WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

U nas rosół, a Czesi zajadają się tą zupą. Składniki mogą być dla niektórych kontrowersyjne

Podczas gdy w Polsce na niedzielnym stole króluje rosół, nasi południowi sąsiedzi chętnie wybierają inną, równie tradycyjną zupę. Kulajda to czeska klasyka – gęsta, aromatyczna i pełna wyrazistych smaków. Jej sekretem jest połączenie śmietany, grzybów, octu i jajek, co dla niektórych może brzmieć nietypowo, ale w Czechach ta zupa cieszy się ogromną popularnością. Co sprawia, że kulajda jest tak wyjątkowa?

Kulajda to zupa czeskaKulajda to zupa czeska
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Richard Semik www.richardsemik.com

Kulajda to zupa o bogatej historii, wywodząca się z kuchni południowych Czech. Jest niezwykle sycąca i kremowa, a jej kwaskowaty smak idealnie komponuje się z aromatycznymi grzybami i koperkiem. To jedno z dań, które w Czechach często serwuje się na obiad lub jako ciepłą kolację. Zaskakujące połączenie składników sprawia, że kulajda ma swoich zagorzałych zwolenników, ale też budzi kontrowersje – nie każdy jest gotów na zupę z octem i jajkiem w roli głównej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biała zupa w postaci aksamitnego kremu. Na jednym talerzu się nie skończy

Przepis na kulajdę - czeską zupę

Kulajda to zupa o niezwykle ciekawym smaku – kwaskowata, kremowa, z wyraźnym aromatem grzybów i koperku. Jest sycąca i doskonała na chłodniejsze dni. Choć jej składniki mogą budzić wątpliwości, warto dać jej szansę – w końcu Czesi nie bez powodu uważają ją za jedno z najlepszych dań swojej kuchni.

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • 200 g ziemniaków,
  • 100 g leśnych grzybów (np. borowików lub podgrzybków),
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki octu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól i pieprz,
  • koperek do posypania.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki kroję w kostkę i gotuję w bulionie, na maśle podsmażam cebulę i grzyby, dodaję do zupy.
  2. Śmietanę mieszam z mąką, hartuję gorącym bulionem i wlewam do garnka.
  3. Doprawiam octem, cukrem, solą i pieprzem.
  4. Gotuję kilka minut, a na koniec w zupie umieszczam jajka w koszulkach. Podaję gorącą, posypaną koperkiem.

Kulajda – zupa z charakterem

To, co wyróżnia kulajdę na tle innych zup, to jej unikalny balans smakowy. Śmietana nadaje jej aksamitnej konsystencji, grzyby wzbogacają ją o głęboki, leśny aromat, a ocet dodaje przyjemnej kwaskowatości, która podbija smak całego dania. Dodatek jajka w koszulce sprawia, że każda porcja jest bardziej sycąca i daje ciekawe doznania smakowe – po przekrojeniu żółtko rozlewa się na kremową zupę, łącząc się z jej aksamitną strukturą. To danie, które rozgrzewa, syci i pozostawia na podniebieniu niepowtarzalny smak. W Czechach kulajda często podawana jest w drewnianych misach i posypana świeżym koperkiem, co dodaje jej jeszcze bardziej rustykalnego charakteru. Niektórzy wzbogacają ją także o czosnek lub kminek, by nadać jej jeszcze więcej głębi.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo