Na grilla robię takie pulpeciki. Karkówka już nie gra pierwszych skrzypiec w majówkę

Karkówka, kiełbasa, kaszanka to grillowe klasyki. Lubią je wszyscy, ale dzieci często marudzą. Z myślą o nich zaczęłam przygotowywać klopsiki, ale szybko okazało się, że smakują bez względu na wiek. Są pyszne i dobrze doprawione.

Takimi kotlecikami zajadają się nie tylko dzieciTakimi kotlecikami zajadają się nie tylko dzieci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kiedy zapraszamy znajomych na grilla, z reguły decydujemy się na dobrze znane menu. Kiełbasa czy kaszanka przecież zawsze się udają. Karkówka czy filety z kurczaka też nie mają już przed nami tajemnic. Trochę więcej obaw budzi mięso mielone, po które zdecydowanie rzadziej sięgamy, by przygotować je na ruszcie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance

Jakie mięso mielone wybrać na grilla?

Mięso mielone świetnie nadaje się na grilla. Najlepszy przykład to oczywiście burgery, w których przygotowaniu mistrzami są Amerykanie. Często sięga się po mięso mielone także na Bałkanach. Słynne kofty to właśnie szaszłyki z mięsa mielonego z dodatkiem orientalnych przypraw, przygotowuje się je na ruszcie. Grillować można potrawy z mielonej wołowiny, wieprzowiny, a także drobiu.

Podaj pulpety z orzeźwiającą sałatką

Jeśli nie masz doświadczenia z potrawami z mięsa mielonego pieczonymi na grillu, na początek spróbuj przygotować pulpeciki. Przepis jest bardzo prosty. Taka potrawa będzie miała też inną zaletę - nie trzeba jej marynować. Warto wykorzystać do niej samodzielnie zmielone mięso lub poprosić o to w sklepie. Pulpeciki z grilla najlepiej smakują z greckim sosem tzatziki lub naszą swojską mizerią.

Pulpeciki na grilla

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe, drób lub mieszanka),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • papryka i ulubione przyprawy do smaku,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • olej,
  • mąka lub bułka tarta do zagęszczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wyjmij mięso z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
  2. Drobno posiekaj zieleninę.
  3. Dodaj do mięsa jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw je do smaku. Wyrób ręcznie masę, na koniec dodaj zieleninę.
  4. Jesli masa jest zbyt rzadka, zagęść ją mąką lub bułką tartą.
  5. Zwilż dłonie i uformuj pulpeciki.
  6. Ułóż je na tacce i każdy z nich posmaruj olejem.
  7. Piecz je na mocno rozgrzanym grillu przez około 10 -15 minut. Przekręcaj je od czasu do czasu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem