Gdy nie mam czasu na gotowanie, robię te pyszne pulpety. Dzieci ustawiają się w kolejce po dokładkę

Każda mama wie, że nie zawsze można ugotować codziennie od podstaw obiad. Kiedy z powodu innych obowiązków muszę ograniczyć swój czas w kuchni do minimum, wcześniej przygotowuję pulpety. Są bardzo łatwe do odgrzania, a moje dzieci je wprost uwielbiają.

Pulpety w sosie pieczarkowymPulpety w sosie pieczarkowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Delikatne pulpety z drobiu to często jedno z pierwszych mięsnych dań, jakie podajemy dzieciom. Nic dziwnego, że potem mają sentyment do tego dania. Moje pociechy od najmłodszych lat zajadały się pulpetami z sosem koperkowym. Ostatnio zaproponowałam im bardziej wyrazisty sos, czyli pieczarkowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiecz na grillu pieczarki wypełnione tym pysznym farszem, a cała rodzina zaniemówi z wrażenia

Do jakich dań pasuje sos pieczarkowy?

Sos pieczarkowy to świetny dodatek do wielu dań. Jego przygotowanie jest proste i wymaga jedynie kilku składników. Podstawą są świeże pieczarki, które w połączeniu z bulionem i śmietanką tworzą aromatyczny sos. Można podawać go z duszonym schabem, kaszą gryczaną czy ziemniaczanymi krokietami. Niektórzy stosują go też do gołąbków, a według mnie świetnie pasuje właśnie do pulpetów. Jest naprawdę niezwykle wszechstronny.

Jak zastąpić śmietanę w sosie?

W tradycyjnym przepisie na sos pieczarkowy używa się śmietany, jednak coraz popularniejsze staje się zastępowanie jej serkiem mascarpone. Dzięki temu sos zyskuje aksamitną konsystencję i głęboki smak. Można do niego dodawać także cebulę, czosnek, tymianek czy majeranek, ale kiedy gotuje się dla dzieci lepiej ograniczyć liczbę przypraw. Za to zdecydowanie warto gotowe już danie posypać drobno posiekaną zieleniną.

Pulpety w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego,
  • 2 jajka,
  • 1 czerstwa bułka wcześniej namoczona w mleku,
  • 200 g pieczarek,
  • 500 ml bulionu,
  • 1 pęczek koperku,
  • 150 ml śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
  • mąka do pieczarek i obtaczania pulpetów,
  • ulubione przyprawy: majeranek, papryka czy oregano do smaku (opcjonalnie),
  • olej i masło do podsmażania,
  • natka lub koperek do podania.

Sposób przygotowywania:

  1. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj odciśniętą bułkę namoczoną w mleku, przyprawy i przeciśnięty czosnek. Wyrób dokładnie farsz, aż wszystkie składniki się połączą.
  2. Zwilżonymi dłońmi formuj pulpety z mięsa. Każdy obtocz w mące.
  3. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju obsmaż pulpety z każdej strony, aż się zarumienią.
  4. Przygotuj sos: opłucz pieczarki i pokrój na plasterki. Przesmaż je na rozgrzanym maśle. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
  5. Oprósz pieczarki mąką i dokładnie wymieszaj. Stopniowo wlej na patelnię ciepły bulion, cały czas mieszając, by nie powstały grudki mąki.
  6. Sos dopraw do smaku, gotuj go przez kilka minut, a potem włóż do niego pulpety.
  7. Duś całość pod przykryciem przez około 30 minut. Na koniec wmieszaj w sos zahartowaną nim śmietanę.
  8. Pulpety podawaj posypane natką pietruszki lub koperkiem. Świetnie smakują z kaszą lub ziemniakami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem