PrzepisZupyGdy zostaje mi rosół, robię z niego zupę kozacką. Rozgrzewa lepiej niż gruby koc

Gdy zostaje mi rosół, robię z niego zupę kozacką. Rozgrzewa lepiej niż gruby koc

Na słoneczną pogodę i wiosenne kurtki musimy trochę poczekać. Gdy termometr za oknem pokazuje wiosenne kaprysy, pora wyciągnąć garnek i ugotować zupę kozacką.

Zupa kozacka
Zupa kozacka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiedy zapytasz o rozgrzewającą zupę, większość osób wskaże pewnie rosół. To klasyk polskiej kuchni, ale warto sięgać czasem po urozmaicenia. W szczególności, gdy są tak smaczne jak zupa kozacka. Dodatek mięsa mielonego sprawia, że nikt po niej nie będzie upominał o drugie danie. Jest aromatyczna i tak smaczna, że chętnych na dokładkę nie zabraknie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotka dubajska skradnie serca. Czekolada może się schować

Zupa kozacka z mięsem mielonym

To przepis prosty, ale przy tym naprawdę pyszny. Do bulionu wystarczy dorzucić mięso mielone, aromatyczne przyprawy oraz ziemniaki, by po niedługim czasie cieszyć się sycącą zupą. Możesz użyć tutaj zarówno mięsa z łopatki, mieszanki wołowiny z wieprzowiną, jak i lżejszego mięsa mielonego z kurczaka czy indyka. Zupa kozacka rozgrzeje jak ciepły kocyk, poprawiając humor w chłodne dni. W całym domu pięknie pachnie, a jeszcze przed zawołaniem na obiad w kuchni zaczynają się kręcić pierwsze głodomory.

Zupa z mięsem mielonym i ziemniakami to idealne danie na chłodne popołudnia
Zupa z mięsem mielonym i ziemniakami to idealne danie na chłodne popołudnia© Pixabay

To zupa, która dobrze smakuje również po odgrzaniu, więc śmiało można przygotować większą porcję na dwa dni. Po powrocie z pracy i podgrzaniu gotowego dania podziękujesz sobie za ten pomysł.

Sposób przygotowania:

  • 1 litr bulionu lub rosołu,
  • 600 g ziemniaków,
  • 3500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 1-2 marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż posiekaną w kostkę cebulkę.
  2. Gdy się zeszli, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 1-2 minuty.
  3. Dodaj pokrojoną w półplasterki marchewkę oraz mięso mielone i podsmażaj, aż mięso zacznie lekko się rumienić.
  4. Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Dodaj do zupy.
  5. Zalej całość bulionem i zagotuj.
  6. Dodaj koncentrat, słodką oraz ostrą paprykę, sól i pieprz.
  7. Gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Gotową zupę serwuj na gorąco. Możesz na środek dodać kleks kwaśnej śmietany lub udekorować całość posiekaną natką pietruszki. To idealny sposób na rozgrzanie w chłodne dni. Smacznego!

przepiszuparozgrzewająca zupa

Wybrane dla Ciebie