Gdy zatęsknię za latem, robię ten obiad. Brzmi egzotycznie, smakuje nieziemsko
Z podróży po świecie przywozi się nie tylko wspomnienia i zdjęcia zabytków, ale również smaki, których na co dzień próżno szukać w polskich kuchniach. Jeśli jednak do wakacji jeszcze daleko, a najdzie mnie ochota na coś pysznego, sięgam po jambalayę. Chociaż nazwa na pierwszy rzut oka nic nie mówi, to po ugotowaniu smak na długo zapisze się w pamięci.
13.03.2024 | aktual.: 18.03.2024 13:26
Kuchnia włoska? Pizza, makarony pojawiają się w moim menu często, a i restauracje skrywają się na każdym rogu. A może azjatycka lub bliskowschodnia? Tym razem jednak stawiam na kuchnię kreolską i danie, które podbiło serca mieszkańców Luizjany. Aromatyczne przyprawy, warzywa i mięso to połączenie, które idealnie sprawdzi się na obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jambalaya z kurczakiem
Jambalaya to połączenie delikatnego ryżu, aromatycznych przypraw i soczystych kawałków kurczaka. Do dania dorzucić można również dodatkowe owoce morza, jak krewetki.
Aromatyczne zioła i przyprawy nadają potrawie głębię smaku i sprawiają, że każdy kęs jest prawdziwą ucztą dla zmysłów.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 1 czerwona słodka papryka,
- 1 żółtka słodka papryka,
- 1 cukinia,
- 1 szklanka ryżu,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 2 szklanki bulionu drobiowego,
- sól i pieprz,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na niego pokrojne w kostkęmięso. Smaż, aż nabierze złocistego koloru.
- Do zrumienionego mięsa dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę, czosnek, cebulę i selera. Smaż przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj ryż i przyprawy, a następnie zalej całość bulionem.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu przez około 15 minut.
- Na koniec dodaj pomidory i duś bez przykrycia przez kilka minut, aż nadmiar płynu odparuje.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie podawaj na gorąco.
Smacznego!
Zobacz także