne bubble tea oraz pączki.

Paragonów grozy nie ma
Paragonów grozy nie ma © archiwum prywatne

Ceny są naprawdę atrakcyjne, ale trzeba pamiętać, że to miejsce głównie dla lokalsów. Jeśli jednak planujesz wycieczkę poza sopocką plażę i Stare Miasto w Gdańsku, by poszukać czegoś słodkiego, to warto pójść w tym kierunku. Gofrowe frytki zdecydowanie warte są zboczenia z turystycznej ścieżki.

Ewa Malinowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Wybrane dla Ciebie
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser