Gdy tęsknię za wiosną, robię tę zupę. Cieszy oczy i rozpieszcza podniebienie

Kiedy za oknem pogoda nie rozpieszcza, wszyscy tęsknie wzdychamy do wiosny. Sięgam wtedy po przepis na prostą i pyszną zupę, która cieszy oko piękną zielenią.

Ta zupa przypomni o wiośnieTa zupa przypomni o wiośnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zupa szpinakowa to prosty przepis, który przywoła wspomnieniami wiosenne dni. Jej zielony kolor od razu przyciąga wzrok, a delikatny smak sprawia, że przepadają za nią zarówno dzieci, jak i dorośli. Przygotowanie jest szybkie i proste, a cały garnek zupy przygotować można za naprawdę niedużą kwotę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto anielska chmurka. Delikatne, rozpływające się w ustach

Pyszna zupa szpinakowa

Chociaż dzieci często stornią od szpinaku, to w takim wydaniu niejeden niejadek poprosił o dokładkę. To świetny sposób na to, by przemycić więcej warzyw do codziennej diety. Poza szpinakiem znalazło się również miejsce dla ziemniaków, pora oraz marchewki. Dodatek serka śmietankowego nie tylko sprawia, że zupa jest gęstsza, ale również kremowa. W moim domu mówią, że jest "przyjemna na języku".

Idealna zupa na cały rok
Idealna zupa na cały rok © Adobe Stock | Oleg Bannikov

To zupa lekka i smaczna, a dzięki jajku i ziemniakom także pożywna. Możesz przygotować ją zarówno na lekkim bulionie warzywnym, jak i na rosole, który został po niedzielnym obiedzie. Zamiast serka śmietankowego możesz sięgnąć po słodką śmietankę. Na pierwszy rzut oka może przypominać szczawiową, ale ma znacznie delikatniejszy smak.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości por,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1-1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka masła,
  • 150 g świeżego szpinaku,
  • 100 g serka śmietankowego,
  • 4 jaja,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 kulki ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno posiekaj.
  2. Do garnka dodaj oliwę oraz masło i zeszklij cebulę.
  3. Z pora usuń zielone liście, białą i jasnozieloną część pokrój na półplasterki.
  4. Dorzuć por do garnka z cebulą i podsmaż chwilę. Dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach, dorzuć do garnka i smaż 2-3 minuty.
  6. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i znów posmaż chwilę, mieszając zawartość garnka.
  7. Zalej całość bulionem, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie.
  8. Gotuj przez 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  9. W międzyczasie ugotuj na twardo jajka.
  10. Do zupy dodaj serek śmietankowy i dokładnie wymieszaj, aż się roztopi.
  11. Zdejmij garnek z palnika, dodaj szpinak i wymieszaj.
  12. Dopraw gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.

Gotową zupę podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇