InspiracjeGenialna ryba po japońsku. Możesz ją podać na ciepło albo na zimno

Genialna ryba po japońsku. Możesz ją podać na ciepło albo na zimno

Ryba po japońsku to pyszny i aromatyczny sposób na przygotowanie ryby. Jest to potrawa łatwa w przygotowaniu, a jej smak zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Ryba po japońsku
Ryba po japońsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 19:00

Przepis na rybę po japońsku to prawdziwa gratka dla miłośników kuchni azjatyckiej. Ta potrawa zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale również prostotą przygotowania. Co więcej, rybę po japońsku można podać na ciepło lub na zimno, co czyni ją wyborem doskonałym na różne okazje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na idealną rybę po japońsku

Ryba po japońsku to danie, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Jest to idealna propozycja na obiad, kolację, a nawet przekąskę.

Składniki:

  • 800 g filetów z dorsza, łososia, mintaja lub miruny,
  • 300 g ogórków konserwowych,
  • 300 g papryki konserwowej,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 cebule,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.


Zalewa:

  • 300 ml wody,
  • 60 ml oleju rzepakowego,
  • 60 ml octu 10 proc.,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu.

Ryba po japońsku. Przygotowanie krok po kroku

  1. Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, i obtoczyć w mące, strząsając jej nadmiar. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  2. Cebule pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na niej cebulę, aż będzie rumiana. Patelnię zestawić z ognia.
  3. Paprykę i ogórki konserwowe pokroić w cienkie paski. Do garnka wlać wodę, olej, ocet i wsypać cukier. Dodać koncentrat pomidorowy i ketchup. Wymieszać, zagotować i dodać podsmażoną cebulę, ogórki i paprykę. Gotować na małym ogniu około 5 minut. Zestawić i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  4. Na dnie prostokątnego naczynia ułożyć połowę usmażonej ryby i połowę farszu z zalewą. Wyłożyć pozostałą rybę i pozostały farsz. Naczynie przykryć pokrywką lub folią spożywczą i wstawić do lodówki na dobę.
  5. Podawać na ciepło lub na zimno.

Rybę po japońsku można podać samodzielnie, bez dodatków, ale smakuje doskonale również z chrupiącą bagietką lub chlebem na zakwasie. Dla miłośników dodatkowych smaków można dodać drobno posiekaną papryczkę chili przed podaniem. Ponadto przed podaniem można potrawę posypać grubo krojonym szczypiorem, posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

Wybrane dla Ciebie