Gdy tęsknię za wiosną, robię tę zupę. Cieszy oczy i rozpieszcza podniebienie
Kiedy za oknem pogoda nie rozpieszcza, wszyscy tęsknie wzdychamy do wiosny. Sięgam wtedy po przepis na prostą i pyszną zupę, która cieszy oko piękną zielenią.
Zupa szpinakowa to prosty przepis, który przywoła wspomnieniami wiosenne dni. Jej zielony kolor od razu przyciąga wzrok, a delikatny smak sprawia, że przepadają za nią zarówno dzieci, jak i dorośli. Przygotowanie jest szybkie i proste, a cały garnek zupy przygotować można za naprawdę niedużą kwotę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto anielska chmurka. Delikatne, rozpływające się w ustach
Pyszna zupa szpinakowa
Chociaż dzieci często stornią od szpinaku, to w takim wydaniu niejeden niejadek poprosił o dokładkę. To świetny sposób na to, by przemycić więcej warzyw do codziennej diety. Poza szpinakiem znalazło się również miejsce dla ziemniaków, pora oraz marchewki. Dodatek serka śmietankowego nie tylko sprawia, że zupa jest gęstsza, ale również kremowa. W moim domu mówią, że jest "przyjemna na języku".
To zupa lekka i smaczna, a dzięki jajku i ziemniakom także pożywna. Możesz przygotować ją zarówno na lekkim bulionie warzywnym, jak i na rosole, który został po niedzielnym obiedzie. Zamiast serka śmietankowego możesz sięgnąć po słodką śmietankę. Na pierwszy rzut oka może przypominać szczawiową, ale ma znacznie delikatniejszy smak.
Składniki:
- 1 średniej wielkości por,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 1-1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 3-4 ziemniaki,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka masła,
- 150 g świeżego szpinaku,
- 100 g serka śmietankowego,
- 4 jaja,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 kulki ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
- Cebulę drobno posiekaj.
- Do garnka dodaj oliwę oraz masło i zeszklij cebulę.
- Z pora usuń zielone liście, białą i jasnozieloną część pokrój na półplasterki.
- Dorzuć por do garnka z cebulą i podsmaż chwilę. Dopraw solą oraz pieprzem.
- Marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach, dorzuć do garnka i smaż 2-3 minuty.
- Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i znów posmaż chwilę, mieszając zawartość garnka.
- Zalej całość bulionem, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie.
- Gotuj przez 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- W międzyczasie ugotuj na twardo jajka.
- Do zupy dodaj serek śmietankowy i dokładnie wymieszaj, aż się roztopi.
- Zdejmij garnek z palnika, dodaj szpinak i wymieszaj.
- Dopraw gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.
Gotową zupę podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami. Smacznego!