Niesłusznie zapomniana zupa. W sezonie musi pojawić się choć raz na stole

To zapomniana, ale niezwykle smaczna zupa. Wyróżnia ją charakterystyczny kwaskowy smak i intensywny zielony kolor. Z dodatkiem jajka jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Taka właśnie jest zupa szczawiowa, która przez niektórych uznawana jest za najlepszą zupę na świecie. Jak ją przygotować i co zrobić, by zachwycała smakiem? Poznaj przepis na przepyszną zupę szczawiową.

ObrazekZupa szczawiowa - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Właśnie startuje sezon na szczaw. To idealny moment, by poznać przepis na zupę szczawiową. W wielu domach już jest niemal zapomniana. Zupa szczawiowa jest prosta w przygotowaniu i warto, by w sezonie pojawiła się przynajmniej raz na stole. Do jej przygotowania możesz wykorzystać świeży szczaw, który zbiera się wiosną lub wczesnym latem lub szczaw ze słoika. W każdym wydaniu ta zupa będzie wyróżniać się niepowtarzalnym smakiem.

Zupa szczawiowa - dlaczego warto ją przygotować?

Zupa szczawiowa to nieco zapomniany przysmak. Wielu osobom kojarzy się z beztroskim czasem dzieciństwa, kiedy to wszystko wydawało się lepsze i smaczniejsze. Przygotowując zupę szczawiową, miej taką świadomość, że wyróżnia się nie tylko idealnym smakiem, ale również właściwościami, które są korzystne dla twojego organizmu. Wystarczy wspomnieć, że obecny w niej szczaw pobudza trawienie, chroni serce, zwiększa apetyt, działa krwiotwórczo i moczopędnie. Jest to na pewno smaczna i zdrowa zupa.

Obrazek
Szczaw - Pyszności; Foto Canva.com

A dlaczego do zupy szczawiowej daje się jajko? Jest to spowodowane tym, że zawarty w śmietanie i jajkach wapń pozwala zneutralizować działanie kwasu obecnego w zupie i w ten sposób minimalizuje szkodliwy wpływ kwasu szczawiowego na ściany żołądka. Tę smaczną zupę można przygotować o każdej porze roku, ale najlepiej smakuje latem, na bazie świeżego szczawiu.

Przepis na zupę szczawiową - jak zrobić tę smaczną zupę?

Jeśli to zupa szczawiowa jest tym daniem, które zamierzasz przygotować, to wiedz, że podstawą będzie tu świeży szczaw, ale nie tylko. Niezwykle ważne jest tu również mięso, takie jak żeberka wieprzowe oraz indyk. Postaraj się, by było ono chude i świeże. W takim przypadku zupa nie może się nie udać!

Składniki:

  • 400 g małego skrzydła indyka
  • 500 g surowych żeberek wieprzowych
  • średnia marchew
  • 500 g świeżego szczawiu lub 300 g szczawiu ze słoika
  • korzeń selera
  • średni korzeń pietruszki
  • 2 litry wody
  • kawałek pora
  • łyżeczka mąki pszennej
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.
  • przyprawy: 3 liście laurowe, łyżeczka ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka soli
  • dodatki: jajka ugotowane na twardo, ugotowane w całości ziemniaki, posiekany szczypiorek.
Obrazek
Zupa szczawiowa - Pyszności; Foto canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Umieść umyte mięso w dużym garnku. Dodaj obraną włoszczyznę.
  2. To dobry moment, by dodać również zioła i wlać 2 litry zimnej wody. Przykryj garnek pokrywką, zagotuj zupę i następnie zmniejsz moc palnika. Gotuj przez około 90 minut bez zdejmowania przykrywki.
  3. Po upływie tego czasu zdejmij garnek z palnika.
  4. Przy pomocy łyżki cedzakowej, wyjmij wszystkie składniki z zupy. Pokrój marchewkę w kostkę. Do garnka z zupą włóż ponownie mięso i pokrojoną marchewkę.
  5. Umieść garnek na palniku, ustaw średnią moc i dodaj posiekany szczaw.
  6. Zamieszaj zupę i odczekaj chwilę, by szczaw lekko zbrązowiał.
  7. W miseczce połącz ze sobą śmietanę i mąkę - zamieszaj. Wlej do miseczki odrobinę zupy i zahartuj śmietanę. Przelej ją do garnka i dokładnie wymieszaj.
  8. Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut na małej mocy palnika. Przed zakończeniem gotowania dopraw, w razie potrzeby.
  9. Podaj ją ze wspomnianymi wyżej dodatkami. W takiej wersji smakuje najlepiej! Smacznego!

A co powiesz na zupę z selera? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach