Gdyby na plebanii podano takie ciasto, proboszcz złapałby się za głowę

Zaskocz swoich gości niebanalnym deserem! Pijana zakonnica to ciasto, które łączy w sobie tradycję i nutę szaleństwa. Ten wilgotny biszkopt, nasączony rumowym ponczem i otulony delikatną bitą śmietaną, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj deser, który wywoła uśmiech na twarzach twoich bliskich i sprawi, że wielkanocne spotkanie na długo zapadnie im w pamięć.

Ciasto pijana zakonnicaCiasto pijana zakonnica
Źródło zdjęć: © Getty Images | Ruletka
Marcin Michałowski

Niektóre desery potrafią zaskoczyć nie tylko smakiem, ale również… nazwą. I właśnie do takich słodkich niespodzianek należy ciasto pijana zakonnica. To wypiek, który z pewnością nie pojawia się na plebanii zbyt często, a już sama jego nazwa mogłaby wywołać niemałe poruszenie wśród duchowieństwa. A jeśli do tego dodać intensywny aromat rumu i spektakularny wygląd – mamy deser idealny na rodzinne uroczystości lub święta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mieszam serek wiejski z mąką. Pizzerinki znikają jak zaczarowane

Ciasto pijana zakonnica – słodka niespodzianka, o której nikt nie zapomni

Jeśli zastanawiasz się, czym zachwycić gości podczas wielkanocnego obiadu, komunii czy innego ważnego spotkania przy stole, ciasto pijana zakonnica będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę. To ciasto, które udowadnia, że deser może być jednocześnie klasyczny, efektowny i… z przymrużeniem oka.

Na pierwszy rzut oka wygląda niewinnie – jak zwykły biszkopt z kremem. Ale to tylko pozory! W rzeczywistości ciasto pijana zakonnica kryje w sobie mocny, alkoholowy poncz, który nadaje mu wyjątkowego charakteru i sprawia, że każdy kęs rozpływa się w ustach, pozostawiając lekko czekoladowo-rumowy posmak.

Największe wrażenie robi jednak moment krojenia i serwowania tego deseru. Delikatny biszkopt nasączony alkoholem, puszysta warstwa bitej śmietany i dekoracja ze startej czekolady – wszystko to sprawia, że pijana zakonnica prezentuje się niczym najlepszy tort z cukierni.

Przepis na ciasto pijana zakonnica – krok po kroku

Jeśli masz ochotę przygotować to nietypowe ciasto w swojej kuchni, wcale nie musisz być mistrzem cukiernictwa. Pijana zakonnica jest stosunkowo łatwa do wykonania, a jej składniki bez problemu znajdziesz w każdym sklepie.

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka octu,
  • masło i bułka tarta do formy.

Poncz:

  • 100 g masła,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (min. 60 proc. kakao),
  • 200 ml rumu,
  • 1/2 szklanki wody.

Krem:

  • 4 szklanki śmietanki 36 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • odrobina wrzątku do rozpuszczenia żelatyny,
  • starta czekolada do dekoracji.

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj tortownicę – wysmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą.
  2. Oddziel jajka do miski, dodaj cukier i miksuj, aż masa będzie jasna i puszysta. Wlej ocet.
  3. Przesiej obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszaj do masy jajecznej.
  4. Przelej ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika na około 25 minut – sprawdzaj patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
  5. Gdy biszkopt lekko przestygnie, weź drewnianą łyżkę i zrób w cieście dziurki co ok. 2 cm – poncz będzie miał gdzie się wlać. Odstaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowanie ponczu:

  1. W kąpieli wodnej rozpuść masło i czekoladę. Dodaj kakao, cukier puder oraz wodę. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Zdejmij z ognia i lekko przestudź, a następnie dolej rum i wymieszaj ponownie.
  3. Wlej poncz w przygotowane wcześniej otwory w biszkopcie – użyj całej porcji, a resztą posmaruj wierzch ciasta.

Przygotowanie kremu:

  1. Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wrzątku i ostudź.
  2. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Następnie cienkim strumieniem wlej żelatynę, miksując całość na niskich obrotach.
  3. Rozprowadź bitą śmietanę równomiernie na powierzchni ciasta. Całość udekoruj startą czekoladą.

Na koniec wstaw ciasto do lodówki na minimum 2–3 godziny, a najlepiej na całą noc – wtedy smaki doskonale się przegryzą, a masa pięknie stężeje.

Nie ma co ukrywać – ciasto pijana zakonnica to deser, który świetnie wpisuje się w klimat rodzinnych uroczystości. Z jednej strony jest eleganckie i wykwintne, z drugiej – jego zabawna nazwa i alkoholowy akcent czynią je niebanalnym i zapadającym w pamięć.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia