Delikatny i puszysty deser, który pokochasz od pierwszego kęsa. Jest banalny do zrobienia

Są takie ciasta, które zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Ten tort ptasie mleczko to właśnie jedno z nich – lekki jak chmurka, z delikatną pianką i obłędną polewą z chrupiącą czekoladą i orzechami. Idealny na święta, urodziny albo po prostu jako coś wyjątkowego na niedzielę. A najlepsze? Jest banalnie prosty w przygotowaniu, mimo że wygląda jak z dobrej cukierni.

Tort ptasie mleczko jest banalnie prosty w przygotowaniu Tort ptasie mleczko jest banalnie prosty w przygotowaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, żeby zachwycić gości (i siebie!) tym cudownie lekkim ciastem. Tort ptasie mleczko to deser, który wygląda jak milion dolarów, a robi się go... w kilka chwil. Piankowa masa, kremowa konsystencja i polewa z czekolady z chrupiącymi dodatkami. Co najlepsze, ten tort nie wymaga pieczenia. Spód z herbatników załatwia sprawę i daje przyjemną, kruchą bazę, która świetnie kontrastuje z miękkim środkiem. To nowoczesna wersja klasycznego ciasta ptasie mleczko, ale w formie tortu – lekkiego jak chmurka, a jednocześnie efektownego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort jagodowo-malinowy bez pieczenia. Smak lata zamknięty w pysznym deserze

Przepis na tort ptasie mleczko

Ten tort ptasie mleczko z herbatnikowym spodem to deser, który zrobi wrażenie na każdym. Lekki, delikatny, słodki, ale nie za bardzo – idealny do kawy, na rodzinne spotkania albo wielkanocny stół. I serio: robi się praktycznie sam.

Składniki na spód:

  • 200 g herbatników maślanych (lub pełnoziarnistych),
  • 80 g roztopionego masła.

Masa ptasie mleczko:

  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 50 ml gorącej wody

Polewa:

  • 150 g mlecznej czekolady,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • 2 garści posiekanych orzechów (np. laskowe, ziemne lub migdały)

Przygotowanie:

  1. Herbatniki blenduję lub rozgniatam na piasek, mieszam z roztopionym masłem i wykładam nimi dno tortownicy (ok. 22 cm). Dociskam, wyrównuję i wkładam do lodówki na czas przygotowania masy.
  2. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do lekkiego przestudzenia. Śmietankę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym, dodaję mascarpone i krótko miksuję. Na końcu wlewam przestudzoną żelatynę, całość delikatnie mieszam. Masę wykładam na schłodzony spód, wyrównuję i wkładam do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  3. Czekoladę rozpuszczam w śmietance na małym ogniu, mieszam, aż będzie gładka. Dodaję orzechy, lekko studzę i polewam nią ciasto – pozwalam, by efektownie spłynęła po bokach.

Jak w łatwy sposób urozmaicić tort ptasie mleczko?

Choć klasyczna wersja tego tortu zachwyca swoją prostotą i puszystą strukturą, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać mu jeszcze więcej charakteru. Jeśli lubisz owocowe nuty, wystarczy dorzucić do masy kilka łyżek zmiksowanych malin, truskawek lub mango – całość zyska lekko kwaśny akcent i piękny kolor. Można też włożyć do środka cienką warstwę dżemu lub frużeliny owocowej, np. malinowej lub z czarnej porzeczki.

Fani kokosa mogą posypać spód wiórkami lub dodać je do masy, a miłośnicy kawy – dodać do śmietanki odrobinę zaparzonego espresso lub kawowego likieru. Spód z herbatników można zamienić na czekoladowe ciastka, a do polewy dodać odrobinę soli morskiej – efekt "słodko-słonej" czekolady jest po prostu uzależniający.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇