PrzepisGdy gotuję zupę kaszankową, drugie danie jest zbędne. Syci na długo

Gdy gotuję zupę kaszankową, drugie danie jest zbędne. Syci na długo

Pożywne danie jednogarnkowe to sprytne rozwiązanie, które zaspokaja apetyt całej rodziny. W jednym garnku znajdziesz konkretne kawałki mięsa, warzywa i rozgrzewający bulion. Taka zupa doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Niektórych może dziwić to, że jest przygotowana z kaszanki, ale to właśnie dzięki niej jest tak smaczna i pożywna.

Zupa kaszankowa to pomysł na obiad w staropolskim stylu
Zupa kaszankowa to pomysł na obiad w staropolskim stylu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dobrej jakości kaszanka powstaje w wyniku starannego procesu produkcji, który rozpoczyna się już na etapie doboru odpowiednich składników. Jej podstawę stanowi kasza gryczana lub jęczmienna gotowana do miękkości. Następnie do kaszy dodawana jest krew wieprzowa, która nadaje kaszance charakterystyczny smak i kolor. Tak przygotowana masa doprawiana jest majerankiem, solą i pieprzem. Następnie jest ona wtłaczana do naturalnych osłonek z jelit. Kaszanka może być parzona lub wędzona, co nadaje jej wyjątkowy aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa

Kiszczok, czyli kujawski żurek na kaszance

W niektórych domach w województwie kujawsko-pomorski do dzisiaj przygotowywany jest żurek na kaszance, czyli kiszczok. To tradycyjna zupa, która łączy w sobie pozornie sprzeczne elementy – podstawą potrawy jest wywar z kaszanki, wzbogacony zakwasem na żurek.

Do zupy dodawane są również ziemniaki, cebula oraz przyprawy, takie jak czosnek czy majeranek, które podkręcają jej smak. Niektórzy dodają podsmażone skwarki, dzięki którym kiszczok jest jeszcze bardziej sycący.

Przepis na zupę kaszankową

Zamiast kiełbasy możesz dodać boczek. Podsmaż na nim warzywa, aby nabrały głębszego aromatu. Do zupy wybierz dobrej jakości kaszankę, najlepiej ze sprawdzonego źródła.

Składniki:

  • 0,5 kg kaszanki,
  • 2 pętka kiełbasy zwyczajnej,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por,
  • niewielki kawałek selera,
  • 2 cebule,
  • 400 g odsączonej czerwonej fasoli z puszki,
  • sól, pieprz według uznania,
  • 2 łyżki mąki,
  • majeranek,
  • natka pietruszki.

Wykonanie:

  1. Z kaszanki usuń osłonkę, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Obierz ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler, umyj je, pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Dodaj pokrojoną w pióra cebulę i kiełbasę pokrojoną w plasterki.
  3. Podsmaż przez ok. 5 min, po czym zalej 2 litrami wody.
  4. Gdy zupa się zagotuje i warzywa zmiękną, dodaj kaszankę.
  5. Dopraw solą, pieprzem i gotuj jeszcze przez ok. 10 minut.
  6. Z garnka odlej pół szklanki wywaru, odstaw do ostygnięcia, a następnie wymieszaj z 2 łyżkami mąki pszennej. Do takiej mieszanki dodaj gorący wywar, wymieszaj i wlej do zupy. Mieszaj zupę, aż uzyska spójną i zawiesistą konsystencję.
  7. Na koniec dodaj łyżkę suszonego majeranku i świeżą natkę pietruszki.
zupakaszankadanie jednogarnkowe

Wybrane dla Ciebie