Gdy mam ochotę na gołąbki, nie zawijam mięsa w liście kapusty. Stawiam na zupę gołąbkową
Kiedy pierwszy raz powiedziałam, że nie będzie tradycyjnych gołąbków, tylko zupa - rodzina była bardzo zawiedziona. Teraz już nikt nie protestuje. Wszyscy przekonali się, że zupa gołąbkowa jest równie pyszna.
Kto nie lubi gołąbków? Jednak ich przygotowanie zajmuje sporo czasu i wymaga cierpliwości. Nie zawsze w tygodniu mogę pozwolić sobie na długie przyrządzanie obiadu. Na szczęście istnieje sposób, dzięki któremu obejdzie się bez parzenia liści kapusty, zawijania w nie mięsnego farszu, a potem pieczenia. Wystarczy sięgnąć po przepis na zupę gołąbkową. Naprawdę świetnie odtwarza ona smak klasycznego dania. Warto od razu zrobić jej więcej, bo bliscy na pewno poproszą o dokładki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki w tej odsłonie to hit. O przepis poprosi nawet teściowa
Jak zrobić zupę gołąbkową?
W zupie znajdują się dokładnie te same składniki, co w klasycznych gołąbkach. Można powiedzieć, że zostały rozdrobnione. W przepisie jest mięso mielone, ryż, kapusta i oczywiście pomidory, które zastępują sos pomidorowy. Zupa gołąbkowa, choć składników ma sporo, będzie gotowa bardzo szybko.
Sprawdzi się na sycący obiad. W jej przypadku, drugie danie już nie będzie potrzebne. Co ciekawe po odgrzaniu jest jeszcze smaczniejsza, dobrze więc przygotować ją na zapas.
Zupa gołąbkowa
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 1/2 główki włoskiej kapusty,
- 100 g ryżu,
- 190 g koncentratu pomidorowego,
- 2 średnie marchewki,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- około 2,5 litra bulionu,
- 4 łyżki oliwy,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
- 1/2 łyżeczki otartego majeranku,
- szczypta cukru,
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
- Kapustę szatkuję, a marchewkę ścieram na dużych oczkach.
- Cebulę kroję w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę i podsmażam, aż się zeszkli.
- Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie dodaję mięso mielone i smażę na średniej mocy palnika, aż zmieni kolor.
- Do garnka wrzucam poszatkowaną kapustę, marchewkę i chwilę duszę.
- Zalewam całość bulionem, dodaję koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy.
- Gotuję na średnim ogniu przez 15 minut.
- Po tym czasie dosypuję ryż i gotuję przez 20 minut, co jakiś czas mieszając, aż ryż będzie gotowy.
- Na koniec doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.