Gdy zatęsknię za latem, robię ten obiad. Brzmi egzotycznie, smakuje nieziemsko

Z podróży po świecie przywozi się nie tylko wspomnienia i zdjęcia zabytków, ale również smaki, których na co dzień próżno szukać w polskich kuchniach. Jeśli jednak do wakacji jeszcze daleko, a najdzie mnie ochota na coś pysznego, sięgam po jambalayę. Chociaż nazwa na pierwszy rzut oka nic nie mówi, to po ugotowaniu smak na długo zapisze się w pamięci.

Jambalaya - PysznościJambalaya - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | LauriPatterson
Ewa Malinowska

Kuchnia włoska? Pizza, makarony pojawiają się w moim menu często, a i restauracje skrywają się na każdym rogu. A może azjatycka lub bliskowschodnia? Tym razem jednak stawiam na kuchnię kreolską i danie, które podbiło serca mieszkańców Luizjany. Aromatyczne przyprawy, warzywa i mięso to połączenie, które idealnie sprawdzi się na obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Żeberka na ananasie. Przepis na danie, któremu nie można się oprzeć

Jambalaya z kurczakiem

Jambalaya to połączenie delikatnego ryżu, aromatycznych przypraw i soczystych kawałków kurczaka. Do dania dorzucić można również dodatkowe owoce morza, jak krewetki.

Jambalaya - Pyszności
Jambalaya - Pyszności © Canva | LauriPatterson

Aromatyczne zioła i przyprawy nadają potrawie głębię smaku i sprawiają, że każdy kęs jest prawdziwą ucztą dla zmysłów.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1 czerwona słodka papryka,
  • 1 żółtka słodka papryka,
  • 1 cukinia,
  • 1 szklanka ryżu,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 2 szklanki bulionu drobiowego,
  • sól i pieprz,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na niego pokrojne w kostkęmięso. Smaż, aż nabierze złocistego koloru.
  2. Do zrumienionego mięsa dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę, czosnek, cebulę i selera. Smaż przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Dodaj ryż i przyprawy, a następnie zalej całość bulionem.
  4. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  5. Na koniec dodaj pomidory i duś bez przykrycia przez kilka minut, aż nadmiar płynu odparuje.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie podawaj na gorąco.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni