Na grilla robię takie pulpeciki. Karkówka już nie gra pierwszych skrzypiec w majówkę
Karkówka, kiełbasa, kaszanka to grillowe klasyki. Lubią je wszyscy, ale dzieci często marudzą. Z myślą o nich zaczęłam przygotowywać klopsiki, ale szybko okazało się, że smakują bez względu na wiek. Są pyszne i dobrze doprawione.
Kiedy zapraszamy znajomych na grilla, z reguły decydujemy się na dobrze znane menu. Kiełbasa czy kaszanka przecież zawsze się udają. Karkówka czy filety z kurczaka też nie mają już przed nami tajemnic. Trochę więcej obaw budzi mięso mielone, po które zdecydowanie rzadziej sięgamy, by przygotować je na ruszcie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance
Jakie mięso mielone wybrać na grilla?
Mięso mielone świetnie nadaje się na grilla. Najlepszy przykład to oczywiście burgery, w których przygotowaniu mistrzami są Amerykanie. Często sięga się po mięso mielone także na Bałkanach. Słynne kofty to właśnie szaszłyki z mięsa mielonego z dodatkiem orientalnych przypraw, przygotowuje się je na ruszcie. Grillować można potrawy z mielonej wołowiny, wieprzowiny, a także drobiu.
Podaj pulpety z orzeźwiającą sałatką
Jeśli nie masz doświadczenia z potrawami z mięsa mielonego pieczonymi na grillu, na początek spróbuj przygotować pulpeciki. Przepis jest bardzo prosty. Taka potrawa będzie miała też inną zaletę - nie trzeba jej marynować. Warto wykorzystać do niej samodzielnie zmielone mięso lub poprosić o to w sklepie. Pulpeciki z grilla najlepiej smakują z greckim sosem tzatziki lub naszą swojską mizerią.
Pulpeciki na grilla
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe, drób lub mieszanka),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- sól i pieprz do smaku,
- papryka i ulubione przyprawy do smaku,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- olej,
- mąka lub bułka tarta do zagęszczenia.
Sposób przygotowania:
- Wyjmij mięso z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
- Drobno posiekaj zieleninę.
- Dodaj do mięsa jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw je do smaku. Wyrób ręcznie masę, na koniec dodaj zieleninę.
- Jesli masa jest zbyt rzadka, zagęść ją mąką lub bułką tartą.
- Zwilż dłonie i uformuj pulpeciki.
- Ułóż je na tacce i każdy z nich posmaruj olejem.
- Piecz je na mocno rozgrzanym grillu przez około 10 -15 minut. Przekręcaj je od czasu do czasu.