30 lat temu dzieci zajadały się nimi na potęgę. Dzisiaj kultową przekąskę możesz zrobić sam
Przyznaj, że samo zdjęcie sprawiło, że poczułeś charakterystyczny smak tych batoników na podniebieniu. Chociaż w dobie nieograniczonej dostępności do różnych słodyczy i nieskończonej kreatywności ich producentów sezamki wpadły już do koszyka historii, to przepis na nie może ci się jednak przydać!
05.07.2024 11:39
Dzisiaj chcemy zabrać się w podróż, którą odbędziemy kulinarnym wehikułem czasu. Jaki produkt spożywczy najbardziej kojarzy ci się z dzieciństwem? Czy jest to smak czekotubki? A może popularnych wtedy chipsów "maczug"? W naszym przypadku powyższe przykłady również mają swoje uzasadnienie, ale jeśli chodzi o smak, który niemal dosłownie cofa nas w czasie, to należy on do sezamków. Te pradawne batoniki były kiedyś znane i lubiane. I założymy się, że dzisiaj też mogą takie być. Wystarczy dać im szansę... raz jeszcze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować w domu te klasyczne łakocie? To oczywiście nic trudnego. Zaopatrz się w kilka podstawowych składników, chwyć za patelnię, wykaż się odrobiną cierpliwości i gotowe. Sezamkami poczęstuj swoich bliskich i śledź ich reakcje. Założymy się, że ci młodsi stwierdzą, że są smaczne, ale ci starsi... oni będą już myślami zupełnie gdzie indziej. W starych, dobrych, szczenięcych latach.
Domowe sezamki jak za dawnych lat
Składniki:
- 200 g białego sezamu,
- 140 g cukru,
- 100 g miodu,
- 1 łyżka masła,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Podgrzej patelnię. Nie dodawaj żadnego tłuszczu: pracę należy bowiem rozpocząć od procesu prażenia. Wsyp na naczynie ziarna sezamu i podgrzewaj na małym ogniu. Pamiętaj o regularnym mieszaniu; nie chodzi przecież o to, by się spaliły, lecz estetycznie zarumieniły. To prawdopodobnie najtrudniejsze wyzwanie w kwestii przygotowania sezamków.
- Cukier, masło i miód podgrzej w oddzielnym garnku, tworząc z niego karmel. Gdy będzie gotowy, możesz przesypać do niego uprażony sezam. Wymieszaj.
- Uzyskaną masę rozsmaruj po blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj od góry drugim kawałkiem pergaminu i odstaw do ostudzenia. Następnie "poporcjuj" tak, jak chcesz i gotowe. Smacznego!