Delikatny i puszysty deser, który pokochasz od pierwszego kęsa. Jest banalny do zrobienia

Są takie ciasta, które zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Ten tort ptasie mleczko to właśnie jedno z nich – lekki jak chmurka, z delikatną pianką i obłędną polewą z chrupiącą czekoladą i orzechami. Idealny na święta, urodziny albo po prostu jako coś wyjątkowego na niedzielę. A najlepsze? Jest banalnie prosty w przygotowaniu, mimo że wygląda jak z dobrej cukierni.

Delikatny i puszysty deser, który pokochasz od pierwszego kęsa. Jest banalny do zrobieniaTort ptasie mleczko jest banalnie prosty w przygotowaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, żeby zachwycić gości (i siebie!) tym cudownie lekkim ciastem. Tort ptasie mleczko to deser, który wygląda jak milion dolarów, a robi się go... w kilka chwil. Piankowa masa, kremowa konsystencja i polewa z czekolady z chrupiącymi dodatkami. Co najlepsze, ten tort nie wymaga pieczenia. Spód z herbatników załatwia sprawę i daje przyjemną, kruchą bazę, która świetnie kontrastuje z miękkim środkiem. To nowoczesna wersja klasycznego ciasta ptasie mleczko, ale w formie tortu – lekkiego jak chmurka, a jednocześnie efektownego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort jagodowo-malinowy bez pieczenia. Smak lata zamknięty w pysznym deserze

Przepis na tort ptasie mleczko

Ten tort ptasie mleczko z herbatnikowym spodem to deser, który zrobi wrażenie na każdym. Lekki, delikatny, słodki, ale nie za bardzo – idealny do kawy, na rodzinne spotkania albo wielkanocny stół. I serio: robi się praktycznie sam.

Składniki na spód:

  • 200 g herbatników maślanych (lub pełnoziarnistych),
  • 80 g roztopionego masła.

Masa ptasie mleczko:

  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 50 ml gorącej wody

Polewa:

  • 150 g mlecznej czekolady,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • 2 garści posiekanych orzechów (np. laskowe, ziemne lub migdały)

Przygotowanie:

  1. Herbatniki blenduję lub rozgniatam na piasek, mieszam z roztopionym masłem i wykładam nimi dno tortownicy (ok. 22 cm). Dociskam, wyrównuję i wkładam do lodówki na czas przygotowania masy.
  2. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do lekkiego przestudzenia. Śmietankę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym, dodaję mascarpone i krótko miksuję. Na końcu wlewam przestudzoną żelatynę, całość delikatnie mieszam. Masę wykładam na schłodzony spód, wyrównuję i wkładam do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  3. Czekoladę rozpuszczam w śmietance na małym ogniu, mieszam, aż będzie gładka. Dodaję orzechy, lekko studzę i polewam nią ciasto – pozwalam, by efektownie spłynęła po bokach.

Jak w łatwy sposób urozmaicić tort ptasie mleczko?

Choć klasyczna wersja tego tortu zachwyca swoją prostotą i puszystą strukturą, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać mu jeszcze więcej charakteru. Jeśli lubisz owocowe nuty, wystarczy dorzucić do masy kilka łyżek zmiksowanych malin, truskawek lub mango – całość zyska lekko kwaśny akcent i piękny kolor. Można też włożyć do środka cienką warstwę dżemu lub frużeliny owocowej, np. malinowej lub z czarnej porzeczki.

Fani kokosa mogą posypać spód wiórkami lub dodać je do masy, a miłośnicy kawy – dodać do śmietanki odrobinę zaparzonego espresso lub kawowego likieru. Spód z herbatników można zamienić na czekoladowe ciastka, a do polewy dodać odrobinę soli morskiej – efekt "słodko-słonej" czekolady jest po prostu uzależniający.

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób